Özellikle terazi burçlarında görülen kararsızlık sorununa çözüm bulduk diyebilir miyiz? Bu yazının sonunda buna da karar verebiliriz sanırım. Doğru adımları seçip dengeli bir tablo önümüze koyduğumuz takdirde sonucuna ulaşamayacağımız karar yoktur. İlk adımla başlayalım:
1. Bugüne odaklan
Kararlarımızın geleceği nasıl etkileyeceğini görmeye çalışırken, büyük tablodan sık sık bunalırız. Süreç zihinsel olarak derindir çünkü her adımı sonucuyla birlikte görmeye çalışıyoruz. Elimizdekilerle karar vermek için bu enerjiyi korumak ve mümkün olan en iyi kararı vermeyi denemek en idealidir. Anı yaşayın, bir sonraki adımı en kolay hale getirecek şeye göre bir karar verin. Bunu her adım için yapmak, kronik karar vermeyenler için mükemmel bir seçimdir.
2. Hedeflerin hakkında net ol
Genellikle, kafanızda dönen birden fazla hedef vardır. Kafanız karışabilir ve karar verme sürecinden çıkmak isteyebilirsiniz, çünkü hangi hedefin zirveye çıkacağına karar veremezsiniz. Ne istediğinizi, ne için çalışmak istediğinizi ve hangi sonucu elde etmek istediğinizi düşünmek için biraz zaman ayırın. Bu tür bir hedef netliği uygulanabilir ve sağlıklı bir karara varmak için gereklidir.
3. Sessizliği dinle
Büyük bir karar vermeyi düşünüyorsanız, dikkat dağıtıcı şeyler; cep telefonları, kesintisiz e-postalar, etrafınızdakilerin konuşmalarının uğultusuyla bunu yapmaya çalışmanın bir anlamı yoktur. Aynı şekilde, yorgun, aç olduğunuzda, kendinizi iyi hissetmediğinizde veya duygusal olarak üzüldüğünüzde, fiziksel olarak aşırı çalıştığınız veya çok fazla baskı ve stres altında olduğunuzda önemli kararlar almaktan kaçının.
Karar verme sürecine girerken rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman ve bir yer seçin. Etkisini görmek pek de uzun sürmeyecek. Daha fazla zamana ihtiyacınız olacağını biliyorsanız, başka bir tarihte zaman ayırın. Eğer gerekliyse, karar verme zamanını planlayın. Dikkatinizi vermeniz gereken karara ayırabileceğiniz sessiz bir yerde olduğunuzdan emin olun.
4. Kendine bir zaman çizelgesi yap
Kararların bir takvimi olmalıdır. Karar ne kadar zor olursa, bir zaman çizelgesi olmadan da kayma olasılığı o kadar artar. En azından, düzenli aralıklarla kendinize bir ilerleme kontrolü verin, böylece ne kadar iyi yaptığınızı ölçebilir ve gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz.
5. Düşüncelerini netleştir
Kuşkusuz, kafanızda, çoğunun yapmaya çalıştığı kararla hiçbir ilgisi olmayan çok şey vardır. Biraz meditasyon, derin nefes egzersizleri, yoga, dua veya düşüncelerinizi netleştirmenize yardımcı olan herhangi bir şeyi yaparak aklınızdaki yoğunluğu giderin. Sakin ve merkeze odaklanmış bir zihin etkili karar almak için en iyi temeldir.
6. İki Dakika kuralını benimse
Bu ipucunun arkasındaki fikir, eylemi kendini empoze ettiği bir süre içinde zorlamaktır. Fikre katılması kolay: bir karar vermeniz gerektiğinde, zamanlayıcıyı ayarlayın ve işleme başlayın. Zaman sınırı sizi hızla bir karara varırken artıları ve eksileri hızlı bir şekilde değerlendirmeye zorlar. Karar vermekte yavaş kalıyorsanız, bu kuralın arkasındaki basitlik sayesinde bu ipucu bir cankurtaran. Bunun da 2 dakika olması gerekmez. 1-5 dakika arasında bir süre zarfı yeterli olur.
7. Dinlen veya üzerinde düşünerek uyu
Büyük ve önemli bir karar vermeniz gerektiğinde, dinlenmiş, odaklanmış ve motive olduğunuzda bunu yapmak en iyisi olabilir. Kahneman’a (2011) göre karmaşık ve zahmetli düşünme; dikkat, motivasyon ve öz kontrol gerektirir. Zaten meşgul, stresli ve yorgun olduğumuzda tüm bu kaynaklar daha sınırlı ve tükenmiştir. Bu fikirde bazı zorluklar olsa da, Baumister, Tice ve Vohs (2018) tarafından yapılan yeni bir inceleme, bu tür tükenmenin çocukların akademik ortamlarda, hastane personelinde, hakemlerde ve seçmenlerde karar verme üzerindeki olumsuz etkilerini kaydetmiştir. Bu nedenle, mümkünse, iyi dinlenmiş, açık zihinli olduğunuzda ve göreve adanacak enerjiye ve motivasyona sahip olduğunuzda önemli kararları düşünün. Annelerimizin “uyu da sabah karar verirsin” diye söylemesi muhtemelen iyi bir tavsiyeydi.
ÖZGÜN İÇERİK