Öğrenci Kariyeri Banner

7 Adımda Başarılı Bir Gelecek Planlamak!

7 Adımda Başarılı Bir Gelecek Planlamak!

 

Çok küçük yaşlardan itibaren gelecekte nasıl bir insan olacağımızı, ne iş yapacağımızı ve nasıl bir hayat yaşayacağımızı hayal eder dururuz. Çocukluğumuzda oldukça fantastik olan bu düşünceler, yıllar geçtikçe yerini daha gerçekçi düşüncelere bırakırlar. Belirli bir yaşa geldiğimizde ise az çok ne yapmak, ne olmak ve nasıl bir hayat yaşamak istediğimize karar vermek, ona göre de bir gelecek planı oluşturmak durumunda kalırız.

Ne yazık ki, bu noktada herkes bir anda karar verip hayatını planlayamıyor, düşünceler arasında sıkışıp kalabiliyor. Böyle durumda olanlara bir nebze olsun yol gösterebileceğini düşündüğümüz maddeleri sizler için derledik...

İşte Başarılı Bir Gelecek Planlamanın Yolları:

1- Gelecekte Nerede Olmak İstediğinizi Hayal Edin

İlk yapmanız gereken gelecekte olmak istediğiniz yeri hayal etmek. İşte bu, sizin hedefiniz olacaktır. İster 5 yıllık, ister 10 yıllık sürelerde olsun, mutlaka kendinize bir hedef koymaya çalışın. Eğer öğrenciyseniz, mezuniyet sonrası için planlamalarınızı yapın. İş hayatına atıldıysanız işiniz ile ilgili hedefler belirleyin.

Bu noktada kendinizi tanımak, ne istediğinize karar vermek en büyük yardımcınız olacaktır. 

2- Geçmişi Unutun

Geçmişte denediğiniz ancak başarısızlıkla sonuçlanan deneyimlerinizi bir kenara bırakın, yanınıza yalnızca o başarısızlıklardan edindiğiniz deneyimlerinizi alın. Eğer her adımınızda aklına yanlışlarınızı ya da başarısızlıklarınızı getirirseniz, geleceğinizi planlama aşamasında kendi önünüze taş koymuş olursunuz.

3- Mevcut Durumunuzu Değerlendirin

Şu an içinde bulunduğunuz şartların size ne kadar etki ettiğini düşünün. Mutlu musunuz, işiniz sizi tatmin ediyor mu, bulunduğunuz konumdan memnun musunuz? Geliştirmeniz gereken yönleriniz varsa üstüne gidin.

4- Başarılarınıza Sahip Çıkın

Gelecek planlaması yaparken o güne kadar başarılı olduğunuz alanları tekrar tekrar düşünün. Başarılarınızı görmek ve farkında olmak geleceğinizi planlarken size çok fazla destek verecektir.

5- Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

Yolun yarısında pes etmek kendinize yapacağınız en kötü alışkanlıklardan biridir. Yaşayacağınız sıkıntılara hazırlıklı olun. Başarılarınızı ödüllendirin. Kendinize küçük mola ve hediye hakları tanıyın.

6- Araştırın

Okuyun, araştırın, öğrenin. Geniş bilgi dağarcığı olayları çözümleme konusundaki yeteneklerinize de olumlu yönde etkileyecektir. Dünyayı takip etmek ve gelişim hızına ayak uydurmak size oldukça destek olacaktır.

7- Bakış Açınızı Değiştirin

Değişim her zaman kötü bir şey değildir. Hayat değişiyor, dünya değişiyor, bununla birlikte olduğumuz kişi de değişiyor. Davranışlarınız ve olaylar karşısındaki tutumlarınızı değerlendirip daha farklı davranmayı deneyebilirsiniz. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.