Öğrenci Kariyeri Banner

5.8 Büyüklüğündeki İstanbul Depreminde GSM Operatörlerine Ne Oldu?

5.8 Büyüklüğündeki İstanbul Depreminde GSM Operatörlerine Ne Oldu?
Geçtiğimiz günlerde yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremde Marmara Bölgesi başta olmak üzere birçok şehir etkilendi. Depremden sonra yakınlarına ulaşmaya çalışan kişiler uzunca bir süre telefonlarını kullanamadılar. Oluşan yoğunluktan dolayı ağ hatlarında aksaklıklar yaşandı. Alternatif çözüm olarak internet üzerinden haberleşmeyi deneyenler başarılı oldular. Kullanıcılar Whatsapp üzerinden yapılan aramalarda karşı tarafa ulaşarak bir miktar da olsa haber alabildiler. Depremden saatler geçmesine rağmen hala hatlarda oluşan kopukluklara tam olarak çözüm getirilememişti.

Depremden etkilenen bölgeler dışında Türkiye'deki birçok şehirde kullanıcılar da bu sorundan etkilendi.

2
Neden Bu Kopmalar Yaşandı?
En temel nedenlerden birisi insanların bir anda telefonlara yüklenmesiydi. Basitçe anlatacak olursak sıkışan trafikten örnek verelim. İş saatlerinde ve belirli günlerde trafik tıkanıyor. Bunun nedeni yolların normal saatlerdeki trafiği kaldırabilecek şekilde tasarlanmasıdır. Kapasite üstünde trafikte yollar nasıl duruyorsa GSM operatörleri de o yoğunlukta kullanılamaz hale geliyor. Yani sistem bir bölgede yaşayan herkesin aynı anda konuşması için değil , bölgede konuşması planlanan kişi sayısı kadar hizmet verebilecek şekilde yapılandırılıyor.
Peki neden diğer iller de bu sorundan etkilendi?
Bunun cevabını da bütün GSM ağı tek bir merkezde toplandığı için bir şehirde yaşanan yoğunluk bütün ağı etkiliyor ve bunun sonucunda diğer illerde de iletişim kopmaları yaşanıyor.

Anlık olarak aşağıdaki gibi harita üzerinden operatörlerde yaşanan sorunları takip etmek isterseniz TIK!

Türkiye'de bugün itibari ile durum ise yaklaşık bütün operatörlerde şu şekilde :

7
Bu Sorunu Çözebilmek İçin Neler Yapılacak ?
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde yapılan toplantıda alınan karara göre Türkiye’deki GSM altyapısı iyileştirilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bu iyileştirmeler hakkında bilgiler verdi. Normal zamanda 20 milyon kişinin birbirini aradığı bir hatta, deprem olduğu andan sonra yaklaşık 160 milyona çıkıyor. GSM operatörleri hattın çöktüğünü belirttiler. Kullanılmakta olan 3 operatörümüzün, toplam kapasitesi 118 milyon kişi. Bunu 175 milyona çıkarılmasını ilgili operatörler arasında paylaşımları yaptık diyerek alınan kararlar doğrultusunda iyileştirmeler hakkında bilgi verdi. Alınan resmi karara göre 3 GSM operatörü, tüm doğal afetlere karşı yeni bir hat inşa edecek. Bu acil durum hattı ücretsiz olacak.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gamze Ebru Altıkulaç tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.