Öğrenci Kariyeri Banner

500 Yıllık Tarihi Su Kemeri Definecilerin Hedefi Altında

500 Yıllık Tarihi Su Kemeri Definecilerin Hedefi Altında

Osmanlı Dönemi'nde Mimar Sinan tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmış 500 yıllık 35 kilometre uzunluğundaki tarihi su kemeri kaçak defineciler tarafından yapılan kazılar sonucu tahribata uğradı.

tarihi eser tahribatı

Küçükdöllük Köyü'nde bulunan ve "7 Kemerler" ismiyle de bilinen köprü kaçak kazıların kurbanı oldu. Başka köylere de ulaşan bağlantıları mevcut olan yapı, Edirne'nin sivil mimarisi için kıymetli eserlerden biri.

Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Beksaç, bu kemerin yıllardır defineciler tarafından harap edildiğini  ve aradıklarını burada bulamayacaklarını belirtiyor.

tarihi eser kaçakçılığı

"Aslında definecilerin burayı kazmaktaki amacı da saçma, çünkü aradıkları hiçbir şeyi burada bulmaları mümkün değil. Osmanlı mezarlıklarının, arkeolojik alanlarının tahrip edilmesi defineci hastalığı, hırsı aslında bütün değerlerimize tahribat yapmakta. Bunun dışında hiçbir şey yok, sadece zarar. Bulabilecekleri hiçbir şey yok. Maalesef cezalar yeterli değil. Burada cezaların da dikkatle ele alınması gerekiyor. Burada hukukçular ellerinden gelen çabayı gösteriyor. Biz vatandaş olarak birlik ve bütünlükte çalışmalıyız. Herkese büyük işler düşüyor."

Beksaç, önlemlerin artırılması gerektiğini ve halkın da eserlerine sahip çıkma konusunda bilinçlenmesi gerektiğini vurguluyor.


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.