Öğrenci Kariyeri Banner

50-30-20 Kuralıyla Kolaylıkla Para Biriktirin!

50-30-20 Kuralıyla Kolaylıkla Para Biriktirin!

Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren’ın geliştirdiği 50-30-20 kuralı. Gelirinizin %50’sini ihtiyaçlara, %30’unu isteklere, %20’sini ise birikiminize harcamanız gerektiğini belirtir. Bu yüzdeler yüzeysel olarak belirlenmiştir ve kesin sınır değildir. Yaşam şartlarına göre bir miktar esnetilebilir.

Ekonomideki dalgalanmaların yanı sıra her şey normal olduğunda bile geçinmek, tüm ihtiyaçlarımızı eksiksiz bir şekilde karşılarken para biriktirebilmek neredeyse imkansız. 50-30-20 Kuralı ise maaşınızı ya da elde ettiğiniz geliri aldıktan sonra nasıl kontrol edebileceğinizi ve aynı zamanda nasıl para biriktirebileceğinizi öğreneceksiniz.

50-30-20 kuralı nedir? Paramızı nasıl verimli bir şekilde harcarız?

Herkes hayallerini ve isteklerini gerçekleştirmek ister. Bunun için sık başvurulan yöntem ise para biriktirmektir. Ancak ay sonunda maalesef maaşımızdan para biriktirmek için çok da para kalmamaktadır. Bu durumu 50-30-20 tekniği ile çözebilirsiniz.

İhtiyaçlar(%50)

50-30-20 kuralındaki “50” bütçenin %50’sinin temel ihtiyaçlara harcanması gerektiğini söylüyor. Örneğin 10000 TL maaş alıyorsanız. Toplamda 5000 TL ihtiyaçlarınıza harcayabilirsiniz. Bu harcamalara kira, yiyecek, içecek, ulaşım gibi unsurlar dahildir. Bu unsurların 5000 TL içerisindeki dağılımı ise sizin yaşam tarzınıza göre değişebilmektedir. Oturduğunuz semtte ev kiraları pahalı ise doğal olarak kira fiyatınız artar ve ulaşım ve gıdaya düşen para miktarı azalır.

İstekler(%30)

50-30-20 kuralımızdaki “30”a gelirsek %30 sizin ihtiyaçlarınızı belirler. Normal ev yemeği yemek yerine arkadaşlarınızla lüks bir yerde yemek yiyor iseniz istekler bütçesinden harcıyorsunuz demektir. İsteklere telefon, tatil, masaj, gezme gibi unsurlar vardır. Lakin siz yapılan lüks şeyler olarak düşünebilirsiniz.

Birikim(%20)

50-30-20 kuralının son elemanı olan “20” birikimi temsil etmektedir. Burada birikim dediğimizde aklınıza sadece bir kenara para atmak olarak gelmesin. Bu birikimi yatırım olarak değerlendirmeniz gerekir. Bulunduğunuz zamana göre bir yatırım analizi yapıp en az risk ile en çok getiriyi sağlayabilecek bir yatırım aracına bu birikimi yatırmanız gerekmektedir.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.