Öğrenci Kariyeri Banner

5 Yöntemle Buzz Marketing Nedir?

5 Yöntemle Buzz Marketing Nedir?

Günlük yaşantımıza dahil olmuş birçok ingilizce kelimenin yanında ingilizce de iş hayatımızın birçok alanını kapsamakta. Hayatımıza dahil olmuş hatta davranışlarımızda, söylemlerimizde bile bulunan ingilizce sözcüklerden birisi de "marketing". Bugüne kadar hepimiz birçok kez duyduk ya da bir yerlerde karışımıza çıktı, gördük. Marketing (pazarlama); firmaların, hangi malların veya hizmetlerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış-iletişim-işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir ve bir süreç olmasının yanında aynı zamanda marketing günümüzde bir çalışma sektörüdür.

Bu yazımızda ise marketingin alt dallarından biri olan "Buzz Marketing" kavramını ele alacağız.

Buzz Marketing Nedir?

En basit tanımıyla Buzz marketing, tüketicilerin kendi aralarında veya sosyal medyada, belirli bir hizmeti veya ürünü ağızdan ağıza yayması üzerine kurulan viral pazarlama tekniğidir. Buzz marketing'de amaç, tüketicilerin ürünler ve hizmetler hakkında konuşmasını sağlamaktır. Bu durum kasıtlı olarak firma sahipleri tarafından oluşturabilir veya çok rahat bir şekilde sosyal medya aracılığıyla bağımsız bir olay sonucu oluşabilir.

Buzz Marketing Yöntemleri Nelerdir?

1. Reklam Vermek

Reklam vermek, internete erişilebilirlik oranının %60'ın üzerinde olduğu düşünülürse Buzz Marketing için önemli bir yöntem haline gelmiştir. Sosyal medyada içerik olabilecek reklamlar vermek, insanların akıllarında daha çok yer edinmemizi sağlar. Bu duruma örnek olarak Trivago ve 1XBET reklamlarını verebiliriz. 

2. Lansman Düzenlemek

En eski yöntemlerden biri olan lansman düzenlemek; şirketler için ürünlerinin özelliklerinin tanıtıldığı ve avantajlarının somut bir şekilde ortaya koyulduğu, firma kârına düzenlenen organizasyonlardır. Lansman etkinlikleri tüketici satın alma ve merak duygusu uyandırır.

3. Influencer Kullanmak

​​​​​​​

Günümüzün en popüler yöntemlerinden biri de kuşkusuz influencer kullanmak. Ünlü kişilerin kullandığı veya tanıttığı bir ürün, insanları o ürün hakkında konuşmaya itmekle kalmayıp milyonlarca insanı o ürünün peşinden sürükleyebiliyor. Influencer kullanmak, örneklerini çevremizde çok rahatlıkla görebileceğimiz bir pazarlama stratejisidir.

4. Ürün İçin Talep Oluşturmak

​​​​​​​

Eğer bir firma "sınırlı sayıda" gibi kelimeleri kullanıyorsa buzz marketing yapıyordur. Buradaki amaç, bu gibi ifadeleri kullanarak tüketicilere bu ürüne sahip olmanın onları bir üst statüye taşıyacağına insandırmaktır. Bunun dışında yukarıdaki fotoğraftan anlayabileceğimiz üzere bulunduğumuz internet çağı vasıtasıyla duygu durumumuza bile erişilerek bunun üzerinden talep oluşturulup bu davranışlar üzerinden bile herhangi bir ürünü satın alabiliyoruz.

5. Söylentiler

​​​​​​​

Buzz Marketing sadece kendi ürünleriniz hakkında söylenti çıkararak değil, diğer firmalar hakkında da söylenti çıkararak olur. Böylelikle diğer firmalar hakkındaki söylentiler sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirir ve sizin kendi ürünleriniz hakkında oluşturduğunuz söylentiler insanların daha çok dikkatlerini çeker.

 

 

Özgün İçerik

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.