Öğrenci Kariyeri Banner

5 Maddede Sakarya’da Öğrenci Olmak

5 Maddede Sakarya’da Öğrenci Olmak

Oldukça zorlu geçen tercih döneminden sonra akıllarda üniversitelerin bulundukları şehirler de merak uyandırıyor. Seçmiş olduğunuz üniversite kadar üniversitenizin bulunduğu şehir de bir o kadar önemli. Bu yazımızda ise sizlere Sakarya’daki öğrenci ve şehir hayatından bahsedeceğiz.

Eğitim

  • Sakarya’da, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olmak üzere 2 üniversite bulunmaktadır.
  • Sakarya Üniversitesi 13 fakülte, 1 kolej, 2 meslek okulu, 6 enstitü ve 438 farklı bölüme sahipken; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi de 1 enstitü, 8 fakülte, 1 yüksekokul, 15 meslek yüksekokula sahiptir.
  • Sakarya Üniversitesi, Erasmus ve Mevlana öğrenci değişim programlarını en etkin kullanan üniversitelerden biridir. 40 ülkede, 240 üniversite anlaşmasına sahiptir.
  • Sakarya Üniversitesi, 106 ülkeden yaklaşık 4 bin uluslar arası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
  • Sakarya Üniversitesi 2015’te Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üçüncüsü düzenlenen “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi”nde ödül almıştır. Sakarya Teknokent Türkiye’deki 84 Teknopolis arasında 14. Sıraya yükselmiştir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

İklim

İklim özellikleri açısından Sakarya, Marmara ve Karadeniz bölgesinin iklim özelliklerini taşımaktadır. İl, yağışlı, rutubetli bir havaya ve ılıman bir iklime sahiptir. Kışlar bol yağışlı ve ılık, yazlar ise sıcaktır. Buna rağmen Sakarya bir gün içerisinde dört mevsimi yaşayabileceğiniz bir şehirdir. Hava durumu bir gün içerisinde birçok kez değişebilir. Özellikle ana kampüsün Esentepe'de olduğunu düşünürsek çarşıda yağmur yağarken kampüste kar yağdığına bile denk gelebilirsiniz. Sabah günlük güneşliktir spor ayakkabı giyer çıkarsınız ama öğlen oldu mu her şey değişebilir. Bizden söylemesi çantanızda güneş gözlüğü, şemsiye hatta mümkünse bir kat kıyafet bulundurun zira artık Sakarya'dasınız.

Ulaşım

Sakarya'ya konum itibariyle demiryolu ve karayolu ile ulaşım mümkündür. İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük şehirlere yakındır. Yine aynı şekilde demiryolu ile İstanbul, Ankara ve Eskişehir'e ulaşım mümkün. Şehiriçi ulaşımında ise belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş hatları size yardımcı olacaktır. Ayrıca belediye otobüslerinin sunmuş olduğu Sakus uygulaması sayesinde nereye nasıl gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Öğrencilerin ekstra sakarya/54 kart çıkarmasına gerek yoktur. Öğrenci kimliğiniz aynı zamanda sakarya/54 kart yerine de kullanabilirsiniz. 

Konaklama

Öğrencilere bu konuda birçok fırsat sunan Sakarya'da ilk olarak kalabileceğiniz kampüse yakın KYK yurtları bulunmakla birlikte kampüs civarında koşullarına göre fiyatları değişen birçok apart ve özel yurt da bulunmaktadır. Bir diğer seçenek ise öğrenci evidir hatta bu seçenek birçok özel yurda nazaran daha hesaplı bir seçenek haline gelebilir. Sakarya'da kampüs bölgesi olan Serdivan'da kiralık öğrenci evleri genellikle eşyalı ve faturalar kiranın içine dahil bir sistem vardır ki bu da öğrenciye büyük bir kolaylık sağlar. Her şey dahil sistemde 2+1 kiralık dairelerin fiyatları 1200-1400 tl arasında değişmektedir.

Sosyal Hayat

Sakarya belki bu açıdan kafanızda soru işaretleri oluşturabilir ancak Sakarya'nın gezilecek yeri de çoktur ve karşısında durup saatlerce izleyebileceğiniz manzaraları da vardır. Hele öğrenciyseniz bu şehirde yapabilecekleriniz ekstra ve ekstra daha fazladır. Buyrun hep birlikte bir inceleyelim:

  • Doğa:
    • Sakarya Üniversitesi, Sapanca gölünü karşısına alır. Siz tam da uykulu gözlerle okula geldiğinizde kendinizi göl manzarasına karşı poğaça yiyip çay içerken bulursunuz. Derslerden sonra bi sahile mi gitsek değilde bi göl kenarına insek mi dersiniz. Gerçi bi sahile de gidebilirsiniz evet (ama bu tabii ki de göle nazaran biraz zamanınızı alır) Sakarya'nın Karadenize karşı sahilleri bulunur: Karasu ve Kocaali sahili.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
    • Poyrazlar gölü tabiat parkında da bir haftasonu arkadaşlarınızla bir mangalınız var. Bizden size söylemesi...                                                                                                                                                     
  • Kampüs:
    • Çok çok büyük bir kampüsü olmamakla birlikte çoğu üniversiteye nazaranda büyük bir kampüse sahiptir hatta öyle ki kampüsün içerisinden minibüs hattı (kampüs içinde öğrenciye de ücretsizdir) geçer. Çoğu fakülte birbirine yakındır ve kolaylıkla kampüs içerisinde bulunur. Öğlen yemekhanede yemeğinizi (3,75 tl) yedikten sonra kampüsün çimlerinde gönül rahatlığıyla yuvarlanabilirsiniz.            
    • Final ve vize haftalarında full çeken 7/24 açık kütüphanemiz, öğrenci odaklı SASGEM/SAÜSEM programlarımız, ders aralarının uğrak yeri olan kafeterya ve kantinlerimiz, dönem boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan helikopter pistimiz ve en önemlisi neredeyse her gün bir etkinlik olan, üniversite harici etkinliklere yer veren kongre merkezimiz...                                                                   
    • Öğrenci toplulukları açısından da geniş bir skalası olan üniversitede 100'ün üzerinden sosyal öğrenci klubü bulunmaktadır.
    • Kampüs hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
  • Mavi Durak ve Çark Caddesi:
    • Mavi durak, oyun kafesinden tutun da yemeğine kadar çeşitli konseptte kafelerin bulunduğu öğrencilerin uğrak yeri kafeler caddesi. Adının Bağlar caddesi olmasına rağmen Mavi Durak denmesinin sebebi ise tam merkezinde bulunan restoranın adı Mavi Durak ızgaradır. Aynı zamanda restoranın tam önünden minibüs hatları da geçer. 
    • Çark caddesinin ise adı gerçekten Çark caddesidir. İstiklal caddesinin Sakarya versiyonu diyebiliriz. Üstünde mağazalardan restoranlara canlı müzik yapan kafelerden iş hanlarına kadar birçok işletmeyi barındırır. (Helvacı Ali Çark caddesi üzerinde mutlaka uğrayın.)
    • Mavi durak ve Çark caddesinde birçok mekanı keşif için tıklayınız.

Kendi halinde, ne küçük ne büyük ve keşfedildiğinde burada anlatılanlardan daha fazlası olabilecek bir şehir Sakarya. Sakarya'da öğrenci olmak ise o şehri size sevdiren arkadaşlarınızla güzel. Umuyoruz ki istediğiniz üniversitelere yerleşeceksiniz. Sakarya'ya gelecek olanlarınız ise sizleri güzel yıllar bekliyor, dolu dolu geçireceğiniz ve ardından özlemle hatırlayacağınız.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarları tarafından Beste Kurt tarafından oluşturulmuştur.

 

 

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.