Öğrenci Kariyeri Banner

5 Maddede İyi Bir Dinleyici Olun

5 Maddede İyi Bir Dinleyici Olun

Günümüzde çoğunlukla iyi bir konuşmacı nedir, nasıl olunur konusuna değiniliyor olsa da iyi bir dinleyici olmak da en az bunun kadar önemli bir konudur. Konuşmacı her ne kadar iyi bir aktarcı olsa da alıcı olan dinleyici taraf konuşmacıyı etkili bir şekilde dinleyemediği için çoğu zaman anlaşmazlıkların ortaya çıkması muhtemeldir. Dinleyici konumdayken karşımızdakini bölmemek onu anladığımızı göstermek her iki tarafında verimini artıracak bir noktadır. Yüzeysel olarak dinlemenin önemine değindikten sonra şimdi gelin maddelerle bu önemli konunun detaylarına inelim.

dinle

 

1.İyi bir dinleyici sürekli göz teması kurar.

dinlemek

Bakışlar, jest ve mimikler. Gerçek dünyada karşınızdaki kişinin ilgisinin, dikkatinin size dönük olduğunun en önemli göstergeleridir. Bu sebeple dikkatimiz tüm bakışlarımız, jest ve mimiklerimiz ile anlatıcıya yönelik ve odaklı olmalıdır.Karşımızdakini rahatsız etmeyecek şekilde dikkatimizin ona dönük olduğunu göz teması ile belirtmeliyizdir.

2.İyi bir dinleyici sabırlıdır, karşısındaki kişiyi bölmeden dinler.

dinledinle

Karşımızdaki kişinin anlattıklarını net bir şekilde anlayabilmek için onun cümlelerini kelimelerini bölmeden anlattığı bilgiyi özümsememiz gerekir. Karşımızdaki kişinin konuşmasını bölmüyor olmak onun da kendini daha özgüvenli ve net bir şekilde anlatmasını sağlayacaktır.

3.İyi bir dinleyici olumsuz bir yargılayıcı değildir.

dinle

Elbette karşımızdaki kişinin anlattıklarını düşünsel süzgecimizden geçirdikten sonra onu eleştirmemiz çok muhtemeldir. Bu eleştiri olumlu da olabilir olumsuz da lakin önemli olan yapılan eleştirinin yıkıcı değil yapıcı olmasıdır. Bu şekilde bir dinleyici olmak her iki tarafı da verimli yönde etkiler ve geliştirir.

4. İyi bir dinleyici açık görüşlüdür, at gözlüklerine sığınmaz.

dinle

At gözlüğü deyimini duymuş olmanız çok muhtemeldir. Yalnızca tek bir yöne bakabilen ve sağını solunu göremeyen dar görüşlü insanlara “çıkar şu at gözlüklerini” şeklinde yaklaşırız çoğu zaman. Şayet bizi dinleyen insan dar görüşlü ve at gözlüklü bir kişiliğe sahipse anlatmak istediğimizi anlayabileceği tek yön kendi sabit ve değişmez görüşleridir. Anlatılanı anlayabilmesine pek imkan vermez bu tip kişiler. Bu sebeple görüşlerimizi bir nebze olsun açık tutmalıyız ki karşımızdaki kişinin penceresinden bakabilme imkanımız olsun.

Ek olarak atları doğaya aykırı bir şekilde çalıştıran kişilere karşı bir tutumda olduğumuzu eklemeye gerek olmadığını düşünmeme rağmen yine de bu kısmı yazıma eklemeyi gerekli buldum, güzel bakabilen gözlerimiz olması dileğiyle...

5. İyi bir dinleyici karşısındakini dinlerken kendi vereceği cevabı düşünmez.

dinle

Şöyle ki tabii ki dinleyiciye bir cevabımız olması muhtemeldir. Lakin o kişi konuşurken sadece kendi sıramızın gelmesini ve onu nasıl cevaplayacağımızı düşünmek dikkat dağınıklığına ve verimsiz bir iletişime sebebiyet verir. Bunun yerine o an anlatılanı iyice anlayıp sıra bize geçtiği takdirde beynimizde şekillenmiş olan anlatılanları kendi algı dünyamızda şekillendirip doğru anda cevabı iletmek daha doğru olacaktır.


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.