Öğrenci Kariyeri Banner

4 Maddede Kendini İyi Hisset

4 Maddede Kendini İyi Hisset

Hayat karşımıza her zaman her konuda ortak fikirleri paylaştığımız insanlar çıkarmayabiliyor. Sevmediğimiz, anlaşamadığımız ve hoşlanmadığımız kişiler hayatımızın her yerinde olabiliyor. Bu kişiler bazen iş arkadaşımız bazen komşumuz bazen sınıf arkadaşımız bazen de ailemizden biri olabiliyor.

Peki sürekli iletişim kurmak zorunda olduğumuz bu insanlarla aynı ortamı paylaşırken nasıl davranmamız gerekir? Hem kendimizi hem karşıdaki kişiyi üzmeden, bunaltmadan, kırmadan nasıl iletişim kurmak gerekir?

1)KÜSME

Size karşı yapılan kötü bir davranışı fark ettiğinizde küsme yolunu tercih edebilirsiniz. Ya da küsmek yerine karşıdaki kişiye bu kötü davranışın çok kırıcı olduğunu ve kötü hissettirdiğini söylemeyi tercih edebilirsiniz. Hissettiklerinizi karşıdaki kişiye söylemeniz yanlış anlaşılmaları önlediği gibi hataların onarılmasını da sağlar. Küsmek ise kişiyi hem zihinsel hem ruhsal olarak yorar ve motivasyon düşüklüğüne sebep olur.

2)ETİKETLEME

“Hangi işi doğru yaptın ki?” , “Sen zaten kıskanç birisin” , “Ne zaman başarılı oldun ki” gibi kalıp cümlelere çoğu zaman maruz kalmışızdır. Bu cümleleri duyan kişi yargılandığını hisseder ve kendinin zayıf olduğuna inanır. İçe dönük biri haline dönüşmeye başlar ve insanlarla iletişim kurmada sıkıntı yaşar. İnsanları etiketlemeden önce konuşup anlamayı denemek sağlıklı bir iletişim kurmayı sağlar. Ön yargılardan arınmak, insanları anlamaya çalışmak etiket yapıştırmaktan daha zordur evet. Zoru kolaylaştırmakta yine kendi elimizdedir.

3)DEDİKODUYU TERCİH ETME

Seni üzen, kıran, hayal kırıklığına uğratan insanlar hayatında hep olacaktır. Öfkelendiğin zaman öfke ile ağzından çıkan sözcüklerin etkisi uzun zaman sürebilir. Uzun zaman süren küslükler, kırgınlıklar ve bastırılmış birçok duygu gibi. Bu süreçte, sorun yaşadığın kişi hakkında etrafta dedikodu yapman senin duruşunu ve saygınlığını zedeleyebilir ve bir düşman edinebilirsin. Bunun yerine soruna çözüm bulmayı tercih ederek hissettiklerini seni üzen kişiye iletmelisin.

4)ÖFKELENME

Sana karşı yapıldığını düşündüğün ters davranışlar aslında seninle ilgili olmayabilir. Kendine kızan, yetersiz olduğunu düşünen, hayata karşı öfkeli biri ile karşı karşıya olduğun zamanlarda bu kişinin her hareketini sana karşı yapılmış bir hareket olarak algılayabilir ve öfkelenebilirsin. Duygularını kontrol edemeyebilir ve öfke patlamaları yaşayabilirsin. Sakin. Öncelikle çerçeveye dışardan bakmalı ve sorunun ana kaynağını tespit etmelisin. Seninle ilgili bir durum olmadığı halde öfkelendiğini fark ettiysen o ortamdan hemen uzaklaşmalısın ki biraz sakinleşesin. Kendini en doğru şekilde ifade edeceğini anladığın ana kadar kendinle kalmalı ve toparlanmalısın. Sonra öfkelenmene sebep olan kişi veya kişiler ile iletişim kurarak sorunu çözmelisin.

Özgün İçerik


Ayşe BEKDEMİR

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.