Öğrenci Kariyeri Banner

3. Doz Aşı Zorunlu Mu Olacak?

3. Doz Aşı Zorunlu Mu Olacak?

ABD'de yapılan bir araştırma, Pfizer/BioNTech aşısının antikor seviyesinin ne zaman düştüğünü açıkladı. Uzmanlar, inceledikleri kan örneklerinde antikor sayısının, ikinci dozdan 7 ay sonra 10 kat düştüğünü tespit ettiler. Bilim insanları, üçüncü doz aşıyı bir zorunluluk olarak görüyorlar.

Koronavirüsle mücadelenin bir numaralı çözümü olarak görülen aşılar, ne yazık ki pandeminin tamamıyla sona ermesini sağlamadı. Çünkü aşıyı reddeden ve komplo teorilerine inanmayı seçen insanların çokluğu, dünya genelinde toplumsal bağışıklık kazanılmasının önüne geçti. Hal böyle olunca da aşı vurulmayı tercih eden insanlar, ancak ve ancak kendileri ile sevdiklerini koruyabilme imkanı yakalamış oldular.

ABD'de hizmet vermekte olan Stanford Üniversitesi ile Emory Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, aşı olmuş insanların vücutlarındaki antikor oranını takip ettikleri geniş çaplı bir araştırma yaptılar.

Bilim insanları, söz konusu araştırma için 46 yetişkin bireyden iki farklı kan örneği aldılar. Bu kan örneklerinden ilki, ikinci doz aşı vurulduktan hemen sonra, ikincisi ise 6 ay sonra alınmıştı. İki örnek arasında antikor sayımı yapan uzmanlar, süre geçtikçe antikor sayısında düşüş yaşandığını tespit ettiler. Bu düşüşün 10 kat gibi yüksek bir oranda olması nedeniyle dikkat çekti. Uzmanlar, "Çalışmamız, Pfizer/BioNTech aşısının yüksek seviyede antikor oluşumunu sağladığını ama bu seviyenin 7 aya kadar yaklaşık 10 kat azaldığını gösterdi." ifadelerini kullandılar.

Yapılan araştırmaya göre iki doz mRNA tabanlı koronavirüs aşısı olmuş insanların, antikor miktarını artırabilmeleri için üçüncü doz aşıyı da mutlaka olmaları gerekiyor. Yapılan araştırma, üçüncü dozun zamanını da ortaya koyuyor. ABD'li bilim insanlarına göre ikinci dozdan 6-7 ay sonra olunacak üçüncü doz aşı, bağışıklığın yeniden güçlenmesini sağlayacak.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.