Öğrenci Kariyeri Banner

23 Tonluk Uzay Roketi Dünya'ya Düşüyor!

23 Tonluk Uzay Roketi Dünya'ya Düşüyor!

24 Temmuz'da fırlatılan Long March 5B roketinin iticisinin kontrolünün kaybedildiği ve Dünya'ya düşeceği açıklandı. Roketin nereye düşeceği ise henüz bilinemiyor.

Geçtiğimiz yıl kontrolden çıkan bir roket parçasının Dünya’ya düşeceği söylenmişti. Parçanın nereye düşeceği söylenmemişti, ancaak neyseki korkulan olmamış ve parça Hint Okyanusu’nda yerleşim yerlerinin uzağına düşmüştü. Bugün yine aynı roketten benzer bir haber geldi.

Dünya Nüfusunun Yüzde 88'inin Yaşadığı Bölgeye Düşebilir!

Çin’in 24 Temmuz’da kendi uzay istasyonuna bir modül taşımak için fırlattığı Long March 5B roketinin dev iticisi kontrolden çıkmıştı. İticinin, yapılan hesaplamaların ardından bu hafta sonu, pazar günü Dünya’ya çakılacağı belirlendi. İticinin çakılacağı yer ise daha önce de olduğu gibi bilinemiyor.

53 metre ve 23 ton ağırlığında olan devasa itici, bu kütlesi nedeniyle atmosfere giriş yaparken küçük ebatlı roket parçalarında olduğu gibi yanıp kül olmayacak. Aksine, iticinin yüzde 20 - yüzde 40’lık bölümü Dünya’ya çakılacak. Yapılan hesaplamalara göre itici, 31 Temmuz'da Türkiye saati ile 03.24’te atmosfere giriş yapmış olacak.

İticinin yerleşim alanlarına girme riskiyse ihtimaller arasında. Grafikte yer alan bilgiler, iticinin atmosfere giriş yapacağı olası bölge içinde Dünya nüfusunun yüzde 88’inin yaşadığı bölgeye de yer veriyor. Roketin düşmesi durumunda ciddi bir hasara yol açması beklenmiyor.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.