Öğrenci Kariyeri Banner

22 Bin 424 Tarihi Eser Türkiye’ye Döndü

22 Bin 424 Tarihi Eser Türkiye’ye Döndü

1980 yılından bugüne kadar yurt dışına çıkarılan 22 bin 424 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 1113 eserin iadesi sağlandı. Geri alınan eserlerden 1059’u Hırvatistan'dan, 50'si ABD'den, 3'ü Almanya'dan, 1'i de İngiltere'den geldi. 

19. yüzyıla ait olduğu düşünülen seccade örtüsü, Ankara Etnografya Müzesi’nde korumaya alındı. Tamamen bitkisel motiflerle bezeli seccade, ipek ve keten kumaş kullanılarak yapılmış. 

Eros Başı İstanbul Etnografya Müzesi’nde!

Geri alınan eserlerden bir diğeri ise milattan önce 6. Yüzyıl ile 3. Yüzyıla ait olduğu belirlenen 12 sikke. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen gümüş sikkeler, Kralı 3'üncü Aleksandros'un Milet, Sardes ve Lampsakos gibi Anadolu kentlerinde bastırdığı örneklerden oluşuyor. 

Bu yıl iadesi sağlanan en önemli eserlerden biriyse Antik dünyanın en büyük lahitlerinden biri olarak değerlendirilen, Sidamara Lahdi oldu. Karaman'ın Ambar köyündeki Sidamara Antik Kenti'nde 140 yıl önce keşfedilen 30 tonu aşan lahdin, eksik parçası olan Eros Başı'na kavuştuğu açıklandı. Eser İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret edilebiliyor. 

 

Kaynak
 

 


Sıla Tanrıverdi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Sıla Tanrıverdi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.