Öğrenci Kariyeri Banner

21.Yüzyılda Milyar Dolarlık Unicorn Şirketler

21.Yüzyılda Milyar Dolarlık Unicorn Şirketler

Çoğumuzun tek boynuzlu at olarak bildiği, çizgi filmlerde ve daha çok çocuklara yönelik ürünlerde gördüğümüz “unicorn” iş dünyasında çok daha farklı bir anlam ifade ediyor. Sürekli artan ve yenilenen ihtiyaçlarımız, gelişen teknoloji ve beraberinde getirdiği inovasyonlarla birlikte pek çok kavram da hayatımıza dahil olmuş oluyor. Bu kavramlardan birisi de “unicorn şirket/girişim”.

Unicorn Şirket Nedir?

Yeni kurulmuş küçük çaplı şirketlere ve girişimlere “start-up” adı veriliyor. Önceleri küçük olan bu startuplar zamanla gelişerek uluslararası bir ölçeğe taşınıyor ve haliyle artık başka bir kategori altında değerlendirilmeye başlanıyor.

Günümüzde değeri 1 milyar dolar veya daha fazla olan şirketlere “unicorn startup” deniyor. Milyon dolarlardan bahsettiğimiz bu şirketler için artık girişim, startup ve şirket kavramları yeterli gelmediğinden, listelerdeki sıralamalarda kolaylık sağlanması açısından sadece “unicorn” adı altında tek bir kategori oluşturuldu.

“Unicorn” Terimini İlk Kim, Nerede Kullandı?

  • İlk olarak ABD’ de ortaya çıkmıştı.
  • Unicorn terimini ilk kez Amerikalı ünlü yatırımcı, Cowboy Ventures’ in kurucusu olan Aileen Lee 2013 yılında yayınlanan “Welcome to the Unicorn Club: Learning Form Million Dollar Startups” adlı yazısında kullandı.

Kardeş Kavramları: Decacorn ve Hectacorn

1 milyar doları geçen değerleriyle artmaya başlayan unicornlardan sonra bu iki yeni kavram da ortaya çıktı.

  • Decacorn: 10 milyar dolar değerlendirmeyi geçen şirketler için kullanılan kavram.
  • Hectacorn: Decacornların daha da gelişeceği düşünülerek 100 milyar dolar değerlendirmeyi geçen şirketler için oluşturulan kavram.

Dünyadaki Unicorn Şirketler

Sayısı her geçen gün değişmekle birlikte unicorn girişime öncülük eden ülkeler değişmiyor. ABD’ de 80’ li ve 90’lı yıllarda kurulan Apple, Microsoft ve Google gibi girişimler yatırımcılar sayesinde hızla büyüyerek bugünün devleri haline geldiler. Günümüzde ise adeta bir patlamanın yaşandığı unicorn girişimcilikte Çin ve ABD en öncü ülkeler olarak geliyor. Onları ise Hollanda, İsveç, İsviçre, Hindistan, Güney Kore ve Almanya gibi ülkeler takip ediyor.

İlk 10’ daki Unicorn Şirketler

  1. Ant Financial-Çin-150 BN$
  2. Bytedance-Çin-75BN$
  3. Uber-ABD-72BN$
  4. Didi-Çin-56BN$
  5. Facebook-ABD-50BN$
  6. Xiaomi-Çin-45BN$
  7. Alibaba-Çin-42BN$
  8. Airbnb-ABD-38BN$
  9. Lufax-Çin-30BN$
  10. Meituan-Dianping-Çin-30BN$

Listede de görüldüğü gibi unicorn girişimlerin başını Çin ve ABD çekiyor. Türkiye'de ise unicorn şirket olmaya en çok yaklaşmış firma Yemek Sepeti'dir. Umuyoruz ki ilerleyen yıllarda listelerde Türkiye'yi de göreceğiz.

Özgün İçerik

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.