Öğrenci Kariyeri Banner

2023 Yılının En İyi Filmleri!

2023 Yılının En İyi Filmleri!

2023 yılında, sinema dünyası adına oldukça geniş bir yelpazede, kaliteli prodüksiyonları deneyimleme fırsatı bulduk. Hem Hollywood'dan hem de dünya sinemasından birçok değerli proje, tüm sinemaseverlerle buluştu. Pandeminin olumsuz etkilerinden kurtularak, kapsamlı bir normalleşme süreci yaşadık ve sinema salonları, mümkün olan en yüksek canlılıkla doldu.

2023 yılında yayınlanan izlenmesi gereken filmleri sizler için derledik.

1. Poor Things 

Yunan yönetmen Lanthimos'un kariyerinin zirvesini temsil eden, Türkçe adıyla "Zavallılar", seyircinin içini sinema coşkusuyla dolduran muazzam bir sanat eseri. Bu modern Frankenstein uyarlamasını öne çıkaran unsurlar arasında elbette etkileyici senaryo, izleyicide akıl tutulması yaratan Emma Stone'un oyunculuğu ve tabii ki dört dörtlük yönetmenlik performansı bulunuyor. 

2. Past Lives 

Kore/Kanadalı yönetmen Celine Song'un muazzam ilk filmi. 'Past Lives', her açıdan şiirsel bir atmosfere sahip, son derece kaliteli bir sinema deneyimi sunuyor. Yönetmenin ve sanatının tanıtılmasına katkı sağlayan bu film, yılın en duygusal yapıtlarından biri olarak öne çıkıyor. Oyunculukları ve gerçek hayattan esinlenilen muhteşem senaryosuyla sinemaseverlerin kalbini fethediyor.

3. Spider-man Across the Spider-verse

Sevenlerini tehlikeli bir tür bağımlılığa sürükleyen, izlemeye doyulamayan ve adeta ultra lezzetli görsel bir şekerleme niteliğinde olan bu yapım, mükemmel müzikleri, görsel şöleni ve tüm sanat dallarının en güzel öğelerini içerisinde barındıran bir animasyon şaheseri. Şimdiden tüm zamanların en büyük animasyonları ve süper kahraman filmlerinden biri olarak kabul edilen bu yapıt, evrenine bir kez dahil olduğunuzda aklınızdan bir daha hiç çıkmayan, beyninizin bir köşesinde kendi krallığını kuran bir örümcek gibi.

4. The Zone Of İnterest 

İzleyiciye rahatsızlık verme seviyesini ustaca, asla istismar tuzağına düşmeden, adeta bir samurayın süper keskin kılıcını kullanışı gibi, "acısız ölüm" sunan muazzam bir yapıt. Yönetmen Glazer'ın uzun bir aradan sonra çektiği bu mükemmel roman uyarlaması, aslında yönetmeni tanıyanlar için bir sürpriz değil. Zira kendisinin büyük bir bomba patlatacağı, oldukça bekleniyordu. O bomba patladı ve biz de bu etkileyici eseri izledik. 'The Zone of Interest', tek kelimeyle kusursuz bir film.

5. Oppenheimer 

Günümüzün en ilgi çekici ve yaşayan önemli yönetmenlerinden olan Nolan'ın en son projesi, insanlığın şimdiye kadar yüzleştiği en büyük olaylardan birine tanıklık etmemizi sağlıyor. Bu muazzam yapım, ne güzel ki yönetmenin ve oyuncuların ayrı ayrı resitaller sunduğu, oyunculuk açısından en yoğun ve kaliteli sanat içeriğini barındıran bir eser. Gişede de büyük başarı elde ederek yapımcısının yüzünü güldüren film, tüm zamanların en büyük sinema olaylarından biri olarak kayda geçiyor.

6. Anatomy Af a Fall 

Yılın Altın Palmiye şampiyonu olarak taçlanan bu muazzam film, sadece harika oyunculuklara sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda 2020'lerin en iyilerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kurgusu ve konusu itibariyle izleyicisini zorlayan, kafa karıştırıcı ve yüksek dikkat gerektiren bir deneyim sunan bu film, üniversitelerin sinema ve televizyon bölümlerinde ders olarak okutulacak ve sinemaseverler için lezzetli bir deneyim olacak nitelikte. "Bir Düşüşün Anatomisi", adeta makale ve tezlerin konu edileceği bir başyapıt. 

7. Killers Of The Flower Moon

Scorsese'nin bu büyük filmi için gösterim tarihi kesinleştiğinde, açıkçası onu listemin zirvesinde göreceğimi düşünmüştüm. Ancak şimdiye kadar deneyimlediğimiz filmler arasında bunun ötesinde yapımlar olduğunu düşünüyorum. Elbette bu, filmin devasa sanat değerini gölgelemiyor. 2024'ün mart ayındaki Oscar gecesinde, belki de evine en çok heykelle dönecek filmle karşı karşıyayız. 'Killers of the Flower Moon', senenin hiç şüphesiz en önemli filmlerinden biri olmaya aday, bir nevi ustalık eseri.

8. Godzilla Minus One 

Sinemanın büyüsüne ve büyüklüğüne sonuna kadar sahip olan, gerçekten harikulade bir film. Japonya'nın resmi vatandaşı olma unvanına da sahip olan Godzilla, Japon sinemacıların ellerinde devleşiyor ve izleyicisini büyülemeyi başarıyor. Son dönemde Amerika'da çekilen Godzilla vs. Kong filmlerini bir kenara bırakın derim. 'Godzilla Minus One', 2. Dünya Savaşı'nın hemen ardından, nükleer mutasyon sonucu ortaya çıkan yaratığı ve dramayı mükemmel bir şekilde betimliyor. İzleyicilere ayrıca müjde verelim; filmde harika bir sürpriz sizi bekliyor. Bu filmi mümkünse en büyük ekranda ve kaliteli bir ses sistemiyle izlemeye çalışın.

9. Monster 

Hirokazu Kore-eda'nın yönetmenliğini üstlendiği, Cannes Film Festivali'nde LGBT içerikli filmlere verilen Queer Palm ödülünü kazanan, aynı zamanda senaryosuyla da Cannes'da ödüllendirilen çarpıcı ve etkileyici film.

10. Kuru Otlar Üstüne 

Listedeki tek yerli yapım, Nuri Bilge Ceylan'ın filmi Türkiye'de Ceylan sinemasının en çok izlenen filmi olması açısından sevindirici. Genel kitleye hitap edebilen, uzunluğunu düşünmeden izlerken farklı tatlar alabildiğiniz, berrak bir Ceylan filmi. Merve Dizdar'ın aldığı En İyi Kadın Oyuncu ödülüyle Cannes Film Festivali'nde adından söz ettiren bu yapım, kesinlikle ülkemizde daha uzun yıllar konuşulacak ve tartışılacaktır.

11. John Wick Chapter 4

Yılın aksiyon patlaması! Keanu Reeves'in Neo'dan sonra en çok özdeşleştiği karakteri John Wick'in beşinci bölümü şu sıralar oldukça konuşuluyor. Chapter 4, özellikle IMAX'te olağanüstü sinema deneyimi sunan ve izleyicisinin keyfini katlayan, aynı zamanda inanılmaz kuş bakışı sahnelerle donatılmış bir yapım.

12. Fallen Leaves 

Aki Kaurismaki'nin yönettiği, sıcacık bir film. Finlandiya'nın Oscar adayı olarak Akademi'ye gönderdiği bu yapım, Kaurismaki'ye Cannes'da jüri ödülü de kazandırdı. Hayatta savrulan bir kadın ve erkeği mükemmel bir şekilde anlatan film, usta işi yönetmenlik ve kaliteli oyunculuklarla dolup taşıyor. Yetişkin seyircinin mutlaka kendinden bir şeyler bulacağı, tertemiz yazılmış bu güzel hikayeyi kesinlikle kaçırmayın.

13. The Boy and The Heron 

Tüm sinefillerin manevi dedesi, biricik Miyazaki'nin en son filmi. Miyazaki, son eserinde yaşamı, kişisel gelişimi ve ölümle geride bıraktıklarımızı sorguluyor. 'Çocuk ve Balıkçıl', yönetmenin en içsel filmi olarak dikkat çekiyor. Kariyerinin belki de son filmi olan bu yapımda Miyazaki, 'sonu' muazzam bir şekilde anlatıyor. Eleştirmenlerin övgüyle karşıladığı, izleyicilerin ise kafa karışıklığına sebep olan, çelişkili yorumlara neden olan bir film.

14. All Of Us Strangers 

Geçen senenin dikkat çeken filmi Aftersun ile adını duyuran Paul Mescal'in, bu sene de izleyenleri derinden etkileyen filmi. Oyuncuyu gelecek sene Gladiator 2'de izleme şansına erişeceğiz. "All of Us Strangers", harika iki oyuncunun başrolde olduğu, yürek burkan bir senaryo ve berrak bir sinematografi ile taçlanan, hem duygusal hem de fantastik bir film.

15. Barbie

2023'ün tüm dünya sinemalarının gişe rekortmeni olan film. Barbie'nin sinemada yarattığı etki, uzun süre unutulmayacak türden. Sektöre adeta pazarlama dersi veren bu yapıt, Warner Bros'un yüzünde güller açtırdı. Warner Bros yapımı Harry Potter'ın bile bileğini bükmeyi başaran film, başrol oyuncusu ve aynı zamanda filmin yapımcılarından Margot Robbie'nin yüksek zekasını tescilledi.

 

Kaynak


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.