Öğrenci Kariyeri Banner

19 Yaşındaki Gence Alzheimer Teşhisi Kondu!

19 Yaşındaki Gence Alzheimer Teşhisi Kondu!

Çin’in Pekin kentinde, 19 yaşındaki bir erkek hastada Alzheimer bulgularına rastladı. Genç çocuk ‘en genç Alzheimer vakası’ olarak literatüre geçti.

Vakayı inceleyen nörologlar, genç Alzheimer vakalarıyla ilgili daha çok veriye ihtiyaç duyduklarını söyleseler de bu beklenmedik teşhis, hastalığı yaşlılıkla ilişkilendiren yaygın kabulün yeniden ele alınmasına sebep olacak.

Bir Gün Öncesini Hatırlayamıyordu

Çin'in başkenti Pekin'de Xuanwu Hastanesinin nöroloji servisinde görev alan Doktor Jia Longfei 19 yaşındaki bir gence ortalama yaşı 65 olan Alzheimer hastalığının teşhisini koydu. Okulda konsantrasyon problemlerine ve hafıza kaybına sahip olan ismi açıklanmayan genç, dünyanın en genç Alzheimer hastası olarak kayıtlara geçti.

Daha önce ailesinde hiç Alzheimer hikayesi bulunmayan hastanın çocukluğunda da nörolojik hiçbir problemi yoktu. Araştırmacılar hastanın teşhis konulmadan yalnızca 1 yıl önce hafıza problemleri yaşadığını tespit etti.

19 yaşındaki gencin bir gün önce yaptığı şeyleri ya da kendi eşyalarını koyduğu yerleri hatırlayamadığını belirten doktorlar, bir şey okurken de oldukça zorlandığını ifade etti. 

Aynı zamanda yemek yiyip yemediğini bile hatırlamadığından bahseden doktorlar hasta olmadan önce ortalamanın üstünde bir akademik başarıya sahip olan gencin eğitimini tamamlayamayacak bir hale geldiğini söyledi.

Bir Dizi Test Uygulandı

Araştırmacılar, çocuğun alesinde alzheimer geçmişi bulunmadığını bu durumu göz önünde bulundurarak 19 yaşındaki gencin genom dizilimini inceledi. Hastaya bir dizi kelime dinlettikten bir süre sonra tekrarlanmasının istendiği bilişsel bir test uygulandı ve hafızasının önemli ölçüde bozulduğu görüldü.

19 yaşındaki gence beyin biyopsisi yapılmak istendi ancak biyopsinin genç adamda neden olabileceği birçok ciddi yan etki olduğu için vazgeçildi. Araştırmacılar uygulanamayan testler için hastalığın genç adamda uzun vadede ilerleyişinin takip edilip yazılmasını talep etti.

Bütün test sonuçları ve gözlemler göz önünde bulundurulduğunda ekip hastaya Alzheimer hastalığı teşhisi koydu. Alzheimer vakalarıyla ilgilenen George Perry, gençlerde demans gibi Alzheimer hastalığının daha yaygın hale gelip gelmediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.