Öğrenci Kariyeri Banner

17 Yaşındaki Genci Milyarder Yapan Girişim: Subway

17 Yaşındaki Genci Milyarder Yapan Girişim: Subway

Dünya çapında en çok bilinen restoran zincirlerinden biri olan Subway, 17 yaşındaki bir gencin eğitim masraflarını karşılamak amacıyla gerçekleştirdiği bir girişimdir. 

Fred DeLuca, en büyük hayali başarılı bir tıp doktoru olmaktır. Ancak bu yolda eğitim masrafları onu zorlamaktadır ve ailesinin maddi durumunun iyi olmaması kendisinin cesaretlenmesine sebep olmuştur. Eğitim masraflarını karşılayabilmesi için fikir arayışındayken, akıl danışmanlığını yaptığı bir aile dostu ona hedefini gerçekleştirebilmesi için sandviç restoranı açma fikrini verir.

Okul masraflarını karşılamak adına giriştiği bu hareketin ona bambaşka bir kariyer çizeceğinden habersiz, o dönemde en yakın arkadaşı olan Peter Buck’dan 1000 dolar borç alarak Subway’in temelini atar.

Borç aldığı parayla ilk olarak 1965’te Connecticut’ın Bridgeport şehrinde bir dükkan açar. Dükkan ”Pete’s Super Submarines” adıyla hizmet vermeye başlar. Fakat bu isim yerel radyoda verilen reklamda kulağa pizza marinesi gibi gelir ve istenilen etkiyi yaratamadığı için 3 yıl sonra ”Pete’s Subway” olarak değiştirilir. 1968’de ise yalnızca Subway olarak anılmaya başlanır.

Deneyimsizlik ve küçük sermayeye karşı ilk gün tanesi 50 – 70 cent olan 312 sandviç satarak büyük girişiminin ışığını yakmıştır. Zamanla genişleyen şirket, 1984 yılında uluslararası anlamda ilk bayisini Bahreyn’de açar ve ardından Kanada, Çin, Hindistan, Fransa, Rusya, Türkiye ve daha birçok ülkeyle devam eder.

Bu işe doktorluk hedefiyle başlayan DeLuca, milyarder bir iş adamı olmuş ve 1965’ten 2015’e kadar Subway’in genel müdürü olarak görev yapmıştır.

50 yıllık başarılı süreç, girişimciliğin yaşa ve paranın miktarına bakmadan ne kadar azimli olduğunuza ve bu fikri ne kadar sahiplendiğinize bağlılığın güzel bir örneği olmuştur.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

1 Yorum

  • Beyzanur Artunc

    Gerçekten fazlasıyla örnek alınası bir hayat

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.