Öğrenci Kariyeri Banner

10 Yıl Sonra İş Hayatı Nasıl Olacak?

10 Yıl Sonra İş Hayatı Nasıl Olacak?

Hızla gelişen teknoloji iş yaşamını şekillendirirken, geleceğin iş hayatının nasıl olacağı konusunda da tahminler sunulmaya devam ediyor. 2030 yılında, değişim hangi yönde olacak ve oluşan yeni ortamda kendimize nasıl yer bulacağız? Gelin bu yazımızda hep beraber bunu inceleyelim...

Bilgiye ulaşmaktan veriyi işleme şeklimize, bir işi yaparken izlediğimiz yoldan sonuçları değerlendirme yöntemlerimize kadar her şey zamanla değişiyor ve günün koşullarına uyum sağlıyor. Durum böyleyken PwC, geleceğin iş dünyasının nasıl olacağı konusunda bir araştırma yaptı ve öyle çok da uzağa gitmeden 2030 yılının iş hayatına dair öngörülerini paylaştı. Öngörüler bir hayli ilginç ve “Geleceğin iş yaşamında insan kaynakları personelinin rolü ne olacak?” sorusunu da akıllara getiriyor.

Geleceğin olası iş dünyası raporuna göre “Kırmızı, mavi, sarı ve yeşil” olarak bizi dört yeni dünya bekliyor. Peki, nedir bu dört yeni dünyanın içeriği derseniz, detaylar ise şöyle…

Kırmızı dünya: İnovasyon başrolde

Bu dünyaya ait çalışanlar için kurallardan bahsetmek pek mümkün olmayacak. Benzer düşünceye sahip çalışanlar bir araya toplanacak, işe alınırken deneyimlerine bakılacak ve böylece diplomanın önemi ortadan kalkacak. Deneyimi ve yaratıcılığı fazla olanlar işi kaparken, freelance çalışma oranı da yoğun olacak; çünkü şirketler az sayıda ama işinde yetkin olan kişilerle çalışacak. İK süreçlerinde dış kaynaklardan yararlanılacak ve şirketler aradıkları yetenekleri bulmak için özel stratejilerden ve yapay zekâdan yararlanacak.

Mavi dünya: Kurumsal ve bireysel duruş

Günümüz iş hayatının küçük bir kopyası olan mavi dünyada; küresel, kurumsal şirketler öne çıkacak ve tüketicilerin tercihleri birçok konuda belirleyici olacak. Devletin sunduğu sosyal yardımları artık şirketler de sunacak. İş arayanlar, yetenek ve aidiyetlerini ortaya koyabilirse işe alınacak.

Sarı dünya: Önce insan

Toplumcu bir bakış sunan sarı dünyada, adalet kavramı oldukça öne çıkacak. İş hayatında global engeller ortadan kalkacak ve bu sayede yeni girişimler büyük ölçekli şirketlerle aynı ortamda rekabet edebilecek. Sarı dünyada İK süreçleri, dış kaynaklı ve yeni nesil teknolojilerle gerçekleştirilecek.

Yeşil dünya: Çevre önemli

Yeşil dünyadaki şirketler için toplumsal vicdan oldukça önemli olacak. Doğal kaynakların ve yaşam dengesinin korunması birincil amaç olacak. Çalışanlar esnek çalışma saatlerine göre dilediği gibi çalışacak ve çalışanların iş-özel yaşam dengeleri korunacak. İK birimi “İnsan ve Toplum” birimi olarak yeniden adlandırılacak ve uzun yıllar aynı işte çalışma fikri yeniden gündeme gelecek.

İnsan kaynaklarının rolü ne olacak?

İş hayatı yeni bir dünyaya doğru giderken, “İnsan kaynakları personelinin geleceği nasıl olacak?” sorusu akıllara geliyor. Görüldüğü gibi kırmızı ve sarı dünyada İK, şirketler içinde ayrı bir departman olarak konum bulmakta zorlanıyor; çünkü şirketler aradığı yetenekle direkt iletişime geçebiliyor ya da dışarıdan danışmanlık alabiliyor. Mavi dünyada mevcut konum korunuyor gibi. Yeşil dünyada ise insan kaynakları yerine “İnsan ve Toplum” kavramı öne çıkıyor.

Kaynakça


Serap  Akın

DEÜ - Yönetim Bilişim Sistemleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.