Öğrenci Kariyeri Banner

10 Maddede Mükemmel Fotoğraf Çekimi

10 Maddede Mükemmel Fotoğraf Çekimi
En kolay ve etkili şekilde nasıl fotoğraf çekebiliriz aşağıda onları inceledim. Hadi gelin önce "fotoğraf" nedir oradan başlayalım:

1.Fotoğraf asla "Resim" değildir!


3512102-detective-pikachu-2

Resim bir görsel sanatlar dalı olup, insanın, boya ya da kalem ile kendini anlatma biçimidir. Tuval, kâğıt ya da duvar vb. gibi yerlerde resim yapılmaktadır. Resimde insanlar hayal güçlerini kullanabilir fakat fotoğraf öyle değildir. Fotoğraf var olan bir şeyi yaratıcılığınız ile daha da güzelleştirip ânı dijitale aktarmaktır.

 

2.Temayı iyi ayarlayın.


son

Fotoğraf çekimine başlamadan önce kafanızda o çekimle ilgili bir çok şeyi belirlemeniz gerekmektedir. Neyi çekeceğiniz, nerede çekeceğiniz, hangi ışıkla, ne tür nesnelerle çekeceğiniz önceden planlanmışsa size ekstra zaman kazandırır ve fotoğraftaki uyumu arttırır. Misal bir yemek fotoğrafı çekmek için yaptığınız planda mekan bir banka, malzemeleriniz de para desteleri olamaz. Mekan, yardımcı nesneler vb. unsurlar temamız için büyük önem arz etmektedir.

 

3. Işık tercihinizi iyi yapın.


lamp-light-sconce-wall

Fotoğraf çekerken ışığı iyi yakalamalı ve iyi değerlendirmeliyiz. Çünkü fotoğraf çekimimizi yaparken güneşe, bulutlara, gökyüzüne ya da o an ortamda bulunan herhangi bir ışık kaynağına göre yaparız.

4. Yansımalardan faydalanın.


beach-boat-dawn-hd-wallpaper


Gözümüz simetriyi ve asimetriyi algılar. Fotoğraflarda yansıma, görselliği artıran en önemli özelliklerden biridir. Yağmur sularıyla oluşan birikintiler, camlar, ışıklar vb. unsurlar fotoğraflarınızı daha anlamlı yapacaktır. Bu işlemde ânı ve açıyı yakalamanız çok önemlidir.


5. Ânı yaşayın.


soccer1

Toplu bir fotoğraf çekerken ya da o an öne çıkarmak istediğiniz ânı kadrajda hissettiremezseniz fotoğrafın anlatmak istediği kompozisyonu dijitale verimli olarak aktaramazsınız. Ânı zamanında yakalamak, fotoğrafa güç katar.

 

6.Farklı açıları keşfedin.


big-dreams-black-and-white-dream-hope


Bir nesneyi ya da ânı çekmeye karar verdiğiniz zaman bir fotoğrafla yetinmeyin. Elinizden geldiğince birçok açıdan farklı fotoğraflar çekmeye çalışın. Makinenizin lensini gözünüz gibi düşünün. İnsanlar sadece 180 derecelik bir açı ile hayata bakar bütünlüğü sağlamak için yeni detaylar yakalamak ve yeni şeyler keşfetmek için hareket eder. Farklı açılardan çektiğiniz fotoğraflar da size yeni detaylar ve keşifler sunacaktır.

 

7.Uzun pozlama yapın, hareketi vurgulayın.


cars-city-communication-england

Uzun pozlama yapılırken görüntü normale göre daha uzun bir süre sensöre işlenerek yaratıcı fotoğraflar ortaya çıkarır. Çekim yapılırken tripod ya da kamerayı hareket ettirmeyecek düzenekler kullanılarak sabit şekilde çekim yapılmalı çünkü en ufak bir hareket görüntüyü bozabilir.

 

8.Objeyi öne çıkarın.


WhatsApp Image 2020-04-26 at 03.53.00

Fotoğraf çekiminden önce kafanızda taslak modellerinizi belirleyin. Çekeceğiniz canlı ya da cansız varlıkları ait olduğu ortamlarda çekmeye çalışın. Kadrajınıza o sahneye ait olmayan nesneleri almamaya ve bütünlüğü bozmamaya özen gösterin.

 

9.Renkleri hissettirin.


WhatsApp Image 2020-04-26 at 52


Renk bir fotoğraftaki hemen hemen en önemli unsurdur. Oluşturduğunuz ya da yakaladığınız ânın insanların gözüne güzel gözükebilmesi için renk seçimleriniz oldukça önemlidir. Bir rengin tonları üzerine yoğunlaşabilir ya da tam tersi zıt renkler ile fotoğrafınızı patlatabilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken aşırı karışık işler yapmaktan kaçının. Her renk ya da efekt her temaya uygulanmaz bunu da aklınızdan çıkarmayın. Örneğin bir sahil fotoğrafını ya da bir manzara fotoğrafını siyah beyaz yaparsanız tüm çekiciliğini kaybeder.



10. Yaratıcı olun.


IMG_6638

Sıradan mekanları farklı açılardan güzelleştirebilirsiniz ve fotoğraf çekmeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Çekim yapmadan önce iyi bir gözlem yaparak “Sıradanın içindeki sıra dışılığı keşfetmeye çalışın.”


Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Sertaç YILDIZ tarafından oluşturulmuştur.


 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.