Öğrenci Kariyeri Banner

10 Maddede Çocuk Olmak

10 Maddede Çocuk Olmak
Büyüklerin bir lafı vardır: ‘Ah, keşke çocuk olsam!’ Özlemle, hasretle iç çekerler. Çocukluğun kaybettikleri en büyük güç olduğunu düşünürler. Yalan değil.

Size bu gücü maddelerle açıklayacağım.

İşte karşınızda çocuk olmak!

1- Çocuk olmak, bir sonraki adımı düşünmeden içinden geldiği gibi davranmaktır.

Hangi yetişkin bu güce sahip? Bir sonraki adımı düşünmeden yaşamak bir yetişkin için nasıl mümkün olabilir ki, hele de bu kadar yoğun bir dünyada. Etrafta bu kadar koşturmaca varken bu hayal bile edilemiyor. Çocuklar için de bu bir gerçek. Aklına estiği gibi davranmak bir çocuk için oyuncaklarıyla oynamak kadar kolay.

s1200

 

2- Çocukluk okul törenlerinde şiir okumak ya da gösteri yapmaktır.

Bu yazıyı okuduğunuzda bile ilk defa şiir okuduğunuz veya sahneye çıktığınız anı hatırlayıp gülümsediğinizi hissedebiliyorum. O ilkler yok mu o ilkler… Kalbinizin atışını yüzünüzde hissettiğiniz çocukluğun en gurur verici, en heyecanlı anlarıdır onlar. Bir yetişkin olarak bunun anısı dahi insanı tebessüm ettirmeye yetiyor.

426416

 

3- Çocukluk masal dinlemek, okumak hatta onlara körü körüne inanmaktır.

Masallar deyince aklınızda Pamuk Prenses, Kibritçi Kız gibi daha birçok masal sıralandı değil mi? Yetişkinlik bizden masalları aldı, onlarla birlikte içindeki güzel duyguları da. Bir çocuğun elindeki en değerli yazılı kaynaklar olan masalları, bir kerelik de olsa onların aklıyla okumak için neler feda etmezdik ki. Masallara sahip oldukları için ne kadar şanslı olduklarını çok iyi biliyoruz.

 

pamuk

4- Çocukluk dünyayı bütün kötülüklerden kurtaracak bir kahraman olduğuna inanmaktır.

Kahraman olmak isterdik. Her kötülüğün üstesinden gelecek gücü bulurduk içimizde. Şaşılacak bir güce sahiptik. Kaynağı neydi bu güçlerin? Tabii ki süper kahramanlar… Örümcek adam ağ atarak, Superman gözlerinden ışın çıkarıp insanları kurtararak göstermişti bize içimizdeki gücü. Hepimiz süper kahramanlardık, asla pes etmezdik. Çocukluk bize asla yenilmemeyi öğretmişti çünkü örümcek adam asla yenilmezdi.

en-populer-20-super-guc-3-tanesini-secin-youtube-thumbnail

 

5- Çocukluk sabahın erken saatinde kalkıp televizyon başında en sevdiğin çizgi filmi beklemektir.

Çizgi filmler çoğumuzun kırmızı çizgilerinden biridir. Çocukluk deyince aklımıza gelen ilk üç şeyden biridir. Yetişkinliğin bizden tamamen alamadığı nadir şeylerdendir çizgi filmler. Hala açıp Tom ve Jerry izleyebiliyoruz, Bugs Bunny’nin şapşallıklarına yine çocuk gibi gülebiliyoruz. Bir çocuk gibi değil belki ama o özlem ve hasretle izleyerek de tadına varabiliyoruz.

71d9a0c82eb184b9d96c248b34ac67ed

 

6- Çocukluk elindeki bozuk paralarla kendine dünyaları alabileceğine inanmaktır.

Hatırladınız değil mi bozuk paralarınızı? O bir liranın bile ne kadar çok şeyi satın alabildiğini görmek muazzam bir histi. Çocukluğun en büyük lükslerinden biri de bu değil mi? Elindeki bozuk paralarla abur cubur alıp tıka basa yemek. Ne muazzam şey! Bunu duyunca cebindeki tonlarca parayla mutsuzluktan ağlayan insanları düşündüm. Mutlu olmak göründüğü kadar basit değil miydi acaba?

Child-Support-Arrears-and-Bankruptcy

 

7- Çocukluk bisikletin hayaliyle uyumak, sahip olunca da asla eve girmek istememektir.

Bisikleti alıp sabahın köründe sokağa çıkıyorsun, canın çıkana kadar sürüyorsun hatta yarış yapıyorsun kıyasıya. Akşam oluyor, eve çağırıyorlar. İşte çocukluk kendi gücünü orada belli ediyordu. Eve gitmemek için gerekirse ağlamaktı çocukluk. Bisikletle geçireceğin fazladan beş dakikayı düşünmekti.

Holding-on-to-Joy

 

8- Çocukluk bir dondurmayı bitmemesi için yavaş yavaş yemektir.

Aklıma o yazın en sıcak geçtiği zamanlar geldi. İki adım koşsak kan ter içinde kaldığımız o Ağustos ayları… Arkadaşlarla dondurma dolabına gidip en soğuk, en güzel olanı almak için verdiğimiz müthiş mücadeleyi hatırladım. Bitmesini asla istemediğimiz, ikincisini de hasta olursun diyerek bizi korkutan annelerimiz yüzünden asla yiyemediğimiz o müthiş dondurmalar nerede şimdi? Hala marketlerde ancak asıl soru şu olmalıyıdı: Onu iştahla yiyecek o çocuk nerede?

Cute little boy share ice cream with his sister

 

9- Çocukluk önümüzden geçen her şeyi sorgulamaktır, merak etmektir.

Her gün etrafta birçok olay yaşanıyor. Yetişkinler hiç soruyor musunuz, neler oluyor diye? Size gerek kalmadan o işi çocuklar zaten layıkıyla yerine getiriyor. Her şeyi soruyorlar. Kuşu, böceği, arabaları, insanları… Uçsuz bucaksız hayal güçleriyle yeni bir şey öğrenmenin hazzıyla yaşıyorlar. Öğrendiklerini de öyle kolay kolay unutmuyorlar. Neden biliyor musunuz? Aynı şeyi tekrar sorduğunda yanlış cevap verirseniz sizi enselemek için.

blogmerakedencocuk

 

10- Çocukluk her şeye rağmen masum olmaktır.

Dünyanın en güzeli, en masumu olmayı hak ediyorlar. Her yaptıklarıyla, her sözleri, her gülüşleriyle bize bunu her geçen dakika kanıtlıyorlar. Ne yapmış olursa olsun bir çocuğun kalbinin tertemiz olduğunu biliyoruz çünkü bir zamanlar o masum suratlar bizlerindi. Çocuklara baktığımızda kendimizi görüyoruz, özlemle ve tebessümle bakıyoruz onlara. Onlar bizim geleceğimiz, geçmişimiz, her şeyimiz.

nastol.com.ua-200810

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Melih GÖLEK tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.