Öğrenci Kariyeri Banner

1,1 Milyar Genç İşitme Kaybı Riski Altında

1,1 Milyar Genç İşitme Kaybı Riski Altında

Kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek, işitme sağlığını tehdit ediyor.

Dünya çapında 1,1 milyar gencin işitme kaybı riski altında olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, bunun özellikle kulaklık kullanımı nedeniyle gerçekleşebileceğini öne sürüyor.

Teknolojinin hayatımızın neredeyse her alanına etkisi oldu, fakat bunun yanında teknolojinin aşırı kullanımıyla artan sağlık sorunları da çıktı. Ön plana çıkan sağlık sorunlarından biri de aşırı kulaklık kullanımı sebebiyle oluşuyor. 35 altı bireylerin yaklaşık yüzde 50'si kulaklıklarını kullanarak yüksek sesle müzik dinliyor.

Yüksek ses kulağa zarar veriyor.

Ses, kulak içindeki tüylü hücreleri hareket ettirir. Gürültü ne kadar yüksek olursa, titreşimler o kadar güçlü olur ve tüyler o kadar çok hareket eder. Uzun süreli ve yüksek sesli müzik dinlemek, bu hücrelerin ses titreşimine karşı hassasiyetlerini kaybetmesine neden olur.Bu hücrelerin katlanması ve bükülmesi geçici işitme kaybına neden olabilir, kulaktaki işitme hücreleri zarar görebilir. Ayrıca, kulaklıklar kulaktaki kulak kirini kulak kanalına doğru itebilir ve bu da enfeksiyonlara neden olabilir. Hücreler yenilenemediği için de hasar kalıcı olabilir.

Riski nasıl azaltabiliriz?

  • En iyi yol sesi yüzde 50 ayarında tutmak ve kulaklara herhangi bir zarar gelmemesi için dinleme süresini azaltmaktır.
  • Kulak üstü kulaklık kullanımı önerilir.
  • Her 30 dakikada bir 5 dakikalık veya 60 dakikada bir 10 dakikalık ara vermeyi deneyin.
  • Kulaklıklarınızı başkalarıyla paylaşmaktan kesinlikle kaçınmalı ve kulaklık temizliğine önem verilmelidir.

 

Kaynak için tıklayınız


İrem Bilgin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İrem Bilgin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.