Öğrenci Kariyeri Banner

Yazılım Öğrenmeye Başlarken Yapılan 5 Hata

Yazılım Öğrenmeye Başlarken Yapılan 5 Hata

1-Alan Seçmeden Dil Seçmek

Birçok insan yazılım öğrenmeye başlarken yeni bir dünyaya adım atmanın verdiği heyecanla yeterli bir araştırma yapmadan ve hangi alanda geliştirme yapacağına karar vermeden bir dil öğrenmeye başlıyor. Elbette temel algoritma yapısını öğrenmek için C gibi basit dillerle başlanabiliyor. Ama benim asıl kastettiğim “C# öğrenip yapay zeka yazacağım” diye yapılan hedefsiz, amaçsız başlangıçlar. Bu yüzden size tavsiyem çok değil bir-iki haftalık yoğun bir araştırmayla size uygun alanı seçerek büyük hatalar yapmanızın ve zaman kaybetmenizin önüne geçmek olacaktır. Örneğin yapay zekaya mı yönelmek istiyorsunuz, bu alanda hangi diller kullanılıyor, sektörde bu alanda hangi dilin açığı daha fazla, seçenekler neler gibi sorulara cevap bulmanız gerek. Bunları sektörü analiz ederek kararlaştırmanız gerek. Hangi dil daha çok kullanılıyor? Hangi dil daha avantajlı? Hangi dili kullanırken keyif alırsınız. Bunların cevabını verip başlamak gerekiyor. Yani sonuç olarak bir hedefiniz olsun sonra vazgeçip kaybettiğiniz vakte üzülmeyin.

2-Yazılımın Temellerini Araştırmamak

Bir yazılım dilini temel seviyede öğrendikten sonra hemen “best practice” araması yapın. Çünkü Best practice’ler ilgili yazılım dili (ya da framework’ü) ile nasıl daha iyi kod yazılacağı hakkında size fikir veren “bilgiler bütünü”dür. Kural değillerdir fakat uygulanması hayat kurtarır.

3-Clean Code Temellerini Öğrenmemek

Kod yazmayı öğrenirken yazdığınız kodu yalnızca siz okursunuz haliyle sizin anlamanız yeterlidir ancak ilerleyen zamanlarda ortak projeler yaptığınızda ya da bir işe girdiğinizde clean code prensiplerine uymanız gerekiyor.  Clean Code dediğimiz kavramın temelini atan, standartlarını belirleyen kişi Robert C. Martin’dir ve bu konuda bir kitap yazmıştır dilerseniz okuyabilirsiniz.

4-Doküman Okumamak

Dillerin, paketlerin, frameworklerin bir çok rehberi mevcut olmasına rağmen biz yine kullanım kılavuzu okumadan işe koyulmaya çalışıyoruz haliyle daha yolun başında birçok problemle karşılaşabiliyoruz. Bir algoritma kuracaksınız ancak nasıl kuracağınızı bilmiyor musunuz? Dokümanları inceleyerek tüm modüllere ulaşabilir ve bunları göz önüne alarak algoritmanızı oluşturabilirsiniz. Bu yüzden başladığınız dilin ana kaynağını ve bu dil hakkındaki blogları incelemeye kısacası okumalar yapmaya bolca vakit ayırın.

5-Proje Geliştirmemek

Bir dil öğrenirken belirli bir modülü ya da yapıyı öğrenirken küçük ödevler yapıyor olabilirsiniz. Ancak benim bahsettiğim projeler dili öğrendikten sonra kendinizi geliştirmek adına yapılan projeler unutmayın bir dille ilgili dersleri bitirdiğinizde o dili öğrenmiş olmuyorsunuz.

Projeleri yaptığınızda bunları paylaşmayı da ihmal etmeyin çünkü yaptığınız şeyleri başka insanlara göstermek de bu işin önemli bir parçası. Bu proje çok basit ya da bu zaten yapılmış bir proje demeyin çünkü nasıl yaptığınız çoğu zaman ne yaptığınızdan daha önemlidir. Örneğin okul ödevlerini paylaşabilirsiniz çünkü basit şeyler yapmış olmak hiçbir şey yapmamış olmaktan iyidir.

 

özgün içerik

 


Nazlıcan Şahin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Nazlıcan Şahin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.