MÖ 551 yılında dünyaya gelen Çinli filozof, ahlak konularına odaklandı. Konfüçyüs, sosyal ilişkilerin, adaletin ve eşitliğin doğruluğunu öğretti.
“Durmadığınız sürece ne kadar yavaş gittiğinizin bir önemi yoktur.”
Kişi doğru yolda ilerlemeye devam ederse, sonunda istediği yere varacaktır. Zor iş tutarlı olmaktır; herkes bir gün için doğru yapabilir. Başarılı olan kişi, koşullara rağmen değerlerine bağlı kalan kişidir.
“Kendinden daha iyi olmayan bir insanla asla arkadaşlık kurma.”
Arkadaşlar geleceğin bir kehanetidir. Kişinin varmak istediği yere giden arkadaşlıklar edinmesi gerekir.
“Nefret etmek kolaydır ve sevmek zordur. Bütün iş planı böyle işliyor. Tüm iyi şeyleri başarmak zordur; ve kötü şeyleri elde etmek çok kolaydır.”
Nefret etmek kolaydır, olumsuz olmak kolaydır, bahaneler uydurmak kolaydır. Büyük bir kalp, büyük bir zihin ve büyük bir çaba gerektiren şey: Sevgi, bağışlayıcılık ve bağlılıktır.
“Hayatın beklentileri çalışkanlığa bağlıdır; işini mükemmelleştirecek tamirci, önce aletlerini bilemelidir.”
Konfüçyüs, “Başarı önceki hazırlığa bağlıdır ve böyle bir hazırlık olmadan başarısız olunacağı kesindir” der. Başarıya zihnen ve gerekli çabayla hazırlıklı olmak gerekir.
“Öfke yükseldiğinde, sonuçlarını düşün.”
Konfüçyüs, her zaman öfkeyi kontrol altında tutmayı ve sonuçlarını düşünmeyi unutmamak öğütlüyor.
“Hedeflere ulaşılamayacağı belli olduğunda, hedefleri değiştirmeyin, eylem adımlarını ayarlayın.”
Başarısızlığı bir seçenek olarak kabul etmemek, yelkenlerini ayarlamak ve hedeflere güvenle yelken açmak en doğru yoldur.
“İki insanla birlikte yürüyorsam, her biri benim öğretmenim olacak. Birinin iyi noktalarını seçip, onları ve diğerinin kötü noktalarını taklit edip kendimde düzelteceğim.”
Her hayat, seçmeye hazır derslerle dolu bir hikayedir.