Birleşmiş Milletler Türkiye resmi sitesinde yayınlanan haberde, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin ardından yayınlanan değerlendirme raporuna yer verildi. 67 ülkeden 270 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan “İklim Değişikliği 2022: Etkileri, Uyum ve Kırılganlıklar” başlıklı raporda, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün dünya üzerindeki tüm canlılar için daha kötüye gittiği, tahribata neden olmadığı bölge kalmadığı vurgulanıyor.

Raporda sera etkisi yapan gaz salınımlarının acil olarak azaltılması, iklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum önlemlerinin alınması ve en kırılgan grupların korunması çağrısı yapılırken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ın yaptığı “Hayatım boyunca birçok bilimsel rapor okudum, ancak böylesini hiç görmedim” açıklaması durumun ne kadar vahim olduğunu açıklar nitelikte.  

“İnsanların Çektiği Acıların Bir Atlası”

Guterres, IPCC raporunun, insanların çektiği acıların bir atlası ve başarısız iklim liderliği hakkındaki hükmü içerdiğini ifade ederek, sunduğu gerçeklerle raporun insanların ve gezegenin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini ortaya koyduğunu belirtti. Gutters yaptığı açıklamada “İnsanlığın neredeyse yarısı halihazırda tehlike bölgesinde yaşıyor. Pek çok ekosistem halihazırda geri dönüşü olmayan bir noktada” uyarısında bulunarak kontrolsüz karbon kirliliğinin dünyanın en savunmasız gruplarını zorla bir yıkıma götürdüğü ifadelerine yer verdi.

Küresel ısınmanın 1,5 derecede sınırlanması gerektiğine dikkat çeken Guterres, 2050 yılına kadar emisyon seviyesinin sıfıra düşürülebilmesi için 2030 yılına kadar yüzde 45 oranında azaltılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Raporla ilgili ayrıntılı bilgi için Birleşmiş Milletler Türkiye sayfasında yayınlanan habere buradan gözatabilirsiniz.

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.