Satürn’ün en büyük uydularından biri olan Enceladus’ta hidrojen siyanür tespit edildi.Yaşam için gerekli yapı taşlarından biri olarak bilinen bu molekül, Satürn’ün uydusunun yaşama ev sahipliği yapabileceği anlamına geliyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), satürn’ün uydularından biri olan Enceladus’ta önemli bir keşif yaptı. Keşif, bizler için potansiyel yaşam merkezi olabileceği ihtimalini düşündürdü.
Çalışmalarını Nature Astronomy ile paylaşan bilim insanları, Enceladus’ta hidrojen siyanür varlığı tespit ettiler. Yaşamın tespiti ile potansiyel yaşam için önemli bir molekül olarak bilinen hidrojen siyanürün Enceladus’ta bulunması, bu uydunun önemini arttırdı.
Yaşamın temeliyle ilgili sorular cevaplanabilir
Enceladus, dış katmanında buzullar olan, bu buzulların alt katmanında is okyanuslara ev sahipliği yapan bir uydu. Cassini döneminde, bu uydunun buz katmanından su buharı patlamaları yaşandığı tespit edilmişti. Yeni araştırma, bu patlamaların bilinenden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Patlamalarla ortaya çıkan gaz bulutlarında karbondioksit, metan ve hidrojenin de bulunması, bilim insanlarını daha büyük bir heyecanla araştırmaya sürüklemiş oldu.
Araştırmanınönemli isimlerinden Kevin Hand’ın açıklamasına göre Enceladus, kendi yaşamı için kimyasal enerji sağlıyor olabilir. Bilim insanı bu durumu, elektrikli otomobillerin bataryasına benzetti.
Yapılan son araştırma, Enceladus’ta hayat olduğu anlamına gelmiyor. Ancak bu uyduda, moleküler bazda da olsa hayat olabilir. Bilim insanları, uygun kimyasal reaksiyonların Enceladus’ta uygun yaşam alanları oluşturabileceğine inanıyorlar.
Enceladus ile ilgili araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Jonah Peter, konuyla ilgili açıklamasında “Hidrojen siyanürün keşfi özellikle heyecan verici. Çünkü bu keşif, yaşamın kökenine ilişkin teorilerin çoğunun başlangıç noktası.” ifadelerini kullandı. Yani Enceladus, önümüzdeki dönemde yaşamın nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı olabilir.