Günümüzde halihazırda bulunan 700 den fazla yazılım dili bulunmaktadır. Bu kadar fazla dil çeşitliliği varken yazılımcılar tasarladıkları ürünü gerçeğe çevirirken hangi dili kullanmalı sorusu kafalarda elbette soru işareti yaratıyor.
Kod yazmak hayatımızın içine girmesinden çok eskiye dayansa da popüler kültürün beraberinde getirdiği bu merak ve istek son zamanlarda epey fazlalaşmış durumda…
Hangi projeye hangi yazılım dili?
Web developer, front-end işleri için HTML ve CSS
Front-end geliştirici, yani bir internet sitesindeki kullanıcıların etkileşime girdiği kısmı yazan ve geliştiren kişi olmak istiyorsanız HTML ve CSS bilmeniz gereken iki farklı temel yazılım dilidir.
Basite indirgeyecek olursak HTML, bir web sitesine metin, resim ve buna benzer ögeleri yerleştirmek için kullanılır. Örnek verecek olursak “Öğrenci Kariyeri” şeklinde yazdığımız ilk kelimenin “bold” ikinci kelimenin ise “italic” olmasını HTML sayesinde yapıyoruz.
CSS dili için ise tüm web sitesi, görüntüleri yani insanın gözüne çarpan hoş gözüken şeyleri CSS sayesinde yapıyoruz diyebiliriz.
Front-end gelişiminin en baba dili Javascript
JavaScript bir çok alanda kullanıldığı gibi en yaygın kullanım alanı yine front-end tarafındaki kodlamalarda oluyor.
JavaScript siteleri daha etkileşimli ve göze çarpan hale getirmek için kullanılabilir.
Tarayıcı tabanlı oyunlar ilginizi çekerse bu oyunları JavaScript üzerinden kolayca tasarlayabilirsiniz.
Yazılım geliştirme konusunda kariyerinizde bir yol çizgisi çiziyorsanız JavaScript‘in bu çizgide en önemli rolü oynayan aktif etmen olarak görev alacağını söyleyebiliriz.
Her türlü işi yapabileceğiniz o dillere destan dil Python
Başlıktan da anlaşıldığı gibi web geliştirme olsun, oyun programlama olsun ve hatta veri analizi gibi işlemler olsun Python üzerinden bu işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Kariyer planlamanızda veri bilimi ya da data mining (veri madenciliği) gibi bir planınız varsa hadi ne duruyorsunuz koşun Python öğrenmeye…
Yok kardeşim ben front-end yapamam ben backend insanıyım derseniz size Ruby önerelim
Başlıkta da dediğimiz gibi Ruby, daha çok backend kısmıyla uğraşmak isteyenlerin öğrenmelerini önerdiğimiz bir yazılım dilidir. Kullanım alanları genellikle bilimsel çalışmalar için idealdir.
Ruby, henüz ülkemizde yaygın olmasa da dünya çapında yarışan bir çok firma (Twitter, GitHub, Shopify, Airbnb, GitLab ve Twitch gibi) Ruby’i tercih ediyor.
Veri tasarlama, yönetme ve depolama için SQL
SQL bir yazılım dili sınıfına sokulsa da aslında bir yazılım dili değildir. Ama bir yazılım dili değil diye bu SQL’i önemsiz yapmaz.
Genel olarak SQL, verileri tasarlamak, yönetmek ve depolamak için kullanılır. Bu yüzden bankalar, hastaneler, okullar, kütüphaneler ve e-ticaret siteleri SQL teknolojisine ihtiyaç duyarlar.
iOS uygulaması geliştirmek isterseniz Swift
Eğer planlarınız arasında iOS geliştiricisi olmak varsa Swift sizin için tek çare diyebiliriz. Çünkü Swift tam olarak iOS için geliştirilen bir yazılım dilidir.
Android uygulamaları geliştirmek için C#
iOS geliştirmeden sonra Android geliştirmek için dil önerisinde bulunmasaydık olmazdı. Her yazılıma yeni atılan insan elbet hayatında bir kez C# dilini görmüştür. Oyun geliştirmede kafa yormak istediğinizde alternatif diller elbette olacaktır lakin bu diller çok eskide kaldı ve C# daha modern ve daha iddialı.
Tabii C# dilinin oyun programlamadan ibaret olduğunu söylersek yanılmış oluruz. C# aynı zamanda konsol uygulamaları yazarken, mobil uygulama programlarken, bazı data işlemleri için kullanılan web servislerini üretirken ve microsoft uygulamaları tasarlarken de kullanabileceğiniz bir yazılım dilidir.