Öğrenci Kariyeri Banner

İpler Sizin Elinizde, Dengenizi Kurun: Yaşam Çarkı

İpler Sizin Elinizde, Dengenizi Kurun: Yaşam Çarkı

Kendiniz için ne yapıyorsunuz? Starbucks’a gidip kahve mi alıyorsunuz, yoksa alışveriş yaparak kendinizi mi şımartıyorsunuz? Gerçekten bunu anı kurtarmak için mi yapıyorsunuz yoksa yaşam kalitenizi artırmak için mi?

Reklamlara bakın, çoğu sizin yaşam kalitenizi artırmaya yönelik mesajlar içeriyor. Peki siz o reklam verenler kadar kendinizi, yaşamınızı düşünüyor, bunun için adımlar atıyor musunuz?

Birçoğumuzun bu tür baskıları hissettiği zamanlar oluyor. Yoğun iş yaşamının içindeyken vaktim olsa da tatil yapsam, spor yapsam, kendime daha fazla zaman ayırsam, bakım yapsam, kitap okusam gibi yakınmalar sık sık içimizden yükseliyor. Bir başka yönden ise çalışmıyorsak, iş arayışındaysak, kariyerimiz bir değişim sürecinden geçiyorsa, bu kez de farklı yakınmalarımız olabiliyor; daha fazla kazanca sahip olsam, daha başarılı olsam, daha iyi bir şirkette çalışsam vb. Bu kaygıların en önemli kaynağı yaşamımızda var olan dengesiz durumun yarattığı baskı hissi, çünkü doğru giden her şeyde bir denge vardır ve bu his bize bir şeylerin yolunda gitmediğini anlatmaya çalışıyor olabilir.

Daha dengeli, daha mutlu yaşam konulu herkes size tavsiye veriyor, daha çok böyle yazılarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Örneğin; sabahları erken kalkın, yürüyüş yapın, bol bol sebze-meyve tüketin, meditasyon yapın, canınızı sıkacak ortamlarda bulunmayın, derslerinize düzenli çalışın son güne bırakmayın, akşamları eve iş getirmeyin, hafta sonları çalışmayın vb. tavsiyeler içerirler. Ancak herkes için aynı tavsiyeleri sunmak çok da sürdürülebilir bir sonuç getirmeyecektir. Çünkü her insan farklıdır. Her insanın öncelikleri farklı, değerleri farklıdır. Seni iyi hissettiren şey beni iyi hissettirmeyebilir. Benim kişisel verebileceğim en iyi tavsiye: “Hayatlarınızdaki düğümleri çözün, ilerlemeye çalışırken onlara ihtiyacınız olacak” olur.

Neye ihtiyacınız olduğunu bulmanız sizin elinizde ve kontrolünüzde. Bunun için yaşamınızdaki denge durumunu görebilmeniz, dengesizlik kaynağını keşfetmeniz ve onu ortadan kaldırmaya çalışmanız gerekir. Bugün kendimizi nasıl daha iyi tanırız? sorusuna cevabını, yaşam çarkını kullanarak nasıl yaparız, bundan bahsedeceğim.

Profesyonel koçlukta kullanılan araçlardan biri olan “Yaşam Çarkı” uygulamasından bahsetmek istiyorum. Bu uygulama ile hem genel yaşamınızdaki temel alanlarda tatmin seviyenizi belirleyebilirsiniz hem de daha detay odaklanmak istediğiniz bir alanı tüm açılardan değerlendirebilirsiniz. Resimdeki örnekte yaşam çarkı; kariyer, aile, sağlık, eğlence, aşk, kişisel gelişim, arkadaşlar ve para alanlarından oluşuyor.

 

Bizler bu alanların genellikle bir kısmına yoğunlaşıyoruz. Bu model ile farkında olmadığımız halde bizim için önemli olan diğer yaşam alanlarımıza da dikkat çekebiliriz. Bu alanları fark etmemizle birlikte tatmin düzeyimizin düşük olduğu konular üzerine odaklanarak nasıl daha iyi bir seviyeye taşıyabileceğimizi düşünebiliriz.

Bu modelden de faydalanarak yaşam kalitemizi nasıl artırabileceğimize bir bakalım.

1.Yaşam alanlarınızı belirleyin.

 Yaşamınızda sizin için önemli olan alanları belirleyin ve yukarıdaki örneğe benzer bir çarkı çizerek bu alanları üzerine yazın.

2.Tatmin düzeyinizi belirleyin. 

Oluşturduğunuz yaşam alanlarınızın sizi tatmin etme düzeyine 0’dan 10’a kadar puan verin.

3.Geliştirmek istediğiniz alanı seçin.

 

Yaşam çarkı üzerinde tatmin düzeyinizi yükseltmek istediğiniz alanları seçin ve geliştirmek için bir önceliklendirme listesi belirleyin.

4.Hedefinizi belirleyin.

Örneğin “kişisel gelişim” için 4 puan verdiniz ve 8 puana çıkarmak istiyorsunuz. Öncelikle bu puanların sizin için ne ifade ettiğini tanımlayın. 4 puandayken neredesiniz, 8 puana geldiğinde nerede olmayı düşünüyorsunuz. Yani “kişisel gelişim” alanınızda ne olursa, ne yapıyor olursanız kendinizi daha iyi hissedeceksiniz? Bu soruları kendinize sorun ve cevaplayın.

5.Planlayın. 

Ulaşmak istediğiniz noktaya gidecek adımları yazın, bu adımları gerçekleştirmek için kendinize süreler verin.

6.Uygulayın.

 Belirlediğiniz adımlara ve sürelere uymaya çalışın, başardığınız her adımdan sonra kendinize biraz daha güveneceksiniz ve yaşam kalitenizi artıracak diğer alanlarla ilgili çalışmak için daha fazla inanca sahip olacaksınız.

7.Kontrol edin ve fark edin.

Zaman zaman hedefinize giderken nerede olduğunuzu kendinize sorun ve geçirdiğiniz değişimi fark edin.

8.Devam edin.

 “Yaşam kalitemi nasıl artırabilirim?” sorusunu daha sık sorun ve yaşam alanlarınızı nasıl geliştirebileceğiniz üzerine daha fazla düşünün, çünkü fark etmediğiniz ve planlamadığınız sürece nerede olduğunuzu ve nereye gideceğinizi bilemezsiniz. Zaman zaman kendi kendinize motive olamadığınız, kendinize derin ve güçlü sorular soramadığınız konular olabilir, böyle durumlarda ise profesyonel koçlarla birlikte çalışmak daha sağlıklı ve hızlı ilerlemenize destek olabilir.

“Uçamıyorsan, koş; koşamıyorsan, yürü. Eğer yürüyemiyorsan, sürün; ama hareket etmeye devam et. Geleceğe ilerlemeyi sürdür.”

Martin Luther King

Özgün İçerik

 


Burak Yavuzyiğit

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Burak Yavuzyiğit..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.