Mustafa Kemal Atatürk, cepheden cepheye koştuğu ulusal bağımsızlık mücadelesi döneminde dâhi okumayı asla ihmal etmemesiyle tüm dünyaya nam salmıştır. Eğitime, eğitimciye ve kültürel değerlerimize verdiği önem; ilim, bilim ve sanat sanatçıya verdiği önemle Ata’mızın pek çok kaleminde ve sözlerinde alıntılarını görebileceğimizin yan sıra okumaya okutmaya hevesi de bir hayli fazladır. Siz de Ata’mızın en çok sevdiği kitaplarda edebiyata ve sanata bakış açısını yakalamaya ne dersiniz?
1. Çalıkuşu–Reşat Nuri Güntekin
Kitap Açıklaması: Çalıkuşu ilk kez 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş ve aynı yıl kitap olarak basılmıştır. Beşinci baskısından sonra eser, 1939 yılında bizzat Reşat Nuri Güntekin tarafından sonra tekrar yayımlanmıştır. Bu kitap söz konusu baskısından yararlanılarak aslına uygun olarak yayına hazırlanmıştır.
Fiyat: 49,50₺
2. Beyaz Zambaklar Ülkesinde–GrigoryPetrov, Belleten
Kitap Açıklaması: Finlandiyalılar 19. yüzyılın sonlarında özerkliklerini kazanınca kendi kültürlerini özgürce geliştirme olanağına kavuştular. Artık ülke aydınlarının öncülüğünde, tutkuyla çağdaş medeniyet yolunda ilerleyebilirlerdi. Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türkiye gibi… Bilinçli Finlandiya aydınları olan öğretmenler, rahipler, sanatçılar ve tüm entelektüeller, başlangıçta bir avuç kişiydiler. Ama bu, onların enerjisini zayıflatmak şöyle dursun, savaşımlarına güç kattı. Tüm zor koşullara karşın, ülkelerini ulusal dayanışmayla kurtarabileceklerine inanıyorlardı. Bu ilginç kitapta G. Petrov, bıkıp usanmadan, yılmadan çalışıp bir ülkenin nasıl aydınlığa ve refaha kavuştuğunu gösteriyor. Finlandiya’nın beyaz zambaklar ülkesine dönüşmesini büyük bir hayranlıkla izleyeceksiniz.
Fiyat: 10,95₺
3.Toplum Sözleşmesi–Jean Jacques Rousseau
Kitap Açıklaması: Hükümdara, ilahi olduğu düşünülen yetkilerini ne şekilde kullanırsa, kendisi için daha büyük bir menfaat elde edeceğini öğreten eserlerin dönemi bir süre önce kapanmıştı. Machiavelli ile Rousseau arasındaki dönemde, hükümdarın otoritesinin hangi şartlar altında meşru olacağı tartışılmaya başlanmış ve artık bu otoritenin ilahi bir temele dayandığından bahsedilmez olmuştu. Halkın sahip olduğu hakların temellendirilmesi ve ‘Rıza’ kavramının gündeme gelmesi de yine ondan önce atılmış adımlardı. Rousseau tüm bu kazanımları, halkın yararına daha da genişletip temellendirmiş, hükümdarın yönetme yetkisini halkın çıkarı çerçevesinde ele alıp bu ‘halkın’ da, en azından Hobbes’un anladığı şekilde burjuvadan ibaret olmadığını, o devletin topraklarında yaşayan herkes olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Toplum Sözleşmesi’ni devrimci bir eser haline getiren biraz da bu taraflarıdır. Fransız Devrimi’ni bir burjuva darbesi olmaktan çıkarıp toplu bir başkaldırı haline dönüştüren onun bu cesur hamlesidir. Nitekim Robespierre onu “Kutsal Adam” olarak selamlamıştır. Aydınlanma’yı zirvesine ulaştıran Kant’ın çalışma odasındaki tek düşünür portresi Rousseau’ya aittir ve Alman İdealizminin zirvesini temsil eden Hegel’in gençlik kahramanı da odur.
“İnsan özgür doğar fakat her yerde zincirlere vurulmuştur.” Bu unutulmaz ifade ile başladığı eserinde Rousseau, insanı köleleştiren o zincirlerden birinin daha kopmasını sağlıyor.
Fiyat:35,75₺
4.Türkçülüğün Esasları–Ziya Gökalp
Kitap Açıklaması: Vatani ahlâkın yüksek olması, millî dayanışmanın temelidir. Çünkü vatan, üstünde oturduğumuz toprak demek değildir. Vatan, “millî kültür” dediğimiz şeydir ki üstünde oturduğumuz toprak onun ancak zarfından ibarettir. Ve ona zarf olduğu içindir ki mukaddestir. O halde, vatanî millî mef-kûrelerden, millî vazifelerden meydana gelen bir ahlâk demektir.
O halde, millî dayanışmayı kuvvetlendirmek için, her şeyden önce; vatanî ahlâkı yükseltmek lâzım geliyor. Fakat, vatanî ahlâkı yükseltmek için ne yapmalıyız?
Fiyat:11,25₺
Kitapların fiyatları, görselleri ve açıklamaları D&R sitesinden alınmıştır.