Öğrenci Kariyeri Banner

Zihniniz Size Yalan Söylüyor Olabilir Mi?

Zihniniz Size Yalan Söylüyor Olabilir Mi?
Mandela etkisi, son yıllarda popülaritesi dünya çapında artmış bir fenomen. Kısa bir şekilde açıklamak gerekirse, Mandela etkisi, herhangi bir durum ya da bir olayın geniş kitleler tarafından belirli bir şekilde hatırlanması ama gerçeğin hatırlanandan daha farklı olmasıdır. Bu etki ismini, Nelson Mandela 5 Aralık 2013'te aramızdan ayrıldığında birçok insanın, onu 1980'lerde hapishanedeyken öldüğünü sandığının ortaya çıkmasıyla aldı. Etki ise ilk defa 2010 yılında Fiona Broome isimli Amerika'lı blogger tarafından ortaya atıldı. Mandela etkisinin sebebiyle ilgili birçok farklı teori bulunmaktadır. Bu teoriler zamanda yolculuktan, paralel evren iddialarına kadar uzanmaktadır.

rsz_father

Milyonlar tarafından izlenen Star Wars serisinin en popüler repliklerinden olan, Star Wars reklam ürünlerinde ve posterlerinde en sık kullanılan "Luke, I am your father!" cümlesi aslında yok. Sadece "No, I am your father." repliği filmde geçmekte. Bu örneğin ilginç yanı ise, Darth Vader'ı seslendiren, yani bu repliği söyleyen James Earl Jones bile repliği "Luke, I am your father!" olarak hatırlamakta.

Mandela etkisinin en popüler örneklerinden biri de Queen'in "We Are The Champions" şarkısının sonunda "... of the world" kısmının aslında varolmaması. Şarkıyı dinleyen ve şarkıya eşlik eden birçok kişi, şarkının en sonundaki "No time for losers, 'cause we are the champions..." cümlesinin "of the world" diye bittiğini iddia etmekte. Ama aslında "champions" kelimesinden sonra şarkı tamamen bitmekte ve "of the world" kısmı şarkının herhangi bir versiyonunda geçmemektedir. Fakat hemen hemen herkes şarkının o şekilde bitmediğini ve "of the world" kısmını daha önce duyduklarını iddia etmektedir.

rsz_monopoly

Monopoly'nin maskotunun merceğinin olup olmaması da başka bir tartışma konusu olmuştur. Belki bu maskotun zengin dış görünüşü ve birçok kişinin monokl tipi gözlükleri zengin kimselerle özdeşleştirmiş olmasından dolayı birçok insan Monopoly'nin maskotunun da böyle bir gözlük taktığına inanmaktadır. Ama aslında Monopoly'nin maskotu herhangi bir gözlük ya da göz aksesuarı takmamaktadır.

Mandela efektinin asıl sebebi daha anlaşılamamış da olsa, bunun tarihteki ilk toplu psikolojik anormallik olduğu söylenemez. Ama sebebi her ne olursa olsun farklı örneklerine bakıldıkça insanı etkileyen ve şaşırtan bir etki.

Özgün İçerik: Begümhan ŞİMŞİR

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.