Öğrenci Kariyeri Banner

Hedefinize Giden Yolda SWOT Analizinin Gücünden Faydalanın!

Hedefinize Giden Yolda SWOT Analizinin Gücünden Faydalanın!
Hedeflerimizi bir sürü kişiyle paylaştığımız bu zamanlarda kaçınılmaz olarak rekabetçi şekilde hareket etmek zorunda kalıyoruz. İsteyen çok ancak kaynak sınırlı diye düşünürsek başarı için en isabetli planı yapmanın önemi büyük. Kendinizin ve çevrenizin farkına varıp hedeflerinize ulaştıran yola rakiplerinizden bir adım önde başlamaya hazır mısınız? Bugün sizlere projelerde, vaka analizlerinde ve daha birçok alanda kullanılan SWOT analizini kişisel kariyer yolunuzda kullanılabilirliğinden bahsedeceğim.  

Başarılı olmanın en önemli bir noktası kendimizi ve yapabileceklerimizi bilmek, elimizdeki imkânları en iyi şekilde değerlendirmek ve yolumuza çıkabilecek engelleri hesaba katarak plan yapmak  değil midir? İşte SWOT analizi de tam bu noktadan yola çıkarak tüm bu bahsettiklerimizi bir kağıda düzenli bir şekilde yazmamızı ve bir nevi hedefimize giden yolun genel haritasını çıkarmamızı önerir.   

 

 

swo

İlk önce SWOT’un açılımına ve içeriğine bakalım:

  1. S – Strengths : Güçlü Yönler


Yetenekleriniz, becerileriniz, başarılarınız, bağlantılarınız, gurur duyduğunuz yanlarınız, diğerlerine göre daha çok önem verdiğiniz değerleriniz, sürekli aldığınız olumlu geri bildirimler.

  1. W – Weaknesses : Zayıf Yönler


Eğitiminizde ve becerilerinizde gördüğünüz eksiklikler, kendinizdeki beğenmediğiniz özellikler,  aldığınız olumsuz ger ibildirimler.

  1. O – Opportunities : Fırsatlar


Karşınıza çıkan fırsatlar, çevresel gelişmelerin size sunduğu imkanlar

  1. T – Threats : Tehditler


Karşınıza çıkan – çıkma ihtimali olan engeller, rakiplerinizin sizin yolunuza çıkacak davranışları

Güçlü ve zayıf yönler kısmını yazarken kişisel analiz yapmanız gerektiğini ve yazdıklarınızın hedefiniz ile ilgili olması gerektiğini unutmayın. Örneğin, iyi bir aşçı olmak gibi bir hedefiniz yoksa güçlü yanlarınıza iyi yemek yapıyorum yazmanız gereksiz olacaktır. Fırsatlar ve tehditler kısmı ise size dışarıdan gelen imkan ve engeller ile ilgilidir. Burada dikkate almanız gereken çevre yine hedefinizi etkileyen gelişmeler ve rakiplerinizdir.

swot

Şimdi SWOT tablomuzu yapmaya başlayalım:

  • Boş bir kağıdı yanlamasına koyalım.

  • Kağıdın üst kısmında bir satırlık boşluk kalacak şekilde 4’ lü tablo çizelim.

  • Boşluk bıraktığımız bir satırlık yere bir hedefimizi yazalım.

  • 4’ lü tablomuzun üst kısmına sırasıyla güçlü yönler ve zayıf yönler, alt kısmına sırasıyla fırsatlar ve tehditler yazalım.


Ve artık bu tabloyu doldurmaya başlayabiliriz.

Bu benim kendi SWOT tablomu yaparken kullandığım stildir. Bu stil bana göre değil derseniz internette çok daha farklı şekilde düzenlenmiş SWOT tablolarına göz atabilir ya da genel içerik aynı kalacak şekilde kendi SWOT stilinizi oluşturabilirsiniz.

 

SWOT analizi kolay bir metot gibi görünmesine rağmen, analizi yapmaya başladıktan sonra aslında çok da kolay olmayacağını anlayabilirsiniz. Tabloyu doldururken belirlediğiniz hedef için gerçekten önemli olan noktaları belirlemek, hatta hedefinizi net olarak ifade etmek bile zor gelebilir. SWOT analizini yapmamızın amacının yazıp çizmek olmadığını unutmayın ve tabloyu doldururken gerçekçi olun. SWOT analiziniz bittikten sonra hedefinize ulaşırken daha rahat bir şekilde kararlar alıp, planlarınızı daha kolay bir şekilde belirleyebileceksiniz.

Haydi şimdi SWOTlanma zamanı!

Özgün İçerik : Nurdan Beşli

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.