Öğrenci Kariyeri Banner

Yurtdışında Yüksek Lisans(Master) Hakkında 5 Yol Gösterici Adım

Yurtdışında Yüksek Lisans(Master) Hakkında 5 Yol Gösterici Adım
Yurt dışında master yapmak çoğu üniversite öğrencisinin gelecekteki planları arasında önemli yer tutar. Peki yurt dışında master yapma işine başlamadan önce nelere dikkat etmeliyiz bir bakalım.

1-)Neden yurt dışında master yapmalıyım?
yurt_disi
Öncelikle bu sorunun cevabını kendinize verebilmeniz gerekir.Birçok uluslararası öğrenci için bu sorunun cevabı, yüksek kalitede eğitim almak, yeni bir kültürle tanışmak (ve genellikle yeni bir dil ile), global bir zihniyete sahip olmak ve de gelecek günlerde işteki başarı şansını yükseltmektir.


Bazı öğrencilere evinden ayrı kalma ve belirsizliğe doğru yol alma düşüncesi korkutucu geliyor fakat yurtdışında okumak, gelişmiş kariyer fırsatlarına yol açan ve size dünya vizyonu katan oldukça heyecanlı bir maceradır. Yurtdışında nasıl bir deneyim yaşayacağınız, hangi ülkeye gittiğinize göre büyük bir değişim gösterecektir. Bu sebeple gideceğiniz ülkenin akademik repütasyonunun yanı sıra, orada geçireceğiniz zaman içinde sağlıklı bir denge kurmak için kendi kişisel ilgi ve zevkinize de uyacak bir ülke veya şehir seçtiğinizden emin olun.


2-)Yurtdışı eğitimi için hangi adımla başlamalıyım?
acaba


Öncelikle kendinize uygun bir program ve üniversite seçmelisiniz. Öncü üniversiteleri QS World University Rankings ile araştırabilirsiniz. Branş sıralamalarını kullanarak sizin branşınız için en iyi okullar hangileri keşfedebilirsiniz ve gitmeye karar verdiğiniz ülkedeki ulusal başarı sıralamalarını da gözden geçirebilirsiniz.

Daha sonra listenizdeki okulların ders içeriklerini, bulundukları bölgenin hayat tarzını, giriş koşullarını ve de olası masrafları detaylıca incelemek isteyebilirsiniz.

Okul ve bölümünüze karar verdikten sonra, başvurunuzu düşünmeye başlamalısınız. Başvuru süreçleri ülke ve okula bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor fakat her okul kendi resmi internet sayfasında başvurunuz için gerekli tüm detayları belirtiyor.

Bazı durumlarda uluslararası öğrenciler için iki adımlı başvuru süreçleri olabiliyor. Bunun anlamı iki başvuru yapmanız gerektiğidir: biri üniversitede yer almak için, diğeri ise dersin kendisinde yer almak içindir. Üniversitenin resmi internet sayfasında bu adımlar açıkça belirtilmiş olmalıdır, fakat hala süreç ile ilgili sorularınız varsa okulunuzla direkt olarak irtibata geçmelisiniz.


3-Hangi ülkelerde yüksek lisans yapılabilir?
hangi_ulke




Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler Amerika, İngiltere, Kanada olmakla birlikte diğer ülkelerde de yüksek lisans eğitimi alınabilmektedir.


Günümüzde Çin, Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda Türk öğrenciler tarafından yüksek lisans eğitimi almak üzere tercih edilen ülkeler arasında popülerliğini arttırmaktalar.  Çin ve Rusya dillerinin ve ekonomik büyüme trendlerinin büyüklüğünden dolayı, Avustralya ve Yeni Zelanda ise yaşam şartlarının refah seviyesi ve ana dillerinin İngilizce olması sebebiyle tercih sebebi olabiliyorlar.


4-)Ne zaman ve Nasıl başvuru yapmalıyım?
hangi_zaman







Ön araştırmalarınızı tamamladıktan sonra 12-18 ay önceden başvurularınızı yapmış olmanız tavsiye edilir.  Daha az zaman varken de başvuru yapabilirsiniz ancak zaman azaldıkça uygun okul sayısı da azalacaktır.




Gerekli başvuru evraklarınız farklılık gösterse de genel olarak olması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:





  • Açık ve net şekilde anlaşılır yazılmış olan ilk ve orta adlarınız ve soyadınız ve doğum tarihiniz.  genellikle pasaportta yazılmış olan şekilde olmasına dikkat edin. (Amerika’da tarihler genellikle AY/GÜN/YIL şeklinde yazılmaktadır.)




  • İrtibat adresiniz, telefonlarınız, e-posta adresleriniz




  • Transkript (Başvuru yaptığınız okulun eğitim dilinde olmasına dikkat edin. Eğer ilgili eğitim dilinde transkript alamıyorsanız İngilizce alın.)




  • Yabancı dil sınav skorunuz (GMAT, TOEFL, IELTS, vb.)




  • İlgilendiğiniz bölüm konularında yaptığınız proje veya araştırmaların İngilizce hazırlanmış özetleri




  • Hakkınızda hocalarınız tarafından yazılmış akademik referans mektupları




  • Kendinizi akademik ve kişisel olarak tanıttığınız CV (Özgeçmiş)




  • Okulların başvuru formlarında belirttiği konular hakkında yazdığınız essayler (kompozisyonlar)




  • Sosyal, spor, sanat gibi konulardaki aktiviteleriniz, üyelikleriniz, gönüllü çalışmalarınız, başarı belgeleriniz, madalyalarınız, ödülleriniz hakkında bilgi




  • İş deneyiminiz var ise nerede, ne kadar süre için hangi konumda, hangi konular üzerinde çalıştığınızın bilgileri gibi sizi tanımaya yönelik bilgiler.





5-)Kabul Edildikten Sonra
kabul_edildi




Yüksek Lisans ( Master) programı için başvurduğunuz okullardan size kabul verenler hakkında daha detaylı bilgi edinin, kabul edildiğiniz bölüm bilgileri, ödemeniz gerekli olan ücretler, okulun başarısı, bulunduğu bölge gibi daha birçok detayı karşılaştırmalı olarak inceleyin ve size en uygun olan okulu seçerek o okulun öğrencisi olacağınızı kesinleştirdiğiniz “gelmeyi kabul ediyorum” depoziti denen genellikle yaklaşık 300-500 dolar civarında olan ön ödemeyi gönderin.


Bundan sonra yurtlar ve orada eğitiminiz boyunca ihtiyaç duyacağınız yaşam bilgileri ile ilgili işlemler yapılacak ve kataloglar gönderilecektir.


Kabul aldığınız halde gitmeyi düşünmediğiniz okullarla mutlaka görüşün, gitmeme sebebinizi ve gideceğiniz diğer okulu onlara bildirin.


Kaynak




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.