Öğrenci Kariyeri Banner

Yurt Dışında Kariyer Yapmak İsteyenler İçin En İyi 3 Ülkeyi Sıraladık!

Yurt Dışında Kariyer Yapmak İsteyenler İçin En İyi 3 Ülkeyi Sıraladık!
Kariyerimiz hakkında planlar yaparken, neredeyse herkesin aklından bir Almanya'da veya Amerika'da çalışsam diye kendi kendine de olsa ortaya fikir atmışlığı vardır. Peki eğer bu konuda ciddiysek ve gerekli araştırmaları yapmaya kararlıysak, ilk soru olan hangi ülkede çalışmalıyım sorusunun cevabını nasıl bulabiliriz? Yani yok şu ülkede yaşam standartları, yok para birimi, yok efendim vatandaşlık almak. Bunları araştırmak gerçekten çok can sıkıcı. Ben de kendi kendime dedim ki, en iyisi ben sevgili okurlar için kariyer odaklı en iyi 3 ülkeyi sıralayayım.

İlk Sırada İsviçre Oturmakta.....


isviçreeeeee

Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisi olan İsviçre, herkesin görmek, yaşamak ve çalışmak istediği ülkelerden birisidir. İsviçre'de yabancı statüsünde göçmen olarak yaşayabilmek için dört ayrı oturma ve çalışma iznine sahip olmak gerekiyor. Eminim ki bu dört ayrı izin olayını okumak sizi şimdiden biraz da olsa soğutmuştur fakat refah düzeyi bu kadar yüksek olan bir ülkede temel taşlardan birisi nüfus seviyesini koruyor olmasıyken, bizleri soğutmaları bence normal karşılanabilir. Özellikle yabancı ülkelerden işçi alımında bir ülkenin nasıl da ekonomik zorluğa girdiğini yaşayarak öğrendiğimiz günlerde bunu anlamamız ve hak vermemiz oldukça olası görünüyor. Neyse biz konumuza dönelim, şimdi bu dört ayrı izni sizlere kısaca özetleyeyim.

L tipi Kısa Süreli Ve Geçici Oturma Ve Çalışma İzni


Bu oturum izni kısa süreli olarak ülkede görev yapacaklara verilir. İsviçre’deki bir firma, eğer bir yıldan daha az süreyle yurtdışından personel getirmek isterse resmi makamlar, L oturumu ve çalışma izni verirler. Ancak bu kategoride değerlendirilen işgücü için de belli kontenjan ayrılır. AB ve EFTA üyesi olmayan ülke vatandaşları “L” statüsünde ülkede çalışabilmek için, “kalifiye işçi” sınıfında olması gerekir. Bu durumda kısa süreli oturma ve çalışma izni alanların ailesine İsviçre’de oturum izni verilmez.

B tipi Yıllık Oturma Ve Çalışma İzni


isvicre_vize-800x600

Ülkede faaliyet gösteren bir firmanın ülkenin genel ihtiyaçları için yurt dışından eleman getirmesi, aile birleşimi ve iltica başvurusunun kabul edilmesiyle olağan oturma ve çalışma izni olan “B Oturumu” verilir. İsviçre’de bu oturma iznini alan göçmenliğe adım atmış olur. 1 yıl süreyle geçerli olan “B Oturumunun" her yıl yenilenmesi gerekir.

C Tipi Süresiz Oturma Ve Çalışma İzni


Şimdi geldik herkesin merakla beklediği asıl oturma ve çalışma iznine. Bu izine sahip olmak her göçmen için altın fırsat değerindedir arkadaşlar. AB ve EFTA ülkeleriyle ABD ve Kanada vatandaşları beş yıl, diğer ülkelerden gelen göçmenler ise on yıl “B Oturumu” ile İsviçre’de yaşadıklarında “C Oturumu” alabilirler. Bu oturma ve çalışma izni avantajları fazla süresiz bir izin değerindedir. Her yıl uzatma zorunluluğu yoktur. İstediğiniz gibi işyeri ve işkolu değiştirme ve İsviçre yurttaşlarıyla eşit haklar elde etmeye yarar. İsviçre yurttaşlığına geçmenin ilk aşaması olan “C Oturumu”, alanlar aile birleşimi hakkına da sahip oluyor.

G Tipi Sınır Komşularından Gelen İşgücü Çalışma Ve Oturma İzni


Aslında bu tip oturma ve çalışma izni bizi ilgilendirmiyor çünkü sadece İsviçre’ye sınırı olan Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya gibi ülkelerde yaşayanlar, bir işyeriyle anlaştıklarında, “G Oturumu” alabiliyorlar, ben sadece genel kültür olsun diye bahsedip geçmek istedim.

1

Peki Bir İsviçre Frank'ı Kaç Türk Lirası Yapıyor ?


Ülke olarak ekonomimizin ne durumda olduğunu hepimiz az çok biliyoruz ve maalesef bu durumun kurlara ciddi şekilde yansıdığının farkındayız. 1 İsviçre frankı = 3.67 Türk lirasına denk geliyor yani sizin 1.000 TL gibi bir birikmişiniz varsa bu İsviçre'de 272 İsviçre kronuna denk geliyor.

İkinci Sırada İse Almanya'yı Görmekteyiz...


alm

Yıllardan beri özellikle Türkiye'den bir sürü insan göçmen olarak Almanya'ya çalışmaya gidiyor. Peki Almanya çalışma ve oturma izni konusunda bizlere nasıl bir tavır sergiliyor bir bakalım.

Almanya'da Oturma İzini


Oturma izni eğer çalışmayı öngörüyorsa, alınacak izinle çalışma hakkına kavuşulur. İşverene bağlı olarak çalışanlarla ilgili aşağıdaki şu durum söz konusudur: Yabancılar dairesi oturma izni verilmesi için yabancılar yasasına göre genel şartların yerine getirilmesini kontrol eder. Yabancılar dairesi şartlar yerine getirilmiş ise çalışma dairesinden çalışma izni verilmesi için onay ister. Bu konuda izlenen temel kural, yapılacak işe talip Alman veya eşdeğer uyruklu örneğin Avrupa Birliği vatandaşları veya uzun bir süreden beri Almanya’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşları kişilerin olup olmamasıdır. Eğer öncelik verilecek kişiler yoksa, çalışma izni verilir. Almanya veya Avrupa Birliği vatandaşlarına eşit çalışma haklarına kavuşabilmek, belli süreler dolduktan sonra da olanaklı olmaktadır.

NOT: Herkesin bildiği üzere Almanya'nın para birimi de Euro'dur ve şuan ki kur değerleri (4 nisan 2017) 1 Euro = 3.92 TL

Ve Listemizin Son Sırasında İsveç Oturmakta...


stockholm-architecture-beautiful-boats-buildings-capital-medieval-nature-river-stockholm-sweden

 

AB dışındaki bir ülkenin vatandaşlarına ve İsveç'te çalışmak için bir çok durumda çalışma iznine ihtiyacınız vardır. Çalışma iznine başvurmanın en hızlı ve en kolay yolu bunu online yapmakmış. İnternet üzerinden başvurular doğrudan İsveç Göçmenlik Ajansına gidiyor ve öncelik veriliyormuş.



İsveç’te Çalışma İzni Hakkında




AB dışındaki bir ülkenin vatandaşları İsveç’te çalışabilmek için çoğunlukla çalışma iznine ihtiyaç duyarlar. Çalışma izni alabilmek için, çalışan olarak size bir iş teklif edilmiş olması gerekmektedir. Çalışma izni İsveç’e seyahat edilirken hazır olmalıdır. İsveç’e gelip iş aramak için çalışma izni alamazsınız. Buradan da anlıyoruz ki İsveç'te kapıları biraz zorluyor, neyse devam edeyim.

İzinden Göçmen Dairesi Sorumludur


Stockholm-Sweden-morning-dawn-houses-buildings-city_1920x1080

Eğer izin için başvurmanız gerekiyorsa, başvurunuzu İsveç’e seyahatiniz öncesinde yapmalısınız. Çalışma ve oturma izni başvurunuz göçmen dairesinin web sitesi aracılığıyla yapılabilir. Ayrıca İsveç’e seyahat etmek için de vize almak zorundaysanız, çalışma izni başvurunuzu bir İsveç Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’na yapmanız gerekmektedir.

İsveç’te Çalışma İzni Almak İçin Ne Gerekmektedir?


İzin almanız için şunlar gerekmektedir:

  1. Geçerli bir pasaportunuz olmalıdır.

  2. Geçiminizi bir işle sağlıyor olmalısınız.

  3. Ayda en az 13.000 kron maaş alıyor olmalısınız (ancak 5. maddeye bakınız).

  4. İşvereniniz söz konusu iş için İsveç ve AB içerisinde en az 10 gün ilan vermiş olmalıdır ( yeni işe almalarda ).

  5. İşvereniniz size İsveç toplu sözleşmesi ile aynı seviyede veya o iş ya da sektörde olağan şartları sağlamalıdır ( aşağıya bakınız ).

  6. İşvereniniz sektörünüzdeki sendikal örgütlere sizin istihdam şartlarınız hakkında fikir belirtme imkanı tanımalıdır.


NOT:1 İsveç kronu=0,40 TL'dir. Galiba bu yüzümüzü güldürecek küçük ama önemli bir ekonomik detay.

Bu uzun yazı için üzgün olduğumu belirtmek isterim. En doğrularını seçerek sizlere en iyi şekilde aktarmaya çalıştım umarım beğenirsiniz, bu konu hakkında ki yorumlarınızı merakla bekliyorum. İyi günler.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.