Yüksek lisans yapmak ya da yapmamak… Üniversiteden mezun olunduğunda akıllardaki ilk sorulardan biridir bu durum. Ancak verimli bir yüksek lisans dönemi için öncelikle değerlendirmeniz gereken bazı ayrıntılar var.
[ad name=”Google Adsense”]
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş hayatına atılmak ya da yüksek lisansa devam etmek arasında kararsız kalınan bir dönemi birçok kişi yaşamıştır. İster mezun olur olmaz isterseniz de çalışma hayatının ilerleyen yıllarında yüksek lisans yapmaya karar verin, önemli olan kariyerinize gerçekten katkı sağlayacak bir seçimi yapabilmek.
Bu konuda öncelikle kendi isteklerinizi, yetkinliklerinizi ve yeteneklerinizi bilerek hareket etmek gerekiyor. Sizinle aynı bölümde okuyanların hangi alanda kariyerini sürdürdüğünü araştırmak yine seçim için önemli yollardan biri. Kariyer.net’in verilerine göre, Türkiye’de yüksek lisans eğitimini sürdüren 313 bin öğrenci, ağırlıklı olarak yapı, finans-ekonomi,eğitim, sağlık, bilişim ve otomotiv sektörlerinde eğitim görüyor.
Bir yüksek lisans programına başvurmadan önce mutlaka okumanızı tavsiye ettiğimiz birkaç kriter şöyle;
Sıkılmadan çalışabileceğiniz bir program bulmalısınız
“Bu üniversitede benim severek çalışabileceğim bir yüksek lisans programı var mı?” ilk faydalı sorulardan biri diyebiliriz. Bir yüksek lisans programında yıllarca çalışacağınız düşündüğünüzde sizi heyecanlandıran bir bölümde olmanız eğitimin sonuna geldiğinizde ödülünüz bir kağıt parçasından çok daha fazlası olmasının ilk anahtarı.
Okulun yeri çok önemli
“Nasıl olsa bütün gün okulda olacağım” demeyin. Üretkenliğinizi nasıl bir alanda artırabildiğinizi biliyorsanız doğru seçimi yapmanız kolaylaşır. Şehir havası mı yoksa ormanlarla çevrili bir alan mı? Ya da belki deniz kıyısı? Peki, ailenize yakın olmak sizin için ne kadar önemli? Şehir dışı ya da yurt dışı yüksek lisans programlarında ailenizi düşündüğünüzden çok daha az göreceksiniz. Kendinizi yüksek lisans araştırmanızı yapmadığınız sırada hayal etmeye çalışarak ne istediğinizi daha iyi anlayabilir ve önünüzdeki eğitim sürecini daha keyifli hale getirebilirsiniz. Kariyer.net verilerine göre Türkiye’de İzmir şehri 134 bin 336 kişi tarafından yüksek lisans eğitimi görmek için ideal yer olarak görülüyor.
İsme takılmayın
Lokasyon düşündüğünüzden daha önemli hale gelirken okulun ismi artık o kadar da
önemli değil. Lisans için seçtiğiniz üniversitenin prestiji, sosyal faaliyetleri çok daha önemliydi ama lisansüstünde durum biraz daha farklı. İş aramaya başladığınızda çalışmak istediğiniz okulun hocaları ya da bir firmanın İK departmanı önce konunuza bakacaktır çünkü araştırma ve deneyimleriniz çalışma alanınız hakkında daha net bilgiler verir.
Akademisyenlerinizden bilgi alın
Araştırma yapacağınız programın ve kurumun ilgi alanlarınız, yetkinlikleriniz ve hedeflerinizle örtüşmesi önemli. Çok iyi programların bazıları görece daha az şöhretli okullarda yer alabilir ya da şehirdeki itibarı en yüksek okulların oldukça zayıf kalmış departmanları olabilir. Üniversitedeki akademisyenleriniz kendi alanlarındaki departmanlara aşinadır ve bu konuda sizler için bulunmaz bir kaynak oluşturur.
Her yüksek lisans adayının belirlediği bir ön kriter vardır. Bizim size yukarıda önerdiğimiz çevresel koşullar ya da konaklama gibi konuların dışında dikkat etmenizi önerdiğimiz diğer kriterler ise şöyle
– Fakülte: Okuldaki fakülte-öğrenci oranı nedir? Fakülte üyeleri aynı disiplin içerisinde farklı görüşleri ve çeşitliliği barındırabiliyor mu? Fakülte araştırmaları ilginizi çekiyor mu?
– Hizmet alanları: Tesis içerisinde araştırma alanı ne genişlikte? Eğitim, araştırma ve sanat gibi enstitülerle yürütülen ortak çalışmalar var mı?
– Öğrenciler: Mezun profili nasıl?
– İstihdam: Mezun öğrencilerin iş bulmasına yardımcı olmak için ayrılmış bir kaynak var mı? Mezunlar genelde hangi alanlarda istihdam ediyor?
Okul ziyaretlerinde sorabileceğiniz örnek sorular:
– Öğrenciler hangi alanlarda iş bulma şansı yakalıyor?
– Öğrencilerin iş bulmasında onlara rehberlik edebilecek servisleriniz var mı ?
– Deneyimsel öğrenme olanakları var mı? (pratik yapma, stajimkanı, asistanlık)
– Öğrencilere ne tür sosyal imkanlar sağlanıyor?
– Ders saatleri esnek mi? Aynı anda çalışmaya uygun bir ders programı mevcut mu?
– Okul harcını nasıl ödeyebilirim? Sunduğunuz burs imkanları neler?
11 saat agoby ogrencikariyeriBazı anıları hatırlamak istemezsin 😢
22 saat agoby ogrencikariyeriGurur🇹🇷 🇹🇷 Milli oyuncumuz Alperen Şengün, NBA All-Star 2025’te forma giyecek! A Erkek Milli Takımımız'ın ve Houston Rockets'ın değerli oyuncusu Alperen Şengün, Batı Konferansı'ndan seçilerek #NBAAllStar 2025’te boy göstermeye hak kazandı. 🌟 Tebrikler Alperen!
1 gün agoby ogrencikariyeriHakkı ödenemeyecek öğretmenlerde bugün: Arda Güler’in önce Fenerbahçe’ye sonra da Real Madrid’e uzanan hikâyesinin başladığı yer Ankara Etimesgut’taki Samiye Naim Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu olarak gösterilebilir. Futbola küçük yaştan itibaren büyük ilgi duyan Arda, turnuvalarda sınıfına ve okuluna başarılar kazandırıyordu. Beden eğitimi öğretmeni Mahmut Şafak’ın yeteneğini keşfettiği Arda Güler, çok genç yaşta Real Madrid’e transfer olarak kazanılması güç bir başarı elde etti. Arda Güler’in hayatında Beden Eğitimi Öğretmeni Mahmut Şafak önemli yer tutuyor. Arda’daki yeteneği fark eden Şafak, Gençlerbirliği’ne onu övgüyle anlatarak, profesyonel futbol kariyerine başlamasında etkili oldu. Ancak Mahmut Şafak, pandemide geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Öğretmen arkadaşlarının…
2 gün agoby ogrencikariyeri🎓 Engineers Summit, geleceğini kurumsal firmalarda şekillendirmek isteyen mühendisler için tasarlanmış bir etkinliktir. 🗣️ Etkinlikte, alanında uzman konuşmacılardan kariyer ipuçları alacak, sektör liderleri ile tanışacak ve iş fırsatlarını keşfedeceksin. 📌Takvimimizde yer alan konuşmacılarımıza sayfaları kaydırarak ulaşabilirsin. 🗓 Engineers Summit, 31 Ocak tarihinde online olarak gerçekleşecek. 🎫 Yerini hemen al, geleceğini şekillendirmeye başla! 🔗 Katılmak için hemen @ogrencikariyeri bio’sundaki linke tıkla. (Etkinlik Ücretsiz ve Sertifikalıdır)
2 gün agoby ogrencikariyeriMSÜ Sınavı Geç Başvuruları 30 Ocak tarihinde alınacak.
2 gün agoby ogrencikariyeriÜniversiteye geçince bazı şeyleri daha iyi anlıyor insan 😓
4 gün agoby ogrencikariyeriMilli Eğitim Bakanı: Çocuklarımızın %80'e yakını arkadaşlarının sosyal medyada kendisini takip etmemesini şiddet olarak algılıyor.
4 gün agoby ogrencikariyeriAselsan, Havelsan, Roketsan gibi savunma sanayii markalarıyla buluşma imkanı veren Engineers Summit başvuruları @talentcoders hesabının BIO'sundaki linkte yer alıyor. Hemen siz de başvurarak bu online etkinlikte yerinizi alın.
5 gün agoby ogrencikariyeriGNÇYTNK 2025 başvuruları başladı! 📣 Kariyerine beklentiler değil yeteneğin yön versin. Sen de yeni mezun veya 4.sınıfsan GNÇYTNK Full Time’a, 3.sınıfsan GNÇYTNK Part Time’a hemen başvur! Kendi yolunu çizeceğin bir kariyere Turkcell’de başla. Hadi sen de profildeki linkten hemen başvur! 🤩 Başvuru: kariyerim.turkcell.com.tr/genc-yetenek