Öğrenci Kariyeri Banner

Yolcuların Henüz Uçak Düşmeden Havada Bilincini Kaybettiği İnanılmaz Uçak Kazası!

Yolcuların Henüz Uçak Düşmeden Havada Bilincini Kaybettiği İnanılmaz Uçak Kazası!

Yunanistan tarihinin en ölümcül kazası olan Helios uçak kazası, aradan geçen 17 yıla rağmen hala unutulmaz bir olay olarak akıllarda yer alıyor. 2005 yılının Ağustos ayında Kıbrıs’tan havalanan Boeing 737-31S, Yunanistan üzerinden Çek Cumhuriyeti’ne doğru bir yolculuk yapıyordu.

Bir önceki gün Londra’dan yeni gelen ve kontrolleri yapılan uçak, uçuş için hazır gibi duruyordu. Hatta uçağın küçük sorunları tespit edilmiş ve bu sorunlar uçuştan önce teknik ekip tarafından onarılmıştı. Uçuş öncesinde yapılan ufak bir hata ise ne yazık ki uçağın düşmesine neden oldu.

Helios Airways, Kıbrıs’ta kurulan ve ekonomik uçuşlar gerçekleştiren bir şirketti. Uçuş günü sabah 09.00’da Helios Airways’in Boeing 737-31S uçağı, 7 dakikalık gecikmeyle 09:07’de havalandı.

Basınç Kaybı Giderek Artıyordu!

İlk başta her şey düzgün görünüyordu fakat kısa bir süre sonra uçak yaklaşık 3 bin 650 metre yükseklikteyken uçağın sistemlerinden arıza uyarıları gelmeye başladı. Ancak pilotlar bunun önemsiz olduğunu düşündü ve sistemleri kontrol etme gereği duymadılar.

Uçakta meydana gelen basınç kaybının farkında olmayan pilotlar, uçağı yükseltmeye devam ettiler ve 5 bin 500 metreye ulaşıldığı zaman uçaktaki oksijen maskeleri açıldı. Bu güvenlik önleminden sonra uçakta hava/basınç sorunu olduğunu fark eden pilotlar hemen havayoluyla iletişime geçti ve mühendislerle birlikte sorunu çözmek için çalışmaya başladılar.

Basınç kaybından dolayı iletişim oldukça zor yapılırken 09:20’de uçakla iletişim tamamen kesildi ve 3 dakika sonra uçak 10 bin metreye ulaşarak düz bir şekilde yolculuğa devam etti. Otomatik pilota giren uçakta bir sorun olduğu artık herkes tarafından anlaşıldı. Uçakla iletişime geçme denemelerinden bir cevap alınılmamasının ardından 2 adet F-16 savaş uçağı, uçağı durdurmak için havalandı.

11:24’te uçağın yakınına gelen F-16 pilotları, olası bir terör saldırısını engellemek üzere uçağı vurmaları konusunda emir almıştı. Ancak gördükleri sahne karşısında pilotlar şoka uğradı.

Uçağı uçuran kimse yoktu. Pilot koltuğuna baktıkları zaman kimseyi göremeyen F-16 pilotları, uçaktaki durumu merkeze aktardı. Bu sırada basıncın etkisinden çıkan bir uçuş görevlisi, uçağın başına geçti ancak kısa süre içerisinde yakıtın bitmesiyle motor alev aldı ve uçak düşmeye başladı.

Bu düşüş esnasında, uçaktaki basınç farkından dolayı yolcuların hepsi bayılmıştı ve başlarına gelecek kötü sondan haberleri yoktu. Uçuş görevlisi Andreas Prodromou, uçağı şehirden uzak bir yöne doğru çevirdi ve olası can kayıplarının önüne geçmeyi başardı.

Yapılan bütün müdahalelere rağmen uçak 115 yolcusu ve 6 mürettebatı ile birlikte Grammatiko bölgesinde bulunan dağlık alana düştü. Bu kazadan kurtulan olmadı ve yaşanan olaylar, 21'inci yüzyılın en trajedik uçak kazalarından biri olarak tarihe geçti.

Bu olaydan sonra sorumlu şirket Helios Airways, çok fazla tepki çekti ve çok geçmeden de kapandı.

Uçağın Düşmesine Neden Olan Hata:

Uçuş günü yapılan basınç kaçağı sırasında, görevli mühendis, uçağı testten geçirirken motorların çalışmaması için basınç sistemini manuel olarak çalıştırmıştı. Bu testler başarıyla sonuçlandı ancak mühendis, sistemi eski hale getirmedi. Yani bu felaket aslında 1 düğmeye dokunulmadığı için yaşandı.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.