Öğrenci Kariyeri Banner

YKS’ye 5.5 Ay Kaldıysa Derin Bir Nefes Al ve Bu Yazıyı Oku!

YKS’ye 5.5 Ay Kaldıysa Derin Bir Nefes Al ve Bu Yazıyı Oku!
ÖSS, ÜSS, YGS, LYS, YKS... Adı ne olursa olsun üniversiteye gidecek hemen her öğrencinin gireceği, değerlendirileceği bir sınav var. Sınav sistemi değişti, konular azaldı, soru sayıları, branş değişiklikleri vs. derken zaman su gibi akıp geçti. Kimileri yattı, kimileri her şeye rağmen çalıştı. 5.5 ay gibi kısa bir zamanın kaldığı şu günlerde bu kısıtlı zamanı en iyi nasıl değerlendirebiliriz?

1) Nerede olduğunu gör!

gör
Konuların ne kadarını tamamlayıp ne kadarını tamamlamadığınla ilgili bir tablo oluşturabilirsin. Bütün konuları içeren tablodan hallettiğin konuların üzerini çizersen hem nerede olduğunu görmüş olursun hem de hallettiğin konuları çalışıp zaman kaybetmek yerine halletmediklerine yoğunlaşabilirsin. Bildiğin konuyla ilgili 100 soru çözmektense bilmediğin konuyla ilgili 10 soru çözmek sana daha çok fayda sağlar.

2) Telefonları anneye teslim etme zamanı geldi!

telefon bırak
Sosyal medyaydı, şu yeni videoydu, bir de müzikti derken zamanını hortumlayan telefondan 5.5 ay uzak kalsan çok da sıkıntı olmaz herhâlde. Otokontrolü sağlamakta zorlanıyorsan telefonunu bir başkasına teslim etmek senin için iyi olabilir.

3) Kendini kandırma! Müzik dinlerken ders çalışılmaz. 

çalışamamak
“Ya ama ben çalışıyorum.” Dediğini duyar gibiyim. Eğer böyle düşünüyorsan yeterince odaklanmıyorsun demektir. Einstein sakız çiğnerken yürüyemezmiş. Çünkü yaptığı şeye o kadar odaklanırmış ki başka bir iş yapamazmış. Sen de gerçekten odaklanarak düzgünce ders çalışmak istiyorsan o kulaklıkları sınav sonrasına kadar kaybetmeni öneririm.

4)Klişe bir söz olması doğru olduğu gerçeğini değiştirmez: “Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.”

kararlı olmak
Sınav yaklaşırken, özellikle moral motivasyonların azaldığı dönemlerde güzel bir hedef kadar ne motive edebilir ki seni? Yolda yürürken bile varacağın bir yer varsa yürümek daha kolaydır. Boş boş yürürsen bir süre sonra sıkılıp yürümeyi bırakırsın. O yüzden kendine, şu ana kadar koymadıysan bir hedef koy ve bu hedefini başkalarına söylemekten de sakın utanma. Unutma! Sen ne kadar başaracağına inanırsan başkaları da o kadar inanır.

5)Netlerine net katmak isteyenler için büyük fırsat: ”Yarıyıl Tatili”

tatilde çalışmak
Evet, belki ilk dönem yoğun ve yorucuydu. Herkes gibi senin de nefes almaya ihtiyacın olabilir. Ama netlerine net katmak, başarı merdivenlerini ikişer üçer çıkmak istiyorsan dinlenmeyi “kazandığın üniversite” için alışveriş yapacağın zamanlara erteleyebilirsin. Yarıyıl tatili iyi değerlendirildiği takdirde çok verimli bir zaman dilimi. Güzel bir program yapıp araya ufak rahatlatıcı molalar ekleyerek hem çok verimli bir tatil geçirebilirsin hem de netlerindeki artışı gördükçe daha da motive bir şekilde ikinci döneme başlayabilirsin.

Herkese şimdiden başarılar. :)

Özgün İçerik : Afranur ŞENTÜRK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.