Öğrenci Kariyeri Banner

Yiyecekleri Neden Beğendiğimizi Hiç Düşünmüş Müydünüz?

Yiyecekleri Neden Beğendiğimizi Hiç Düşünmüş Müydünüz?
Günümüzde yaşam standartlarının değişmesi ve gelir seviyesinin artması ile dışarıda yemek yeme alışkanlıklarımız da doğru oranda artmış bulunmakta. Buna bağlı olarak yiyeceklerimizi dışarıda yiyor, buluşma ve toplantılarımızın da çoğunu dışarıda yapıyoruz. Peki, sipariş ettiğiniz yemeğin sunuş şeklinin de lezzet ve doyma algısına etkisi olduğunu hiç düşünmüş müydünüz?

Size yiyeceklerin yerken çıkardığı sesin ve sunuş biçimlerinin hissettiğimiz tada yüksek oranda etkisi olduğunu söylesek, ne düşünürdünüz?

Milktea-GettyImages-532250743-5948997b5f9b58d58a792977

Oxford Üniversitesi’nden Deneysel Psikoloji Uzmanı Charles Spence, “Yemeğin kıvamından ısısına, ağızda bıraktığı histen tabakta mı yoksa kâsede mi yendiğine kadar birçok şey tadı etkiliyor” diyor.

Reklamlarda yiyecekler yenilirken kullanılan işitsel oyunların bir nedeni bu araştırmada elde edilen sonuç ile alakalı.

Oxford’ da yapılan bir deneye göre deneklere kulaklık ile belli frekanslarda sesler verilerek cips yerken çıkarılan sesin duyulması manipüle edilmiş. Sonuç olarak denekler ne kadar az ses duyuyorlar ise cipsleri o kadar bayat zannetmişler.

crunch-soslu-misir-cipsi-144853169028

Ayrıca yemek yerken kullanılan çatal bıçağın ağırlığının, yemeğin kasede mi yoksa düz tabakta mı servis edildiğinin de lezzet ve doyma algısına etkisi olduğu saptanmış.

Kahveyi beyaz kupadan içenler siyah kupadan içenlere göre kahveyi daha sert ve acımsı bulmuşlardır.

black-and-white-coffee-coffee-art-photography-vintage-Favim.com-435299

Yapılan başka bir deneye göre de köşeli tabakta servis edilen tatlının yuvarlak tabağa göre %25 daha az tatlı olduğunu yani servis edilen tabak ne kadar yuvarlak olursa yemeğin o kadar lezzetli geldiği ve doyma algısı üzerindeki etkisinin de arttığı bu deneyde sonuç olarak alınmıştır.

13411_2013_118_MOESM1_ESM

Bu araştırmalardan da anlaşılacağı üzere günümüzde sadece ne yediğimiz değil de ‘’neyi nasıl yediğimiz’’ daha çok ön planda. Bu doğrultuda her geçen yeni gün birbirinden farklı yemek akımları ile karşı karşıya kalıyoruz. Ne dersiniz, belki de yemeğinizi sipariş ederken bir daha düşünmek isteyebilirsiniz!

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.