Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Mezunlara Tavsiyeler

Yeni Mezunlara Tavsiyeler

İçinde bulunduğum koca kalabalığın sesinden konuşacağım bugün sizlerle. Yeni Mezun hissiyle. Gelin birbirimizin halinden anlayarak, aynı dili konuşalım.




Yeni Mezun demek yalnızca lisans eğitimi, yüksek lisans eğitimi, doktora eğitimi bitirmiş birey değildir. Yeni mezun en az 20 yıla sığdırılmış, kocaman hayallerdir. Gözümüzü merdivenin en üst basamağından ayırmadan, onlarca sınav, onlarca sert düşüş veya zirve yaşadık. Gözümüz kendi yarattığımız hedef merdivenindeyken, basamakları binlerce kişiyle paylaştık, başka merdivenlere uzandık. Basamaklarını teker teker emekle tanıdığımız bu hedef merdiveni bizlere neler öğretti? Kim olduk 15- 20 senede? Bir bakıma biz olduk. Benliğimizi, irademizi, hedeflerimizi, yeteneklerimizi, olmayanları, olacak gibi olup olduramadıklarımızı tanıdık. İlk harfi öğrenirken de, tezimiz için makaleler içinde boğuşurken de... İnsanı insan yapan bir yerde hayalleridir. Onlara sımsıkı sarılıp, onlar için savaşırken özel veya öz yaşamda birçok sorun görebiliriz. Her birimizin maalesef eşit şartları yok, kendi içimizde bile. Önceliğimiz ''ben'' olsa bile, şikayet etmekten vazgeçip, değiştirmek için çabalamalı, yollarımızda takıldığımız dikenleri tanımalı, onlarla barışmalı ve bizden sonra bu yolu yürüyecekler için daha refah dolu bir yol yaratmalıyız. Her nasılsa insan yaşamanın bir yolunu bulur değil, yaşamanın yolunu insanlık olarak kolaylaştırmalıyız. Üretmeli, tanımalıyız. En çok da kendimizi.


Yeni Mezun Ne Yapmalı?




Şimdi ne olacağı, daha önce olacakların ihtimalinden daha mühim, daha heyecanlı. Belki birçok kapı kapatılacak yüzümüze, belki de ilk adımda en güzeline kavuşacağız. Şans diyenleri görüyorum, yanlış. İnsana şansını altın tepsilerle sunanlar olsa bile, insan kendiyle ömür boyu baş başadır. Yaratılanla da, yarattığıyla da yüz yüzedir. Kendini tanıma, isteklerinden emin olma ve kişisel gelişim için son durağa gelmiş gibi hissetme! İnsan ömür boyu öğrenir, öğrenmelidir. Reddedildiğin, yetersiz bulunduğun hedeflerin seni yanıltmasın. Daha sıkı sarıl hayallerine, kendine kızmak yerine, düşlediğinde güzelliğinden kalbini heyecanlandıran hayallere yakışır bir evren kurmaya çalış. Her zaman en iyisi olmak için yarışırken yorulacaksın biliyorum ama her zaman iyinin, daha iyisiyle tanışacaksın. İşte yaratacağın şans tam da bununla ilgili, dünyayı tanıma serüveni sonsuzdur! Sana deneyimin yalnızca yeni mezun olduğunda sorulmayacak, daha çok dene, bu defa yanılmamak için.


Yeni Mezun Stresi Nasıl Azaltılır?




İş bulma serüvenin ne kadar sürerse sürsün, hayata attığın bu koca adım için öncelikle kendinle gurur duymalısın. Başaramadığını hissettiğinde, kurduğun hayalleri hatırlamalı, insanın yapamayacağı yetileri uzun senelerce düşlemeyeceğini bilmelisin. Eksiklerini gider, kendine yeni hobiler bul, arkadaşlarına ve kendine bol bol zaman ayır. Eğitim serüveninde ailen veya yanında destek aldığın her kim varsa ona minnetini, kendi azmine olan minnetini hatırla. Unutma, yaşam sürekli değişir sen de yerinde durmamalısın!



Tüm hayallerin senin olsun, hatta daha güzelleri. Hayat yolculuğunda başarılar dilerim!

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Esra AVCU tarafından oluşturulmuştur.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.