Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Dönem Habercilik

Yeni Dönem Habercilik
Yapılan araştırmalara göre son yıllarda insanlar gündemi sosyal medya üzerinden takip etmekten daha çok hoşlanıyor. Güncel haberleri, yaşam tarzı önerilerini, farklı sanat akımlarını ve hatta etkinlik önerilerini bile Instagram, Twitter gibi mecralardan kontrol ediyor, oturduğu yerden kültürleniyor. Daha önce StumbleUpon, Medium gibi web sayfalarından benzer şekilde yararlanabildiğimiz bu uygulamanın Türkiye versiyonunu bize 140journos sunuyor.

140journos kendini “Türkiye’yi anlamak için orijinal belgesel videolar, nitelikli araştırmalar ve görsel hikayeler üreten bir yeni medya yayıncısı” olarak tanımlıyor. Birkaç arkadaşın medyaya tepki göstermek istemesiyle başlayan bu girişimcilik hikayesi, şimdilerde yaşadığımız ülkeyi anlamak ve anlamlandırmak adına yaptığı yayınlarına devam ediyor. Türkiye’yi anlama sürecinde merak edilen ne varsa 140journos tek tek yayınlıyor. Böylelikle sosyal medya yaşantınızı, sosyal yaşantınıza uyarlamayı ve sizi sokağa çıkartmayı hedefliyor. Peki bunları nasıl yapıyor?

3

 

Önceleri metin ve görsel ağırlıklı paylaşımlar yapan oluşum, kamuoyunda bir araştırma yapmaya karar veriyor. Yapılan araştırmalar sonucu insanların büyük çoğunluğunun Youtube ve Whatsapp kullandığını gören 140Journos, insanlara buralardan ulaşmayı hedefliyor. Sadece bu kanalları kullanmasıyla bile diğer medya yayıncılarından farklı olduğu kesin!

Oluşum, videoyu ideal bir hikaye anlatım aracı olarak görüyor. Aslında her gün onlarca platformda gördüğümüz manşetleri okuyup, anlayıp, yorumluyorlar ve bir hikayeye dönüştürüyorlar. Böylece her videonun size anlatacakları var oluyor. Videolarında kullanıcının düşüncelerine önem vermesi ise, onların gözünde bir öğrenme yöntemi. Sürekli farklı konuları ele alarak dinamizmini de koruyor. Üstelik bunu yaparken en başından beri koruduğu tutumundan da vazgeçmiyor.

4

 

Bu oluşumun farklı ve en dikkat çekici yönü ise Whatsapp tartışma grupları. Belli periyotlarda size bir konu başlığı belirleniyor. Bu konu Instagram hesabından yayınlanıyor. Konu ilgini çekerse 140Journos’a mesaj atıyorsun ve seni her gün bu konuyla ilgili güncelliyor. Geçen hafta Zorlu PSM’de olan Sonar+d etkinliğinde canlı yayın yapan 140Journos’un bu haftaki konusu ise girişimcilik. Her gün konunun inceliklerini, dikkat edilmesi gereken noktaları ve örnekleri kullanıcılarıyla paylaşıyor. Oluşum kanalla hem okur-yazar oranında ciddi bir artış sağlıyor, hem de klasik yayıncı-okur ilişkisini gelenekselden uzaklaştırıyor. 140Journos ile arkadaşınızla konuşur gibi tartışabiliyorsunuz.

Uygulamanın en iyi yanı da tüm bunlara herhangi bir ücret ödemiyor oluşunuz. Her gün, gün içerisindeki haberleri, bilgileri, etkinlikleri derleyip şahsına münhasır bir dille kulanıcısına sunan 140Journos, görsel medyayı Whatsapp durumlarında kullanan ilk oluşum. Her akşam saat 20:00’de 140Journos’un belirlediği bir konu üzerinden ortalama 150-200 kişi tartışıyor. Kimi zaman konunun uzmanları davet ediliyor ve bu tartışma platformlarında herkese söz hakkı tanınıyor. Tüm bu farklı görüşler, tartışmanın sonunda bir makaleye dönüştürülüyor ve yine 140Journos üzerinden yayınlanıyor. Yani bir nevi vatandaş haberciliği yapıyor.

 

Oluşum hakkında daha fazla bilgi edinmek ya da bu Whatsapp gruplarına nasıl katılacağınızı öğrenmek isterseniz, işte size inceleyebileceğiniz bir link!

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.