Öğrenci Kariyeri Banner

Big Mac Denilince Akla İlk Ne Gelir?

Big Mac Denilince Akla İlk Ne Gelir?
Big Mac Denilince Akla İlk Ne Gelir?

big-mac-2-euros-4

Bu soruyu görünce kuşkusuz çoğu insanın aklına buz gibi bir kola, çıtır çıtır patates kızartması ve ele sığmayan kocaman bir hamburger gelir. Lakin durum bu yazımızda biraz farklı. Evet Big Mac ekonomi alanında başka bir tanıma sahip. Peki ama nasıl?

Her şey 1967’ li yıllarda McDonald’s’ın yeni bir ürününü tanıtmasıyla başladı. Bu ürün başlıktan anlaşılacağı üzere Big Mac’tir. Big Mac, zamanla ününe ün katarken ilk çıktığı yıl 45 sente satılmıştır. Amerikan kapitalizmin sembolü haline gelen bu ürünü ölçüt olarak alan The Economist dergisi 1986 yılının Eylül ayında Big Mac Endeksi olarak ekonomiyi ölçen bir kavram oluşturulmuştur.

Big Mac Endeksi, farklı ülkelerin para birimlerinin birbiriyle olan oranlarını karşılaştırabilmek için kullanılmaktadır. Modelin temel dayanağı Satın Alma Gücü Paritesidir. (parite: bir ülkenin parasının esas alınıp diğer iki ülke parasının bu esas alınan ülke parası karşısındaki değeridir.) bu endekse göre 1 doların her ülkede satın alım gücüne sahip olduğu varsayılmaktadır.

Neden Big Mac?

Günümüzde neredeyse her ülkede bulunan McDonald’s’ın şubelerinde mutlaka Big Mac menü satılıyor ve bu her ülkede aynı ürünlerden oluşmaktadır. Her ülkede olması sebebiyle The Economist dergisi Big Mac’i seçmiştir.

20180120_WOC577

Örnek ile anlatmak gerekir ise  2018 Ocak ayında yayınlanan Big Mac Endeksi’ne göre Amerika Birleşik Devletleri’nde Big Mac menü 5.3 dolar iken, Türkiye’ de Big Mac menü 2.8 dolardır. Yani bu demek oluyor ki, ülkemizin para birimi ABD doları karşısında daha düşük değere sahiptir. Big Mac Endeksi’ nin en tepesinde İsviçre bulunmaktadır. Bu demek oluyor ki, İsviçre Frangı, ABD doları ve diğer ülke para birimlerine göre daha değerlidir.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.