Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni 10 TL'de Ne Değişti?

Yeni 10 TL'de Ne Değişti?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mayıs’ta yeni 10 TL’lerin piyasa sürüleceğini duyurdu. Bu yeni paralarda aslında değişen tek şey üzerinde parayı basmaktan sorum olan kişinin imzası, geri kalan her şey bildiğimiz 10 TL ile aynı olacak. Peki bu yeni basılan paralarla değişen ne oldu?


Daha önce Para Basarak Tüm Borçlarımızı Ödeyebilir Miyiz? yazısında para basmanın enflasyona olan etkisinden bahsetmiştim. O yazıyı özetleyecek olursam para basmak paraya ulaşımı kolaylaştırır bu paranın değer kaybına neden olur ayrıca ürün veya hizmete olan talebi artırır bu da fiyatların yükselmesine sebep olur. Durum böyle olunca akla yeni bir soru geliyor. Enflasyon ve döviz yükselecek mi?


merkez-20180827101252
Para basmak her zaman enflasyonu ve dövizi yükseltmez. Ekonomi tam istihdamda ve tam kapasitede iken açıktan para basıp talep pompalamak enflasyonu besler. Durgunluk olduğunda, talep düştüğünde durum böyle olmaz. 2008 krizinde piyasalarda ağır bir durgunluk olmuştu bunun önüne geçmek için başta Amerika Merkez Bankası olmak üzere birçok Merkez Bankası faizleri indirdi ve para basarak bu yeni paraları piyasalara dağıttı. Sonucunda piyasalarda canlanma başladı, enflasyon oluşmadı hatta dolar birçok para birimi karşısında değerlendi. Bugünki şartlarda 2008 krizindeki şartlardan çok farklı değil. Korona virüsü nedeni ile dünyanın önemli ekonomilerinde üretimler ciddi oranlarda düştü ve en önemlisi insanlar işlerine gidemedikleri için para kazanamadılar ve harcama yapamadılar. Yani piyasalarda bir durgunluk oluştu.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası böyle bir durumda piyasalarda durgunluğu azaltabilmek için para basma kararı aldı. Yakında yeni 100 TL de basılabileceği konuşuluyor. Bu yeni paralar ile kamu harcamaları içinde ayrıca ek bir kaynak olacaktır. Bu durum dolaylı olarak üretim sisteminin toparlanma sürecine de katkı sağlayacak. Bu kriz üretimin ne kadar önemli olduğu ve emeğin ekonominin önemli bir kilit taşı olduğunu gördük. Yeni paralarla piyasalardaki durgunluk değişecek ve Türkiye’deki TL kıtlığı bir nebze olsun azalacaktır.



Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazar ekibinden Ali Can SEMİZ tarafından oluşturulmuştur.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.