Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Girişimcilik Mustafa Namoğlu: Girişimcilik ve Liderlik

YEA Girişimcilik Mustafa Namoğlu: Girişimcilik ve Liderlik

YEA 9. haftada Girişimcilik alanında İkas Co-founder ve CEO'su Mustafa Namoğlu'nu dinleme fırsatını bulduk. 

Girişimciliğe erken yaşta başlamış olan ve çeşitli girişimleri de bulunan Mustafa Namoğlu aslında aileden de gelen bir avantajını fırsata çevirerek ve kendini çeşitli alanlarda geliştirerek hayatına yön verdi. 

Girişimciliği tanımlarken "Ya yüzeceksin ya boğulacaksın." olarak tanımlamasından yola çıkarak aslında her girişimin de başarılı olamayacağını ancak başarısız olanlardan da dersler çıkarılabileceğini belirtti. 

Telefon

Öncelikle kurduğu Mugo ile tanınırlığı artan Mustafa Namoğlu daha sonrasında İkas'ı kurarak bulut bilişim, yazılım ve e-ticaret altyapısı imkanları sunmakla beraber Youtube'ta da varlığını Kolay Değil ile sürdürmektedir. Bu Youtube kanalı sayesinde çeşitli alanlardaki girişimcilerin ve profesyonellerin ortak paydada buluşmasına fırsat olmaktadır. Aslında ortaya çıkışında kendi tecrübelerini ve üstesinden geldikleri zorlukları anlatmak amacı olan Kolay Değil'de aynı zamanda fedakarlığın önemine, konfor alanımızı neden terk etmemiz gerektiğine ve isteklerimizin arkasını doldurmanın neden önemli olduğuna da değinilmektedir.

marketing mix

Kendi girişimcilik serüveni sırasında aslında çok normal görünen ama büyük kapılar açmasına imkan sağlayan durumları nasıl değerlendirdiğine değinirken aslında birçok girişimcinin de bilmesi gereken Pazarlama Karması'ndan da bahsetti. Pazarlama Karması, ingilizce adıyla da Marketing Mix, aslında doğru ürünün, doğru yerde, uygun olan fiyatına, düzgün bir pazarlama stratejisi ile sunulmasının önemini açıklamaktadır.

startup

Daha sonrasında ise bir girişimcide olması gereken özellikleri sıralayarak, gelecekte girişimci olmayı düşünenlere ve hali hazırda girişimci olanlara ışık tutmayı sağlamaktadır. Bunlar, çalışkan olmak, yılmamak yani azimle yaklaşmak, başaracağına inanmak, öğrenmeyi öğrenmek, gözlem yeteneğini geliştirmektir. Tabii ki her girişimci aynı yetkinliklere sahip olmak zorunda değildir ancak ne kadar çok girişimci yetkinliklerine sahip olursanız bu süreçte daha rahat edebileceğinizi belirtmektedir. Aynı zamanda göz ardı edilmemesi gereken en önemli hususun karakter yapısı olduğundan da bahsetmektedir.

Ortamda bulunan ekip arkadaşları da olmak üzere herkes üzerinde etkisi olabilecek ve eğer uyumlu davranışlara sahip biri değil ise herkesin de huzurunu bozabilecek olmasından dolayı etkisinin azımsanmayacağını hatta fazlasıyla üzerinde durulması gerektiğinden bahsetmektedir. 

çalışma

Aynı zamanda bir girişimcinin taşın altına elini koymakta tereddüt etmemesi ya da yapmacık olarak işi üstlenmemesi gerektiğini yani o işi isteyerek almasının herkes için en faydalısı olacağını belirten Mustafa Namoğlu, ekibin de önemini yadırgamamak gerektiğini ve aslında zorlu koşullarda, aksaklık durumunda ekibinin öneminin anlaşıldığını belirtti.

kitap

Naçizane tavsiyeleri ise alıntı yaptığı bir söz olarak "İkna edilmişlerle değil inanmışlarla yola çıkılır" diyerek ve bahsettiği bir kitap olan Dale Carnegie'den Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak'ı sizlere de önererek bitirmek isterim. 

Önümüzdeki haftaların Girişimcilik de dahil olmak üzere diğer oturumları ile ilgili olarak yayınlanacak olan içerikler için bize buradan ulaşabilir, Geleceğin Yönetici Adayları'nın 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketin ve öğrencilerin buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönemine başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özgün İçerik 


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.