Veri Bilimini Önemli Kılan Şey Ne? Aylık 10.000 Dolar Maaş Mı!
Son yıllarda değerini her gün daha fazla katlayarak, büyümekte olan veri bilimi, hem insanlar hem de işletmeler için oldukça önemli bir disiplin haline geldi. O zaman bu kadar popüler olan veri bilimi nedir? Veri bilimi; yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden bilgi ve öngörü elde etmek için bilimsel yöntemleri, süreçleri, algoritmaları ve sistemleri kullanan çok disiplinli bir alandır. Veri bilimi, “gerçek olayları verilerle anlamak ve analiz etmek” için “ istatistikleri, veri analizini, makine öğrenimini ve ilgili yöntemlerini birleştirmek için kullanılan bir kavramdır”. Kısaca özetlersek de çeşitli sosyal medya mecralarında alış veriş sitelerinde şu sorularla karşılaşmışızdır; bu kişiyi tanıyor musunuz? ya da Bu ürünle ilgilenir misiniz? diye bize yöneltilen bütün bu sorular veri biliminin ta kendisidir yani ham verilerden gizli eğilimleri ortaya çıkarmaktadır.
Peki veri biliminin bu yükselişi ya da giderek popülerleşmesi neden kaynaklanıyor? Geçmişte hayatımızda bu kadar çok veri bulunmamaktaydı ve giderek gelişen, değişen bu dünyada hepimizin elinde birden çok hatta bazen daha fazla veri bulunmakta artık, durum böyle olunca bunun çözülmesi ve bir sonuca ulaştırılması için veri bilimi hayatımıza girdi, sonuçta hayatımıza giren her yenilik ya da buluş ihtiyaçlardan dolayı olmuştur. Veri bilimi de artık hayatımızda ki bu veri fazlalığından dolayı gelişmiş ve günümüzde bizlerin neredeyse vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu disipline hem bireysel hem de kurumsal olarak artık daha fazla yatırım yapılmakta, eğitim kurumları kendi bünyelerinde bunun için çeşitli programlar açmaktadır. Akademide literatür taraması yapıldığında hem yabancı hem de Türkçe dillerinde bu disiplin ile ilgili çok fazla dökümana ulaşılabiliyor. Bu disiplin ile ilgili araştırma yapıldığında karşımıza ilk çıkacak olan şey işletmelerde veri bilimi olacaktır. İşletmeler artık az zaman çok verim için bu disipline başvurmakta ve veri bilimi alanına gerekli ilgiyi göstermektedir. Veri biliminin en can alıcı noktası ise; büyük şirketlerin çoğunun kârlı büyüme isteklerini, onların hedef kitlelerini daya iyi anlamaları için veri işleme ve analitik kullanarak bu şirketlere bilgi toplamaya yardımcı oluyor bu da o şirketlerin kârlı bir şekilde büyümelerine oldukça yardımcı oluyor.
Veri Bilimci Olmak İçin;
- Üniversitede okumuş ya da mezun olmak.
- Üniversiteye girecekler için matematik ve bilgisayar bölümü seçmeleri daha avantajlı.
- Mezun olmadan istenilen sektördeki kişilerle/firmalarla iletişime geçin.
- Veri bilimi ile ilgili bulunan yeterli düzeydeki eğitimleri alın.
- Veri ile çok fazla egzersiz yapın.
- Aynı alanla ilgili kişilerle tanışın.
- Çalıştığınız şirkette daha deneyimli kişilerden yardım isteyin.
- Unumayın beceriler fark kazandırır.
Veri Bilimciler Peki Ne Kadar Kazanıyor?
ZipRecruiter verilerine göre, yıllık veri bilimi giriş seviyesi maaşının 69.000 ABD Doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu, yeni başlayan bir veri bilimcisinin her ay 5750 ABD doları kazandığı anlamına gelir. Glassdoor verilerine göre yeni bir veri bilimci ortalama maaşı 121.000 ABD Doları veya üzerinde olmalıdır. Bu da her ay 10.000 ABD Dolarının üzerinde kazandığını gösteriyor. Türkiye’de ki verilere bakılacak olursa aylık giriş seviyesindeki veri bilimcilerin kazandığı maaş 2.890 ₺ iken, uzman veri bilimcilerin kazandığı aylık maaşın 10.890 ₺ olduğu biliniyor. Bu da veri bilimcilerin kazandığı aylık ortalama maaşın 6.940 ₺ olduğunu gösteriyor. Her meslekte olduğu gibi bu meslek grubunda da diğer veri bilimcilerden ayıran yetkinliklerinizin olması kazanacağınız maaş miktarını arttıracaktır.
Üniversitelerdeki veri bilimi yüksek lisans programları
- Bahçeşehir Üniveristesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Koç Üniversitesi
- MEF Üniversitesi
- Sabancı Üniversitesi
- TED Üniversitesi
- İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Galatasaray Üniversitesi
- Bakırçay Üniversitesi
Özgün İçerik
0 Yorum
Yorum Yap