Öğrenci Kariyeri Banner

Uzayda Türk Uydusu: ASELSAT 3U Küp Uydusu

Uzayda Türk Uydusu: ASELSAT 3U Küp Uydusu

Türkiye’deki savunma sanayisinin en büyük kuruluşlarından ASELSAN’ın geliştirdiği ASELSAT 3U Küp Uydusu Falcon-9 roketi ile alçak dünya yörüngesine yerleştirilecektir.

 

Savunma endüstrisinde adını sıkça duyduğumuz ASELSAN, Elon Musk’ın CEO’su olduğu uzaya yönelik kuruluş olan Space-X ile güzel bir ortaklığa imza attılar.

Tasarımı ASELSAN’a ait olan İstanbul Teknik Üniversitesince üretilen platforma entegre edilmesiyle geliştirilen ASELSAT Küp Uydusunun uzaya fırlatılmasına çok az kaldı.

Uydunun içeriğinde haberleşme sistemleri bulunuyor. Bu sistemlerin önemi, sınır ötesi operasyonlarda bünyesinde bulunan sistemlerin hassas ses, görüntü ve veri akışı sayesinde daha çok artıyor. Bu küp sayesinde askeri karargâh ve komuta merkezlerindeki taktik mekanizmaları daha kısa sürede işleme giriyor. Ayrıca yazılımı ve içindeki sistemleri sayesinde gelen verilerin güvenilir olması bu teknolojiyi bir adım daha öne çıkarıyor.

ASELSAN ‘ın öz-kaynaklı AR-GE projesi ASELSAT her şeyiyle yepyeni bir donanıma sahip. ASELSAT, bünyesindeki kameralar ile oluşturduğu optik görüntüleri şirket tarafından geliştirilen X-bant aşağı hat sistemi sayesinde yer istasyonuna indirecek, sıcaklık sensörü ile uzaydaki ortam hakkında veri toplayacak.

ASELSAN’ın yaptığı açıklama ise, “ASELSAT 3U Küp Uydusu 14 Ocak’ta Space-X roketi olan Falcon-9 roketi ile alçak dünya yörüngesine yerleştirilmek üzere ABD-Florida’ya doğru yola çıkmıştır.

Falcon-9, 70 metre uzunluğunda ve 3.7 metre çapa sahip yeniden kullanılabilir olarak geliştirilen bir rokettir. Ayrıca, alçak dünya yörüngesine 22 bin 800 kg ağırlığında yük taşıyabiliyor.


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.