Öğrenci Kariyeri Banner

Uzayda Kalp Atışına Benzeyen Sinyal Keşfedildi!

Uzayda Kalp Atışına Benzeyen Sinyal Keşfedildi!

Bilim insanları uzaydan düzenli olarak gelen bir sinyal keşfetti. Bu sinyal adeta uzaydaki bir kalp gibi atıyor olsa da kaynağı elbette ki bir kalp değil.

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri gibi farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında yer alıyor.

Bu çalışmalar arasında uzayın derinliklerinden gelen bir radyo sinyali dikkatleri üzerine topldı. Söz konusu radyo sinyali bir kalbin düzenli atışı gibi belli bir ritmle ve belli bir kuvvetle gözlemlenebiliyor. Bilim insanları ise bu sinyalin kaynağına dair bir varsayımda bulunabiliyorlar.

Ölen Bir Yıldızdan Geriye Kalanlar!

Astronomlara göre düzenli olarak gelen bu sinyallerin kaynağı ise uzun zaman önce ölmüş olan bir yıldızdan geriye kalanlar. Pulsar ya da magnetar olarak adlandırılan bu yapıların genel ismi ise nötron yıldızı.

Çok yüksek hıza ve çok büyük yoğunluk değerine sahip bu yapılar bir karadelik olmanın eşiğinden dönmüş oluyor. Zaman zaman da uzaya radyo sinyalleri yayıyorlar. Bu sinyallere de hızlı radyo patlamaları adı veriliyor.

Bu bilgi çok uzun zamandır bilinmesine rağmen yeni radyo dalgalarının bu kadar dikkat çekmesinin nedeni süresi ve ritmi. Çok periyodik bir şekilde her 0,2 saniyede bir tekrar eden bir sinyal yaklaşık üç saniye boyunca uzayda yankılandı. Bu süre ise normal bir hızlı radyo dalgası patlamasının yaklaşık 1000 katı uzunlukta.

Bilim insanları şu anda bu hızlı radyo dalgasının geldiği kaynağı daha da dikkatli bir şekilde incelemeye aldılar.

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.