Öğrenci Kariyeri Banner

Ustalara Saygı Kuşağı: Leonardo Da Vinci

Ustalara Saygı Kuşağı: Leonardo Da Vinci
Ustalara Saygı Kuşağı'nın ilk yazısında Leonardo Da Vinci'ye (asıl adı Leonardo di ser Piero da Vinci anlamı; Vincili Üstad Piero'nun oğlu Leonardo, Türkçe telaffuzu ise Leonarrdo di seğrr Pierrro Da Viğnçi şeklindedir) yer verdiğimizi iftiharla sunarız.

Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir -hazırsanız başlıyorum- filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır.

Yalnız sanat yapısına değil, çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıyla da tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biri kabul edilir. 2. milenyumun adamı seçilmiştir.

En tanınmış yapıtları ise;
Mona Lisa (1503-1507)
Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched
Da Vinci'nin göz bebeği olan bu resim, tamamlandıktan sonra Da Vinci'nin yanından hiç ayrılmadı.

ve Son Akşam Yemeği(The Last Supper)(1495-1497)'dir.
Leonardo_da_Vinci_(1452-1519)_-_The_Last_Supper_(1495-1498)

Özel hayatından bahsedecek olursak kendisinin fiziksel temastan hoşlanmadığını hatta “Üreme faaliyeti ve bununla bağlantılı olan her şey o kadar iğrençtir ki insanlar hoş yüzler ve duygusal eğilimler de olmasa kısa sürede yok olacaktır” sözünün edecek kadar nefret ediyordur. Tabii bu sözü daha sonra Sigmund Freud tarafından analiz edilip, Leonardo'nun frijit(cinsel anlamda soğukluk yaşama) olduğuna kanaat getirmiştir.

Mona Lisa yapıtının 2 yüzün karışımı şeklinde olduğu söyleniyor. Bunlardan birinin Leonardo'nun hizmetçisi ve asistanı olan Gian Giacomo Caprotti da Oreno ismiyle ya da Da Vinci'ye göre Benim Küçük Şeytanım dediği Mon Salai'dir ayrıca da bu ikilinin cinsel birlikteliği olduğu iddiaları var. Her ne kadar 'küçük şeytan' diye çağırsa da il Salaino(takma adı) 30 yıl boyunca yoldaşı, hizmetçisi ve asistanı olarak Leonardo’nun yanında kalmıştır. Diğeri ise Lisa del Gherardini'dir

Tablonun eş cinselliğe olan bir vurgu olduğunu söyleyen Silvano Vincenti, Mona Lisa'nın gözlerinin birinde ''S'' diğerinde ''L'' harfi gördüğünü iddia ediyor. Bunun yanında resmin bize göre sağ tarafında köprünün altında bir 72 rakamı bulmuş. Bu da o köprünün yıkılan tarihi. Köprünün adı ''Şeytanın köprüsü''...

Arkadaki görüntüyü dengesiz çizmiştir. Resimden kadın çıkarılıp iki kenar tersten yan yana getirildiğinde sürekli bir görüntü elde ediliyordu. Bu nedenle beyin bunu birleştirmeye çalışırken resimde bir animasyon etkisi yaratıyor. Bu da yüz civarında olduğundan gülümseyen ve gözün her tarafa çevrilebilir gibi görünmesi oluşuyor.

Tabloda kadının sol gözü tarafına bakıldığında Ksantelezma hastası olduğu rahatça anlaşılabiliyor. Peki siz ne görüyorsunuz?
Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched

Son Akşam Yemeği ise bir duvara özel olarak Da Vinci tarafından çizilmiştir.

Burada Hz. İsa ile ona ihanet eden havarinin yüzünün aynı olduğu söylenir. Kısaca hikayesini anlatalım:

Leonardo, Hz. İsa'nın yüzünü çizmek için birini çok aramıştır. Sonunda da bulmuştur. Ancak ona ihanet eden havariyi bir türlü bulamamıştır. O endişeyi ve telaşı aktarabileceği, para için dostunu hemen bırakabilecek karakterde birini bulmak için günler geçirir. Bir taraftan da saray resmi bitirmesi için sürekli baskı uygular.

Sonunda bir hapishanede birini görür. Adam içmiştir. Saçı sakalına karıştırmış. Bir örnek aldıktan sonra Da Vinci dikkatli bir şekilde baktığında bu kişinin Hz. İsa'nın yüzünü çizdiği adamı görür...

Bu resmin acayip bir yönü de perspektif ustası olan Da Vinci'nin yanlara açılan boşluklar ve geri plandaki pencereli yaptığı yapı odayı genişletmek için oluşturulmuştur.

Bunun yanında Mecdelli Meryem kesilip Hz. İsa'nın yanına getirildiğinde hem bir renk uyumu oluyor hem de Hz. İsa'ya tamamen dayanmış vaziyette görünüyor.
Leonardo_da_Vinci_(1452-1519)_-_The_Last_Supper_(1495-1498)

Ayrıca yaptığı çalışmaları anlatmamak olmaz..

-Anatomi adına yaptığı çalışmalar arasında suçlu cesetlerini aldığı özel izinle parçalıyordu. Cesetler çabuk bozulduğundan hızlı hızlı çizip sonra onları temize geçiriyordu. Kilise ve çoğu kaynak Leonardo'yu iğrenç ortamlarda çalışan biri olarak görüyordu.
The_Principle_Organs_and_Vascular_and_Urino-Genital_Systems_of_a_Woman

-Bebeğin plesenta içerisinde bulunan düzenini öylesine iyi çizmiştir ki bugünkü tıbben çizim yapılan düzeneklerde onunki halen iyi bir örnek olarak kullanılmaktadır.

Buradan anlayabiliriz ki Leonardo hamile olarak ölmüş kadınların da cesetlerini parçalıyordu.
800px-Da_Vinci_Studies_of_Embryos_Luc_Viatour

-İnsan şeklinde robot hazırlamaya çalışıyordu. Çalışma mekanizması hazır olan robotun tek eksik yanı onu çalıştırabilecek kıvılcımdı. Bir tek bunu bulamamıştı. Bunun ruha bağlı olduğunu tahmin etmiştir belki, kim bilir.
leonardo-da-vincinin-cizimleri-bilimsel-cizimler

-Geleceğe ait pek çok çizimleri vardı. Bunlar arasında mekik, denizaltı, helikopter hatta Haliç için köprü projesi gibi pek çok geleceğe adım atan içeriklere sahip çizimleri ve fikirleri mevcuttu.
s-5e597283cb44703cacb9b645564d68bab8d77e1f

-Uykusu bile farklı olan ustanın 20 dakika uyuyup 1 saat uyanık olma gibi bir durumu vardı. Böylece kendine uzun zaman dilimi ayırmıştır.
uyuyan-adam

-Solak ve tersten yazıyordu. Bunun sebebi ise yazılarını sadece akıllı insanlar okuyabilsin diye şifreli, sağdan başlayarak ve tersten yazardı. Tabii o dönem solak olmak sıkıntı bir durumdu hatta kilise onu dinsiz bir sapık olarak halka kabul ettirilme çabası oluşsa da Leonardo Da Vinci her zaman bu tür kaygılardan uzak durmuştur.
vinciyazi2

BONUS: DA VİNCİ DİZİSİ
davinci
Da Vinci'nin Şeytanları
Sanatçı, mucit, idealist ve dahi bir aydın olarak Leonardo da Vinci'nin kurgusal gençliği hakkında ABD/BK yapımı drama televizyon dizisi.

VE SON OLARAK DA ÇAĞIN İLERİSİNDE OLAN BU ADAM HALA İNSANLARI KENDİNE HAYRAN BIRAKTIRABİLİYOR.

Özel İçerik: Sinanhan Akyüz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.