Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversiteliye LYS'den Sonra Yeni Sınav!

Üniversiteliye LYS'den Sonra Yeni Sınav!
Üniversiteliye LYS'den sonra yeni sınav!

 
Üniversite sınavının stresi bugün bitiyor, ancak başka bir sıkıntı başlıyor. Üniversiteyi kazanamayanlar gelir testine girecek.
İşte Milliyet'ten Cem Kılıç'ın o yazısı...

Üniversite mezunları da aynı işleme tabi. İş bulamayan, geliri olmayan gençler işsizlik sigortasından yararlandırılmalı

Bugünkü üniversite sınavından sonra öğrencilerin stresi azalacak. Puanlar açıklanınca bu kez tercih stresi başlayacak. İşin önemli kısmı bugün itibarıyla geride kalacak.

Sosyal güvenlik açısından ise mezunları yeni bir durum bekliyor. 2012’den bu yana tüm vatandaşlar hatta ikamet izni almış yabancılar bile zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamında. Sigortalı çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetinden yararlanıyor.
Ancak, işsizlerin, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü kaybedenlerin (özellikle eğitimlerini tamamlayan gençler) gelir testi yaptırarak belirlenen miktar üzerinden prim ödemesi gerekiyor. Aksi taktirde bu kişilerin adlarına yüksek miktarda prim borcu birikiyor.

Sigortalının eşi eğer çalışmıyorsa, kaç yaşında olursa olsun, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde. Eşi çalışmaya devam ettikçe sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Sigortalının çocukları için durum farklı, çocukların sağlıktan yararlanmasında yaş şartı var. 18 yaşını tamamlayana kadar çocuklar, sigortalı anne ya da babaları üzerinden sağlık hizmeti alabilir.

25 YAŞA KADAR SİGORTALI

Lisede öğrenim gören çocuklar için yaş şartı 20 olarak uygulanır. Lisedeki çocuk 18 yaşı geçmiş olsa da anne veya babası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Üniversiteye devam edilmesi halinde yaş şartı 25’e yükselir. Üniversitede okuyan bir öğrenci 25 yaşını dolduruncaya kadar sigortalı anne veya babası üzerinden sağlık imkanlarından yararlanabilir.

Bir diğer şart ise evli olmamaktır. Evlenen çocuklar için yaş şartı devreye girmez ve 20 yaşında olup, üniversiteye devam eden bir çocuk eğer evliyse babası veya annesi üzerinden sağlık hizmeti alamaz. Eşinin durumuna göre sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağı belirlenir.

KIZLARDA DURUM FARKLI

2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanan kız çocukları 2012’den itibaren sağlık yardımlarından, sigortalı veya evli olmadığı sürece yaş şartı aranmaksızın faydalanabiliyor. Ancak kız çocukları, sigortalı bir işe girer ya da evlenirlerse bu kapsamdan çıkıyor.

AYDA 272 TL ÖDENECEK
Haberin tamamı için tıklayınız.



Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.