Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversiteliler 1000 TL’ye ''Roket'' Yaptı!

Üniversiteliler 1000 TL’ye ''Roket'' Yaptı!
Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup öğrenci, fırlatıldığında 3 dakika boyunca havada kalabilen roket yaptı.

59046de50f25442d5cbe4ebb

Selçuk Üniversitesi Uzay Teknolojileri Topluluğuna bağlı Selçuk Roket Takımı üyesi 10 öğrenci, geçen yıl başladıkları çalışmayla 170 santimetre uzunluğunda, 8,2 santimetre genişliğinde ve 2,755 kilogram ağırlığında roket üretti.

Katı yakıtla çalışan çelik motor sistemine sahip TUĞRA-10 adlı roket, fırlatıldığında üzerindeki paraşütle gökyüzünde 3 dakika kadar kalabiliyor.

Kamera ve sensörle donatılan TUĞRA-10, hassas ölçüm yapabilme kabiliyetinin yanı sıra yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebiliyor.  Öğrencilerin küçük bütçeleriyle iki ayda yaptığı roket, fırlatma testlerini başarıyla tamamladı.

"Öğrenci bütçesiyle yaptık"     

Selçuk Roket Takımı'nın kurucusu, Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi Altan Berdan Minaz, üniversitenin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 10 kişilik ekiple çalıştıklarını söyledi.

Yüksek irtifalı roket çalışmaları üzerine mesai harcadıklarını anlatan Minaz, "Öğrenci bütçesiyle yaptık ama bazı firmaların da desteği oldu. Maliyeti 1000 lira civarında. Tasarımı kendimizin ama parça ve aksamın yapılmasında destek aldık. Tek hayalimiz bu projenin savunma sanayisinde kullanılması ve insanlığa fayda sağlaması" dedi.

59046de50f25442d5cbe4ebb

Minaz, roketin savunma sanayinde, meteoroloji, afet, arama ve kurtarma faaliyetlerinde etkin şekilde kullanılabileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu roket çıktığı yükseklikte ölçüm yapıyor. Paraşüt sistemiyle de güvenli şekilde aşağı inişini sağlıyoruz. Birçok kez bu roketi kullanma imkanına sahibiz. Ucuz maliyetle çok amaçlı kullanılabilen bir ürün. Roketin maksimum ulaştığı yükseklik 1000 metre. Model uydu diyebileceğimiz kısmını geliştirdiğimiz TUĞRA-11 adlı roketi de bir hafta sonra fırlatmayı düşünüyoruz. Bunun irtifa kapasitesi 3 bin metre. Havada kalma süresi 150 saniye. Planlamamıza göre geliştireceğimiz diğer projelerimizde bu seviyeyi 20 bin metreye çıkaracağız."

Ben de Öğrenci Kariyeri yazarı olarak Selçuk Roket Takımı üyesi, elektrik elektronik bölümü öğrencisi Harun Demir arkadaşımız ile ufak bir röportaj gerçekleştirdim.

Projeyi gerçekleştirirken hangi konularda zorlandınız?

Harun Demir: Zorlandığımız birkaç şey var. Öncelikle sponsor bulma konusu bizi zorladı ve zorlamaya devam ediyor. Bazı parçaların üretimi için fabrikalarla çalışmamız gerekiyor bu da bir bakıma yine maddiyat sorunu yaratıyor.

Projeye dair senin eklemek istediğin bir şey var mı ve takım olarak bundan sonraki hedefleriniz neler?

Harun Demir: Bu projemiz Tuğra-11 adlı roketti. Roketimizin boyu 1,70 metre ve ağırlığı 3 kg civarıydı. 1 km yüksekliğe çıkıyor, elektronik yükü (model uydu) ile ölçüm yapıyor ve kurtarma sistemi (paraşüt) ile güvenli şekilde yeryüzüne iniş sağlıyoruz. Bundan sonraki projemizin adı, Tuğrul-10 diye düşünülüyor. Bu roketin boyu 3 metre ve ağırlığı 20 kg olacak. 3-5 km arasında bir yüksekliğe ulaşacak. İçinde daha gelişmiş bir elektronik yük (model uydu) olacak. Kurtarma sistemiyle güvenli inişini gerçekleştireceğiz. Ayrıca ülkemize ve bilime katkısı olacak bu işleri yaygınlaştırmak için daha çok çalışmalı ve gereken destekleri vermeliyiz.

 

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.