Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitelerin Gizemli Amblemleri

Üniversitelerin Gizemli Amblemleri
Üniversiteler, amblemleri kendilerini anlatan bir simge olarak görür.  Üniversiteye ait olan araç gereçlerde üniversitenin tanıtımında hemen hemen her yerde o amblemleri görürsünüz ve zamanla üniversiteyle özdeşleşir. Her üniversitenin kendine özgü koşullarına göre oluşturulan bu amblemleri çoğu zaman baktığımızda sadece üniversitenin isminin baş harflerinden oluşurken, bazılarında sadece bakmakla anlayamayacağımız kadar gizemli anlamları olabiliyor. Bunlardan bazılarını şöyle bir inceleyelim.

  • İstanbul Üniversitesi


İstanbul Üniversitesi'nin simgesi olan "yılanlı amblem" 1243 tarihli Selçuklu Şifa Yurdu motiflerinden Prof. Sühely Ünver tarafından ilham alınarak tasarlanmıştır.

 

20110707162801!İstanbul_Üniversitesi (790 x 790)

 

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi


ODTÜ amblemindeki yarım daire ve ay şekilleri Ortadoğu ülkelerinin çoğunluğunun bayraklarında bulunan hilalleri temsil etmekte, iç içe iki daire ise doğu-batı uygarlıkları ile bunların ilişkisini yansıtmaktadır.

6.2 (790 x 790)

  • Boğaziçi Üniversitesi


Boğaziçi Üniversitesi amblemi kurucu rektör Aptullah Kuran’ın fikir eseridir. Denildiği üzere Aptullah Kuran’ın tasarladığı ve Özer Kabaş’ın bir tasarımcı olarak rafine ettiği amblem 1971 – 1972 yılları arasında ortaya çıkmıştır.

Amblemde ilk bakışta dikkatimizi çeken iki yarım daire, açık mavi Marmara’yı, koyu mavi Karadeniz’i sembolize etmek suretiyle iki deniz ve bu ikisinin arasında bulunan geçittir. Bu geçit boğazı simgelemektedir. Biri aşağı dönük, biri yukarı açık iki kepin de yer aldığı söylenir. Buradan hareketle bu sembolün , “yukarıdan”, yani hocalardan ve doğa etütlerinden aldığı bilgileri”, “aşağıya”, yani kendine ve kendinden bilgisizlere, tekrar doğaya ve yeryüzünde yaşayan herkese ve her canlıya aktarmak için konulduğu çıkarılabilir.

Amblemin üst kısmında yer alan kepin aynı zamanda okulun Amerikan geçmişini temsilen bir “çatı”ya benzetilebileceğine dair bir bahis bulunmaktadır. Bu bahsi kepler ve çatının bilgiye verilen önemi de sembolize ettiği şeklinde genişletebiliriz. Bununla birlikte, iki farklı tondaki mavi kütlenin – Marmara ve Karadeniz – bir çizgi üzerinde buluşması Boğaziçi’ni; kültürleri, seviyeleri, ekolojileri farklı olan ve bu farklılıklarını renkleri gibi muhafaza eden iki deniz de farklılıklarını korurken birbirleriyle iletişim kuran, bir noktada birleşmiş akıllı insanları temsil ediyor.

20150816172135!Boğaziçi_Üniversitesi_Logosu (790 x 772)

 

 

  • Kocaeli üniversitesi


Amblemde yer alan figürler, birer elleri ile insanlığa ışık tutan bilimin meşalelerini yücelten, diğer elleri ile de dostluğu ve dayanışmayı temsil eden, birbirlerine destek olan genç öğrencileri simgelemektedir. Figürlerin kalem uçları şeklinde temsil eden ayakları, bilimsel araştırmacılığı ve figürlerin arasında belirginleşen anahtar deliği şekli ise bilime açılan kapının anahtar deliği olarak düşünülmüştür. Renkleri ise yeşil, siyah ve mavidir.

 

logorgb (790 x 790)

  • Ankara üniversitesi


Hitit Güneş Kursu Hitit Uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan bir nesnedir. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur. Bazılarının üstünde ses çıkarması için sallanan parçalar, kimisinin üstünde barışı simgeleyen geyik imgesi, kimisinde ise üremeyi simgelemek üzere kuş, ağaç figürleri vardır. Ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde veya at koşum takımlarının arasında kullanıldığı sanılmaktadır. Genellikle tunçtan yapılır. Türk Patent Enstitüsü(TPE), "Güneş Kursu"nu, Ankara Üniversitesi’nin marka ve logosu olarak tescillemiştir.

 

Ankara_Üniversitesi_logosu

 

  • Mimar Sinan Üniversitesi


Mimar Sinan Üniversitesi’nin ambleminde baykuş yer alıyor. Baykuş, eski Yunan mitolojisinde bilgeliği simgeliyor. Bir rivayete göre de firavunun asasında bulunan baykuş, insanoğlunun ilk sanat eserlerinden sayıldığı için üniversitenin amblemi olarak seçilmiş.

8hivpl20151113205420

 

  • Akdeniz Üniversitesi


1 Sayısı: Üniversite kavramı, bilgi ve bilimin kurumsallaşmasını ifade ediyor. Buda birlik ve bütünlüğünü öne çıkarıyor. Bu düşünce ile üniversite (uni-veritas) kavramı ve kurumu doğdu. Uni-Veritas (Hakikatin birliği) ise Antik Roma’da Latince Veritas, doğruluk anlamlarına geliyor. Ayrıca bir sayısı, üniversitenin temel misyonu olan, bilimsel bilginin üretimi sürecinde kurumsal hedefi de sembolize ediyor.
A Harfi: Dünya ölçeğinde medeniyet havzası olarak nitelenen ’Akdeniz havzasından’ ve bölgenin adından ismini alan üniversitenin ilk harfi. Aynı zamanda ’A harfi’ bu tarihi coğrafyada Antalya kentini de vurgu yapıyor. Harf, başlangıç ve kaliteyi simgeliyor.
Gök Cisimleri: Uzaydaki gök cisimleri mükemmelliği simgeliyor. O nedenle, amblemin dairevi yapısı, bilgelik mükemmellik düşüncesini hatırlatıyor.
Güneş: Üniversite kavramı olarak bakıldığında güneş, bilimsel aydınlanma ve toplumu aydınlatma misyonunu taşıyor
Yıldızlar: Demokrasi, eşitlik ve özgürlüğü sembolize eden yıldızların amblem üzerindeki şekli sonsuzluk hissi uyandırıyor. Ayrıca sıralanışı, başarı çabası ve dinamizmi sembolize ediyor.
Renkler:  Amblemin zemin rengini oluşturan lacivert düşüncenin rengi olarak nitelendirildi. Ayrıca bu renk, sonsuzluk, kararlılık, bilimsel otorite ve verimliliği ifade ediyor. Üniversite ile özdeşleşen turuncu ise amblemde yer alan ikinci ana renk.

183

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.