Öğrenci Kariyeri Banner

Eyvah Yüksek Lisans geldi çattı! IELTS Sınavına girmek lazım!

Eyvah Yüksek Lisans geldi çattı! IELTS Sınavına girmek lazım!
Üniversiteyi bitirdikten sonra hepimizin bildiği gibi, akademiye devam etmek isteyenlerin girmek zorunda olduğu bazı sınavlar var. Bunlardan biri de IETLS. IELTS’in açılımı,International English Language Testing System .

Peki nedir IELTS? Nasıl çalışılır? Herkes girebilir mi? Bir yüksek lisans programına girmem için kaç puan almam gerekiyor? Bu sınav nerede yapılır?

Sakin ol, bu soruların hepsinin cevabı teker teker geliyor. :)

Bu sınav, İngilizcenin geçerli olduğu ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış bir sınavdır. İngilizce bilgisi yeterlilik sınavıdır. Eğer akademiye devam etmek istiyorsa kişi akademik IELTS Sınavına girmesi gerekir. Ve genellikle bir yüksek lisans programına kabul almak için 6.0 ve üstü puan almanız gerekir. IELTS sınavının geçerlik süresi 2 yıldır; ancak bazı üniversiteler 5 yıla kadar kabul etmektedir.

IELTS dört adet dil yeteneğini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) ölçmeyi amaçlar. Test Akademik ve Genel İngilizce düzeylerinde iki farklı şekilde uygulanır. Dinleme ve konuşma modülleri her iki düzeyde aynı şekilde uygulanırken okuma ve yazma modülleri iki düzeyde farklı formatlarda uygulanır.

Testin süresi toplam 2 saat 45 dk'dır.

Dinleme (4 bölüm, 40 soru, 30 dk.)

Genel İngilizce Okuma (3 bölüm,40 soru,60dk.) - Akademik İngilizce Okuma (3 bölüm,40 soru,60 dk.)

Genel İngilizce Yazma (2 konu,150-250 kelime,30 dk.) - Akademik İngilizce Yazma (2 konu,150-250 kelime,60 dk.)

Konuşma (11-14 dk.)

Her bölüm için ayrıca tüm test puanınızdan ayrı bir puan alırsınız. Bunlar size Test Rapor Formu şeklinde verilir (TRF). Sınavdan alınan Genel Not, Dinleme veya Okuma bölümlerinden alınan notlar buçuklu rakamlar ile de ifade edilebilir (örn 4,5 veya 6,5 gibi). Ancak, Yazma ve Konuşma bölümleri sadece tam rakamlar ile belirtilir. (örn 4,0 veya 6,0 gibi).

Bu sonuç belgeleri sınav tarihinden sonraki 13. gün Aras Kargo aracılığı ile adaylara gönderilir.

IELTS sınav sonuçları ne ifade eder?

Adaylar 1’den 9’a kadar olan puanlamaya göre bir sonuç elde ederler.

Geçme veya kalma puanı yoktur.

9 - Expert User

Dil üzerinde tam bir hakimiyeti vardır: uygun, doğru ve akıcı konuşma ve tam anlama becerisine sahiptir.

8 - Very Good User

Dil üzerinde sadece sistematik olmayan hatalar ve uygunsuzluklar dışında tam bir hakimiyeti vardır. Bilgisi dahilinde olmayan konularda anlaşmazlıklar olabilir. Zor ve detaylı tartışmalarda başarılıdır.

7 - Good User

Dil üzerinde bazı durumlarda olabilecek rastlantısal hatalar, uygunsuz kullanım ve yanlış anlamalar dışında eylemsel hakimiyeti vardır. Genellikle zor ve karmaşık dili iyi kullanır ve detaylı muhakemesini yapar.

6 - Competent User

Bazı hatalar, uygunsuz kullanımlar ve yanlış anlamalar olmasına rağmen genellikle dili efektif kullanır. Yabancısı olmadığı konularda oldukça zor seviyedeki İngilizceyi kullanabilir

5 - Modest User

Hata yapmaya müsait olmasına rağmen birçok durumda genel anlamı çıkarabilir ve dil üzerinde kısmi bir hakimiyeti vardır. Bildiği bir konuda basit bir iletişim kurabilir.

4 - Limited User

Bilgisi dahilinde olan durumlarda bile İngilizce becerisi limitlidir. Anlama ve ifade etmede sık sık problem yaşar. Karmaşık ve zor bir dili kullanamaz.

3 - Extremely Limited User

Sadece çok iyi bildiği konuları anlayıp ifade edebilir. İletişimde sık sık zorluk yaşar.

2 - Intermittent User

En basit bilgileri belirli kelimelerle ifade etmek bildigi konularda kısa formüller kullanmak ve acil ihtiyaçlarını belirtmek dışında gerçek iletişim kurmak mümkün değildir. Yazı ve konuşma İngilizcesini anlamakta zorluk çeker

1 - Non User

Birkaç kelime dışında dili kullanma yeteneği yoktur.

IELTS sınavına nasıl kayıt olunur?

Türkiye'de IELTS sınavı Bitish Council ofisleri tarafından İstanbul,  İzmir , Ankara ofisleri tarafından yapılmaktadır.

Daha detaylı sınav bilgisi ve başvuru formları British Council ofislerinden ve britishcouncil.org.tr adresinden temin edilebilirsiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.