Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitelerde Uzaktan Eğitim Nasıl Olacak?

Üniversitelerde Uzaktan Eğitim Nasıl Olacak?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin ardından üniversitelerin eğitim ve öğretime online eğitim olarak devam edeceği açıklanmıştı. Yapılan açıklamada alınan kararların nisan ayı başı itibarıyla tekrar gözden geçirilerek şartlar elverişli hâle gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitiminin de yer aldığı bir harmanlanmış yani hibrit öğretim seçeneğinin de değerlendirileceği ifade edildi.

Üniversitelerin Uzaktan Eğitimi Hakkında Merak Edilenler

Bahar dönemi için uzaktan eğitim kararı alındı ancak bu durum uygulamalı eğitimler için geçerli değil. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre uygulamalı eğitimler şu maddeleri kapsıyor:

  • Tıp Fakültesi'nin 4, 5. ve 6. Sınıf öğrencilerini,
  • Diş Hekimliği Fakültesi'nin 4 ve 5. Sınıf öğrencilerini,
  • Veterinerlik Fakültesi'nin 5. Sınıf öğrencilerini,
  • (7+1) programı uygulayan Teknoloji ve Mühendislik Fakültelerinin (+1) dönemdeki öğrencileri, e. Hemşirelik, Ebelik, Denizcilik ve diğer tüm yükseköğretim programlarında İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri
  • (6+2) veya (7+1) programı uygulayan Spor Bilimlerinin (+1) veya (+2) dönemdeki öğrencileri,
  • (3+1) veya (2+1) programı uygulayan Meslek Yüksekokullarının (+1) dönemdeki öğrencileri, Meslek Yüksekokullarının İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri
  • Öğretmenlik Uygulaması dersinin öğrencilerini kapsıyor. Bu öğrencilerin uygulamalı eğitimleri yüz yüze yapabileceği açıklandı. Öğrenciler konu ile ilgili detaylı bilgiyi kaydolduğu üniversite üzerinden edinebilir.

Eğitim öğretime uzaktan olarak devam edecek öğrenciler, tıpkı yeni tip koronavirüs salgını zamanındaki gibi Microsoft Teams ve Zoom gibi programlar üzerinden derslere katılabilecek. 

Uzaktan Eğitimde Sınavlara Nasıl Girilir?

Online eğitim sürecinde sınavlar da uzaktan yapılıyor. Bazı üniversiteler sınavlar için Mergen isimli sistemi tercih ediyor. Üniversitelerin bir kısmı ise sınavları kendi web siteleri üzerinden düzenliyor. 

Uzaktan Eğitimde Sınav Formatı Nasıl Olur?

Bazı akademisyenler çoktan seçmeli soruları tercih ederken bazıları ise tamamen açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav yapabiliyor. Akademisyenlerin bir kısmı ise her iki soru tarzını da sınava dahil edebiliyor. Özetle tamamen akademisyenin insiyatifine kalmış bir durum.

Bahar Yarıyılında Kayıt Dondurma Hakkından Kimler Yararlanabilir?

Kaydını dondurmak isteyen her öğrenci bahar yarıyılında söz konusu işlemi yapabilecek. Eğitim gördüğü üniversitenin bahar yarıyılının başlangıç tarihinden itibaren 3 hafta içerisinde isteyen öğrenci kayıt dondurma başvurusunda bulunabilecek.

YÖK tarafından alınan karara göre öğrencilerin kayıt dondurduğu dönem azami öğrenim süresinden sayılmayacak. Mazeretlerinden dolayı kayıt dondurma tarihlerinde başvuru yapamayan kişiler, mazeretlerini belgeleyerek başvurmaları durumunda talepleri üniversiteler tarafından tekrar değerlendirmeye alınacak.

Özel Öğrencilik Statüsü Nedir?

Özel öğrencilik statüsü, bir öğrencinin eğitim gördüğü üniversiteden farklı bir üniversitedeki eş değer diploma programından ders alabilmesine ve başarılı olduğu derslerin kredisini saydırabilmesine imkan sağlıyor. 

YÖK'ün 17 Şubat 2023'te aldığı kararlarına göre aşağıdaki iki şartı sağlayan öğrenciler özel sağlık statüsünden yararlanabilir:

  • Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak veya birinci derece yakınları deprem bölgesindeki illerde ikamet edip deprem bölgesi dışındaki illerde bulunan üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak.
  • Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği kapsamındaki programlarda kayıtlı öğrenci olmak.

Özel Öğrenci Olmak İçin Nereye ve Ne Zaman Başvuru Yapılmalı?

Öğrenciler, özel öğrencisi olmak istediği üniversiteye başvuru yapabilirler. Söz konusu başvurunun, başvuruda bulunulacak üniversitenin bahar yarıyılı eğitim ve öğretime başlama tarihinden itibaren üç hafta içerisinde yapılması gerekli.

Özel Öğrencilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrenciler, başvuru dilekçesiyle özel öğrenci statüsünden yararlanmak istediği üniversitenin öğrenci işleri daire başkanlığına başvuru yapabilirler. Dilekçeye YÖK e-transkript üzerinden alınan öğrencilik belgesi de eklenmeli.

Başvuruda bulunulan üniversite, belirlenen şartları sağlayan öğrencileri ilgili programa ve sınıfa kaydeder. Dönemin sonunda öğrencinin esas kayıtlı olduğu üniversite, öğrencinin başarı durumunu YÖK e-transkript üzerinden kabul eder.

Deprem Nedeniyle Sınavlara Katılamamış Öğrencilere Ne Olacak?

6 Şubat ve sonrasında 2022-2023 güz yarıyılı ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına ait sınavlar için yükseköğretim kurumları yeni bir tarih belirleyecek. Bu öğrencilere telafi sınavları yapılacak.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.