Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Öğrencilerinin Fırsat Ayağına Geldi!

Üniversite Öğrencilerinin Fırsat Ayağına Geldi!
yatay-gecis

Yatay Geçiş;

Yatay geçiş, eş değer bölümleri olan üniversiteler arasında yapılan bir değişimdir. Yurt dışından yurt içine, özel üniversitelerden devlet üniversitelerine 2. öğretimden 1. öğretime şeklinde yapılmaktadır. Başvuru tarihi ise dönemin başlamasından 10 gün önce başlayıp, dönem sonu itibari ile son bulmaktadır. YÖK bu tarihi üniversiteler aracılığıyla duyuruyor. Başvurunuzun onayı ise fakülte yönetim kurulunca incelenip karara bağlanıyor. Eğer ilk seneniz ise yatay geçişten faydalanamıyorsunuz. Ayrıca yarıyılda da bu mümkün olmuyor. Bir diğer önemli husus ise yatay geçiş için derslerinizi tamamen  seçmeli ve not ortalamanızın da belli bir seviyede olaması gerekiyor. Mesela 100 üzerinden en az 60 not ortalaması gerekmekte; fakat bazı üniversiteler bunu daha yüksek olarak belirlemektedirler. Eğer tıp veya diş hekimliği programında iseniz ne yazık ki yatay geçiş size göre değil..

 

l-dikey-gecis-nedir-20150525

Dikey Geçiş:

Dikey geçiş meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans bölümleri mezunu başarılı öğrencilerinin örgün öğretime veya açık öğretimin lisans programına yönlendirmeyi amaçlayan bir programdır. Fakat bu programdan faydalanmak için mezuniyet yılınızın 5 seneyi doldurmamış olmanız gerekmektedir. Bunun için yapılan bir sınav var ve bu sınava 3 kez girme hakkınız var. Bu sınav DGS sınavıdır ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca son seneniz ise staj hariç mezuniyet için gereken şartları sağlamış iseniz programdan yararlanabilirsiniz. Başvuru tarihleri temmuz ayının son haftası sona eriyor. Sınavı ise sözel ve sayısal bölümler içeren bir sınavdır. Ayrıca bazı bölümlerde sınavsız lisans hakkı veriliyor; fakat koşullar üniversite tarafından belleniyor.

çift

Çift Anadal Programı:

Programınız ek başka bir program okumak isteyenlerin başvurduğu bir programdır. Şartlar üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. Bazı üniversiteler, lisans öğreniminde belli bir başarı sağlayan öğrencilere çift diploma veriyor. Yine tekrar etmekte yarar var ayrıntılı bilgiyi üniversitelerden sağlayabilirsiniz.

prog-1


Öğrenci Değişim Programları:

Belirli üniversitelerin anlaşmalı oldukları yurt dışındaki bazı üniversiteler ile uygulanıyor. Okulun değişimle ilgili birimleri not ortalaması şartı ve okulun gereken şartlarını karşılaman durumunda başvuru kabul ediyor. Bir yarıyıl veya 1 sene eğitimini anlaşmalı üniversitelerde tamamlama imkanın oluyor. Program farklı kültürleri öğrenmen, yabancı dilini geliştirmen, ve vizyonunu artırmayı amaçlıyor. Ayrıca bu programlara burslu katılma imkanı bulunmaz bir fırsat haline geliyor. Erasmus ve Sokrates programları bu programların başlıcaları arasındadır. Programlar Avrupa Birliği Antlaşması kapsamında yapılıyor. Bu programlara ilave olarak bir de Farabi programı mevcuttur. Bu program yurt içindeki  üniversiteler arasında yapılan bir programdır. Bir de son olarak Mevlana programı var. Bu program ise  Erasmus değişim programı kapsamında değerlendirilen AB ülkelerinin dışındaki ülkeleri kapsamaktadır. Coğrafi bölge ayrımı olmaksızın (gel ne olursan ol, yine de gel felsefesine uygun olarak) bütün dünyadaki yüksek öğretim kurumlarını kapsayan, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirecektir. Program uluslararası ilişkilerin kontrolü altında yürütülecektir. bölüm koordinatörleri bu sıralar anlaşmalar yapmaya çalışmakta, örneğin Türkiye Cumhuriyetleri ya da Afrika ülkelerine de merak edenler gidip görüp eğitim alıp/verip geri dönebileceklerdir.

Özel İçerik: Muhammet Fırat

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.